Coklat Pistachio Royce

Isnin, Julai 08, 2024

ROYCE Pistache Chocolat | Minggu lepas, tengah bosan di rumah, tiba-tiba mulut terasa sunyi. 🤣 Apa lagi, selongkar pantrilah jawabnya. Tengok apa yang ada, buat teman mulut sunyi. Nampak kotak hijau, terus saya senyum lebar. 

Coklat pistachio ROYCE ini coklat bermusim. Tidak silap saya bulan enam sahaja coklat ni buat kemunculan istimewa. Sempena keraian hari bapa. Semasa pertama kali rasa coklat ni tahun lepas, saya terus jatuh cinta. 

Saya bukan penggemar tegar pistachio. Senang cakap, pistachio bukan perasa pilihan utama saya kalau beli aiskrim, coklat atau pencuci mulut. Ada, saya makan. Tiada, saya tidak cari. 

Tetapi, kalau coklat pistachio ROYCE ni memang saya tidak akan tolak! Suka sangat. Dalam banyak-banyak produk pistachio, inilah yang paling saya suka… yang akan saya grab kalau lalu depan mata.

Beginilah rupa coklatnya. Kecil sahaja. Dalam bentuk bar memanjang. Bahagian luar ialah salutan coklat susu, coklat pistachionya di tengah.

Pistache Chocolat

Shakshuka | Sarapan Tahun Baharu

Ahad, Julai 07, 2024

Assalamualaikum. Salam Maal Hijrah 1446!

Selamat tahun baharu ya. Mudah-mudahan, 1446 ini bakal menjadi tahun yang baik buat kita semua.

Alhamdulillah, rezeki bercuti panjang hujung minggu ini buat kita semua. Ada yang pergi jalan-jalan ke? Healing dengan keluarga atau peruntukkan masa untuk ME-timeApapun, selamat beristirahat! Have fun!

Hari ini saya tiada sebarang plan. Mahu keluar rumah, tengok cuaca macam tak cantik. Jadi, santai-santai sahaja, binge-watch TV shows sambil buat jurnal.

Yuri tengah bobok.

Menikmati Braised Lamb Shank di Alwi’s Food

Sabtu, Julai 06, 2024

Braised Lamb Shank di Alwi’s Food | Cerita makan lamb shank sedap ini sudah agak lama. Waktu itu saya teman Cekengah bawa anak kucingnya, Rhea pergi vet di Pusat Komersial TSB, Sungai Buloh. Alang-alang sudah berada di sana, Cekengah ajak makan di Alwi’s Food.

Restoran ini milik Chef Alwi. Pernah jugalah saya tengok Chef Alwi dalam salah satu rancangan di televisyen. Kali ini dapat jumpa chef in person dan nikmati masakannya.

Kami pelanggan pertama untuk pagi itu. Memang sampai ngam-ngam time mereka baru buka kedai. Kami disambut mesra oleh Chef Alwi sendiri dan pekerja-pekerjanya. Cekengah pernah datang makan tengah hari di restoran ini bersama rakan-rakan sejawatnya. Rezeki Cekengah dapat complimentary drink of her own choice. Kira minuman pilihan Cekengah hari itu percumalah. Alhamdulillah. 

Tidak silap saya, Cekengah pesan Cream Custard Strawberry Frappe Zass. Ini pula minuman saya, Iced Hazelnut Latte.

My hazelnut latte

Resepi Telur Dadar Terung Bakar

Khamis, Julai 04, 2024

Assalamualaikum. 

Hari ini saya ingin kongsi resepi telur dadar terung bakar. Juadah telur yang ini sesuai dijadikan menu sarapan atau makan tengah hari. 

Telur dadar terung bakar

Penyediaan Terung Bakar

Sebelum kita mendadar telur, perlu sediakan terung bakar terlebih dahulu. 

Biasanya, terung dibakar terus di atas api dapur sehingga kulit luarnya bertukar kehitaman dan isinya menjadi lembik. Setelah itu, siat bahagian kulit yang hitam (hangit) dan hancur atau lenyekkan isi terung.

Boleh juga bakar guna alat pemanggang begini. Apa yang penting, kita hendak dapatkan rasa smokey pada terung.


Bakar Terung Menggunakan Air Fryer

Mula-mula bersihkan terung. Tidak perlu dipotong, tetapi gunakan garpu untuk cucuk-cucuk bahagian luar terung. Kemudian, masukkan terung ke dalam air fryer dan bakar sekitar 5 - 10 minit sehingga terung bertukar lembut. Masa untuk membakar bergantung kepada saiz terung ya. Sekiranya, dalam 5 - 7 minit tu terung masih anjal apabila ditekan dari luar, tambahlah lagi 2 - 3 minit.

Setelah dikeluarkan, belah terung. Gunakan garpu untuk siat atau carik isi terung. Hati-hati ya. Terung ni panas.


Isi terung yang sedia digunakan.


Lihat juga: Resepi Terung Bakar Bersantan | Piza Terung


Okey, terung bakar dah siap! Jom kita dadarkan.

Resepi Telur Dadar Terung Bakar

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 3 - 4 biji telur ayam. Jika mahu portion telur dadar yang lebih besar dan tebal, gunakan 6 biji telur.
  • Isi terung yang telah dibakar
  • Satu sudu kecil mayones (optional)
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Garam secukup rasa. Boleh juga guna sedikit kicap sotong (sos ikan) untuk perasakan telur.
  • Sedikit mentega atau minyak masak


Langkah penyediaan:

  1. Pukul telur bersama mayones, lada sulah dan garam sehingga semuanya sebati.
  2. Panaskan kuali leper. Masukkan sedikit mentega atau minyak. 
  3. Tuangkan bancuhan telur tadi dan biar bahagian bawah telur masak sedikit. Setelah itu, taburkan isi terung di atas permukaan telur.
  4. Biarkan seketika sehingga telur masak.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Untuk sarapan, telur boleh dimakan begitu sahaja atau dengan roti. Boleh buat sandwic juga. Terserah selera kalian. 

Untuk makan tengah hari, sajikan telur dadar dengan kicap cair dan hirisan cili api. Makan dengan sambal belacan atau sambal penyet pun sesuai sangat! Yummehhh! 

Selamat mencuba!