Lontong Goreng Istimewa
Rabu, Ogos 06, 2014
Ini menu makan malam kami beberapa hari lepas. Bersihkan peti ais dan freezer, tengok ada lebihan lontong dan sate ayam. So, terus tergerak hati nak buat lontong goreng.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Lontong/Nasi Impit/Ketupat (potong kecil-kecil)
- 1-2 biji bawang besar (mayang)
- Beberapa tangkai cili api (hiris halus), kalau tak mahu pedas, tukarkan kepada cili hijau.
- Setengah batang lobak merah (potong dadu). Boleh juga gunakan mixed vegetables.
- Ketulan sate ayam
- sedikit serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk lada putih
- beberapa sudu kicap manis
- minyak masak untuk menumis
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar, lobak merah, ketulan sate ayam dan hirisan cili.
- Masukkan sedikit serbuk kunyit, serbuk lada putih, kicap manis dan perasakan dengan garam.
- Masukkan lontong. Gaul hingga sekata.Biar seketika atas dapur hingga semua bahan-bahan tadi tergaul mesra :)
Since saya pakai sate ayam, tak perlulah guna banyak-banyak rencah. Nak sediakan lontong goreng ni tak semestinya kena guna sate. Apa-apa bahan yang ada pun boleh. Untuk kepelbagaian, boleh buat lontong goreng guna rencah nasi goreng kampung (ikan bilis, belacan & cili api), lontong goreng ala Thai (perasa tomyam) dan lontong goreng kerabu (ketulan ayam, hirisan serai, bunga kantan, daun limau dan kerisik).
Selamat Mencuba!