Ahad, 5 Oktober 2014

Gara-gara Hangin Satu Badan!

Teh Halia dan Lemon

Jalan macam tak pijak bumi.
Kepala rasa makin lama makin besar!
Satu badan rasa bloated.

Sah! Anginlah ni! Penangan makan macam-macam siang tadi! Almaklumlah, hari raya. Meskipun dah ingatkan diri jangan over makan,..tapi makan itu sikit, ini sikit tetap ada padahnya! Yelah, dah campur-campur, mestilah perut meragam. 

Jadi, atas dasar sedar diri, saya pun masuk dapur buat remedy untuk angin. Kalau dibiarkan, mau tak tidur malam nanti. Didihkan air bersama halia yang dihiris nipis (terpulang nak letak banyak mana), 2 uncang teh (tak kisah teh apa) dan sebiji lemon. Minum ketika masih panas. Kalau nak letak gula pun boleh. Saya selalu tak letak gula sebab gabungan rasa halia dan lemon dah buat teh tu rasa sedap. Ulang ulang minum. Insya Allah, angin akan keluar dan kita rasa lebih selesa. 

Nota Senyum: Jangan terus dihabiskan satu periuk tu dalam sekali minum pulak. Jadi kes lain tak ke naya...


26 ulasan:

  1. Badan dah rasa semacam gak ni kak. HAHA kena try ni. Tapi mcm malas jee nak pergi dapur tu. Ambil akk punya jelah. wiwiwi~

    BalasPadam
    Balasan
    1. meh datang ambil, nur. ada lagi tu dalam periuk :)

      Padam
  2. boleh hilang ye angin
    bleh cube nanti..
    tapi kalau prgnnt boleh kan kak farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaa,..akak tak berani nak kata boleh atau tak, Ayu. Ayu tu berbadan dua. Takut alah/tak tahan dgn lemon/halia. Kena consult pada yang pakar, dik. Sorryyyyy...

      Padam
    2. tak ape lahh..
      nnt lepas pantang bleh try petua akk nie
      kadang payah btl angin nk keluar dr badan
      degill

      Padam
  3. hihik..bagus juga minum air ni kan kak..keluarkan angin dan sihatkan badan..bagus2..^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang elok, Wana. Nilah selalu cara akak nyahkan angin dalam badan ;)

      Padam
  4. tadi makan daging lepas tu terus minum air limau. kasi buang lemak sikit. kakakaka

    BalasPadam
  5. hehe..banyak sangat sumbat perut tu..angin pun sekali msuk.. sya biasa buat teh susu campur dgn halia tumbuk,mmg asyik membuang angin ja..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa,..itu pun akak suka! Tapi ngada2 sikit, akak nak teh halia restoran punya! Klu kat rumah, buat version yg ini :)

      Padam
  6. rajinnya. CT pun makan tiga ketoi aje lemang tapi makan rendang yang banyaknye. kekeke memang kerja suka habiskan lauk. diet makan pulut and daging kejap ye kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhuhu meh kita diet sama-sama :)

      Padam
  7. Oooo... camtu yer... betul la farah raya nie makan macam2 masuk perut... rasa bloated laa... :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, Sis Idah! Lepas tu mulalah perut rasa tak sedap, kepala rasa tak sedap,...dah hangin satu badan,..

      Padam
  8. Tak pernah try lagi. Selalu minum susu kambing jee. (’-’*)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, minum susu kambing pun boleh buang angin ye...akak baru tahu, Aina.
      Lepas ni boleh cuba :)

      Padam
  9. oh, tips ni pun membantu ye kak? saya x pernah tahu lak... menarik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teh halia lemon ni sesuai ngan akak. Rasa lemon tu buatkan rasa halia tak keras sangat. Ada orang buat air halia je,..tak pun makan pil bawang putih.

      Padam
  10. sis JM pula k2-3 hari ni sakit tekak..hari ni ni still sakit..bila cakap suara x keluar..telan air liaur pun sakit..try minum air rebusan HALIA..pastu asyik kentut je hehehe..sakit tekk still x hilang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe yang pasti satu hal settle,..angin keluar. Cuba minum air asam jawa, Kak JM. Tak pun minum campuran madu, lemon dan halia. Insya Allah, berkesan.

      Padam
  11. Balasan
    1. Makannya sikit je, Shikin,..tapi badan 'wes tuek' (dah tua bak kata orang jawa hihihi)

      Padam
    2. Kak farrah jawa ke? Saya xtau mcm mana rasa ada angin dalam badan sebab saya mcm kurang perasaan kot.

      Padam
    3. Akak dulu pengasuh orang jawa hehehe budak jenis badan tak berangin kot ;)

      Padam
  12. Ekin pun banyak angin rasa sekok sokmo los mkn... perut pun meragam kadang2 kak kalu xde lemon boleh ke

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...