Hari ni seharian tak nampak matahari. Dari pagi gerimis tak berhenti. Sejuk-sejuk begini, nak buat apa pun tak ada mood. Macam nak berkelubung bawah selimut dan bobok je. Dalam pada tu risau juga, harap-harap boipren bernama Mr. Asthma tidak datang menjengah. Nafas dah mula acah-acah rasa sempit ni.
Tengah blink-blink fikir apa nak buat, saya pun masuklah ke zon selesa kegemaran saya. My kitchen! Mata roaming cari apa nak buat untuk dimamam. Sebab mood tak berapa nak best, saya buat Bislor! Bislor i.e. biskut + telur ni ala - ala comfort food buat saya. Dulu-dulu kalau bad mood ke, demam, tak ada selera nak makan ke,..selalu rengek Cekebon buatkan Bislor. Ada orang suka makan biskut tawar dengan susu pekat dan Milo kan...haaa saya kurang gemar yang itu. Too sweet for me. Tapi kalau biskut dengan telur, saya tidak akan tolak!
Bislor untuk minum petang saya :) |
Resepi Bislor Cekebon
Saiz hidangan: 1
- 4 - 5 keping biskut tawar (pecahkan kepada dua atau empat)
- 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
- 1 batang cili hijau (hiris serong dan buang biji)
- 1 biji telur
- sedikit garam
- sedikit lada sulah
- 2 sudu besar minyak zaitun/minyak canola
Cara-cara:
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bawang dan cili hijau. Kemudian, masukkan biskut. Biar sehingga biskut soggy sedikit kena minyak.
- Pukul telur dengan sedikit garam dan lada sulah. Tuangkan telur ke atas biskut. Biarkan seketika.
- Gaul rata. Agak-agak telur dah masak dan biskut dah lembik, boleh angkat.
- Makan begitu sahaja atau nikmati dengan sedikit sos cili.
Selamat Mencuba!
NAGOR = Nasi Goreng... He He He...
BalasPadamhahahaa.. boleh combine nasi greng lak
PadamPandaiiiiinya, SS :)
PadamNAGORSI = Nasi Goreng Basi... Keh Keh Keh...
PadamNAGOR = macam bunyi NAGO (NAGA) hehehe
PadamSS ni kalau bab ni dia tere.. sel2 otak sedang berhubung ya hihihi...
Padamdah macam bahasa sanskrit dah :)
Padammula2 saya heran apa bislor ni, lepas tu nak gelak pun ada bila awak ckp bikut dan telor, lepas tu saya terfikir... eh why not kan... cuba sesuatu yg baru hehehe... kreatif.
BalasPadamCubalah, Eny...boleh buat tukar2 selera. Bagi saya, yang menambahkan sedapnya bislor ni, cili hijau tu :)
Padamhaah memula ingtkan kak farah memain je BisLor tu hehe
PadamAkak tak taulah kalau ada nama lain utk resepi ni...heheh tapi kat rumah ni memang kitorang panggil bislor je ;)
Padamtak pernah makan lagi bislor ni. hihihi. resipi akak sendiri ke?
BalasPadamOmak akak punya resepi. Tak taulah dia belajar dari mana :)
Padamtrpernah tgk roti 4 segi ni di masak.. soggy tu apa kak
BalasPadamlembik-lembik gitu sebab dah serap liquid :)
Padamboleh buat menu diet gak ni...
PadamBolehhhhh :)
Padamowh, baru tau bislor = biskut+telur. hehe. makan pun tak pernah.
BalasPadamHeheh ni meal bodo-bodo je, Cik Fafa. Cubalah :)
PadamTak pernah dengar...menarik gak boleh cuba ni...tq share :)
BalasPadamMy pleasure, Nik. Nanti cubalah buat ye...buat makan-makan sambil tengok tv ke...untuk minum petang ke,..
Padambaru dengar resepi ni akak.. sedapnya.. semoga asma tak hinggap. memang sejuk cuaca skrg
BalasPadamThanks, Nina. So thoughtful of you :)
PadamErkkkkk..inilah comfort food tengah malam yang GENIUSSSSS
BalasPadam#projek2ribu
Yesss...sesuai utk late nite supper :)
Padamnak cuba lah cam dap jer. hehe
BalasPadamcuba eyja...jangan tak cuba :)
Padambiskut+telur ehhh..cam pelik pulak biskut digoreng bersama cili.. hmmm
BalasPadamPelik ye...cubalah Zati. Best! Tapi guna cili hijau tau....
Padampost cnie ckit farra..
BalasPadamhikhik malulah nak kirim biskut tawar je kat Khaty :)
Padamhehe. ape rase dia ea? selalu cicah kopi je kalo biskut tawar ni :)
BalasPadamHaaa kalau nak tahu apa rasanya, cubalah buat barang sepiring dua :)
Padammacam sedap je kak...!! nak try lah nanti tq for sharing kak.. ^^
BalasPadamNo problem, Ina. Nanti try la buat ye...kasitau akak Ina suka ke idak :)
PadamEh macam menarik laa bislor nih...makan ngn nasik ehhh...leh try nih...hihihiih
BalasPadamTak Deanna. Makan begitu sahaja. Ala-ala makan nestum hihihi
Padamkak farrah.. ade tak agaknya orang buat menu makan kat kedai masakan ni hehehe.. nak try la kalau ada kelapangan or bila demam nanti.. hehe
BalasPadambg demam dulu ya CT.. baru dpt makan bislor ni hihi
PadamHeheh tunggu akak bukak kedai makan, confirm Bislor antara appetiser utama ;)
PadamZarul & CT, nak bislor tak yah tunggu demam OK. Bukak je tin biskut tu,..then buatlah apa yang patut.
nak demam daaaa ni hujan tak berenti.. tido pun tak bukak kipas..
PadamTake the greatest care of urself ye, CT.
Padamharap en.boipren tak datang serang la.. susah nanti.. huhu
BalasPadamsya tak pernah campur telur digoreng dgn biskut,selalu biskut kosong mcm ni cicah atau sapu coklat ja..sedap..
Harap2nya begitulah Nana. Kat sini malam sejuk melampau dah akak rasa.
PadamHaa,..apa kata cuba buat bislor ni...mana tahu berkenan pula nanti :)
I'm hungry. gonna make thisss!
BalasPadamGo ahead...nanti inform akak kena tak dgn taste Scha :)
Padamwah, first time dengar orang makan biskut campur telur. macam menarik je. ^^, nak try la esok. hehehe....
BalasPadammoga2 encik athma tu x datang ler.. saya pun x nampak bayang matahari harini..
Cubalah, Amy. Yummyyyyy!
PadamThanks, dik. Setakat ni en. asthma main peekaboo je heheh
Kalau boipren Mr Asthma tu..harap x jengah sampai bila-bila lah:)
BalasPadamHahaha boipren yang ini biar intai2 dari kejauhan je,...akak rela hihihi
PadamBisLor... selalu biskut tu buat cicah dengan milo or tea ja.. berkeping2 habis... selera yang hamat.. kalau bislor ni, apa ntah lagi.. adehh
BalasPadamBiskut cicah memang tak pernah hampakan kita. Tau2 dah abis kan... :)
Padamdh try buat..sedap hihi
BalasPadamAlhamdulillah, boleh buat kudap2 bila gatal gigi :)
Padamsimple dan sangat menarik..insyaallah ada masa nanti nak juga wana try..mesti sedap ni kan kak :)
BalasPadamKenalah dengan tekak akak. Nanti Wana dah cuba, kasi tau ye :)
PadamBislor? ingatkan resipi apalah tadi..kiranya letak minyak sedikit je kan supaya kurang berminyak..sis JM jenis pemalas...mkn biscuit kering cicah air milo pun dh terasa sedap
BalasPadamYes, sis. Tapi jangan sikit sangat pulak. Nanti biskut tu tak lembut. Seeloknya guna minyak zaitun atau minyak sayuran seperti canola/bunga matahari.
PadamAla sis,..resepi ni kira resepi orang malas lah ni. Orang rajin kalau lapar, masak sedap2 extravaganza :)
Padamwah..confirm sedap mkn sejuk2 ni..
BalasPadamMemang, timm. Lawan pulak dgn secawan kopi :)
PadamRitu kak farah kate telo biskut... ni ke?? Oh my... ase cm pelik je kak... cmne asenye tuu
BalasPadameh tka pernah tahu pun resepi ni. tak pernah try goreng biskut pun. menarik ni. ni yang suka belek resepi kak Farrah ni.. ada yang baru :)
BalasPadamBahan2 tu macam biasa guna buat telur hancur kat umah ni tapi tak ada lah biskut.. pasni nak try lak tambah biskut. dah bayang rasa sedap macammana. XD
BalasPadamakak minyak biasa tak leg guna.. mesti rasa lain kan
BalasPadam