728 x 90

Isnin, 15 Disember 2014

Monday Blues? Buka Tingkap Cepat!

Selamat Hari Isnin! Kita dah masuk minggu ke-51 untuk 2014. Siapa hari ni Monday Blues? Mood tu lemau je. Nak angkat jari pun tak bermaya...

Haaa, cuba ikut saranan saya. Pergi buka tingkap cepat! Tak,..tak...kita bukannya nak defenestrate apa-apa. Kita nak beri udara luar masuk je.

Sebenarnya, kebanyakan 'kes' Monday Blues berpunca daripada keadaan di sekeliling kita. Pernah tak alami - pada pagi Isnin kita betul-betul bersemangat nak mulakan hari. Ceria je sepanjang perjalanan nak ke tempat kerja.  Then sampai pejabat, mood kita tiba-tiba jatuh merudum. Rasa malas mula bersarang. Hmmm, kalau begitu, pergilah buka tingkap atau pintu yang ada berhampiran ruang kalian.

Kenapa? Sebab dah dua hari ruang tu terkepam. Hujung minggu cuti,.. habuk, debu dan bakteria berkumpul. Keadaan bilik yang terkepam begitu boleh buat kita rasa tak selesa (walaupun tanpa kita sedar) dan akan pengaruhi mood kita. 

Penyelesaiannya, dapatkan pengudaraan yang baik. Biarkan udara segar masuk dan nyahkan udara-terkepam-dua-hari yang kalian inhale tu. Penggunaan air freshener dengan bau-bauan segar juga turut membantu :)

So, fikir betul-betul - Monday Blues ke KEPAM?

Selamat memulakan minggu baru! Moga kalian lebih produktif hari ini ;)


41 ulasan:

  1. dah bukak pintu n tingkap pun blues lagi..maybe sebab pagi ni belum sempat makan..hehe

    BalasPadam
  2. selamat hari isnin ! Alhamdulillah x monday blues.. hiii.. cuma belum mkn apa2 ja. spoil sikit. huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baguslah. Gi mamam cepat2. Lambungmu perlu diisi, dik!

      Padam
  3. farra,agak2 la kan,khaty dok kat tingkat 23 komtar,kalau buka tingkap nie,apa jadi?ngee..ngan marah ye,gurau senda di pagi isnin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya yang kaki lekat kat bumi ni tiba2 jadi gayat, Khaty huhuhu Tingkat 23? Tak sesuai kot buka tingkap...:D

      Padam
  4. ha'ah..wana setuju dengan kak farah..bila ada pengudaraan yang baik..mood pun ceria ja..wana dah bersemangat hari ni kak..thanx atas doa kawan2.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, Wana dah datang jenguk akak ni,..dah sihatlah tu :)
      Yes,...ventilation is the key.

      Padam
  5. katakan tidak kepada monday blues. heheh
    jadikan hari hari kita indah gituuu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeayyyyyyy! Tidak kepada Monday Blues!

      Padam
  6. Monday Blues jugak, tapi today mamamyja semangat sebab nak siapkan kerja sebab nak kejar dateline. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semangat, eyja! Semangat! Habis kerja boleh lepak santai dengan baby Arissa :)

      Padam
  7. xde istilah monday blues sbb aku start keje ahad. hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aswadz Sunday Blues la gamaknya :)

      Padam
  8. tak alami Monday Blues :)
    perlu semangat ! :) hihihi

    BalasPadam
  9. Hahaa.. akak tingkap semua kalis api so xboleh buka. Nak bangun dtg kerja pun malas. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa yg tu tak dapat tolong. Nina sendiri kena keluar hirup udara segar. Dengar lagu dik,.amik mood :)

      Padam
  10. Monday blues rasa nak tersembammmm... He He He...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha baik-baik, Scdha. Hilang idung kang ;)

      Padam
  11. Hahaha... office ni memang tak pernah bukak tingkap pun Kak.. acano tuh..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha tak dapat nak tolong kalau cenggitu :)

      Padam
  12. x sempat nk monday blues..huhhu...masuk opis terus semangat buat kejer kerana bos 'kejar' byk kejer perlu settle huhuh

    BalasPadam
  13. Balasan
    1. Hehehe boleh kalau nak defenestrate, ikut saranan Nur As - buang memori. Memori2 buruk la :)

      Padam
  14. hehe sbnrnye terkepam ye kak farah? kikiki

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah dah terkepam...mood tu pun terkepam sama ;)

      Padam
  15. xda time monday blues ka apa... pagi2 nk pergi kelas pon malas... so solution nya.. buka tirai bg cahaya masuk... udara segar masuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hirup udara segar,...kasi mood up sikit!

      Padam
  16. tips yg baik.... udara pon boleh pengaruhi emosi kita.. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesss, 'ketat' udara tu, ketatlah mood kita ;)

      Padam
  17. kalau duduk dalam bilik yang tak ada tingkap pulak camna. aircond pun dikira air jugak kan?hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bulehla,...takkan nak tebuk lubang plak kan,..

      Padam
  18. CT hari hari lemau kak.. cem mano tu bhahaha sebab selalu mnggiling lepas subuh hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha tak pe. Nikmat menggiling tu enjoylah puas2 sebelum bz esok lusa :)

      Padam
  19. Pintu tgkp opis bole bkk sikit je kak.. pntu lk kn sntiasa trttp

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...