728 x 90

Jumaat, 13 Februari 2015

DIY Mudah - Bekas Tisu Doraemon

Ingat lagi tak paper cup Doraemon saya? Jemput baca di sini.


Dek kerana sayang dengan cup super comel senyum mesra meleweh ni, saya olah balik supaya cup ni ada kegunaan buat saya. 



Tattadaaaaaa!


Dah jadi bekas letak tisu!


Senang je nak buat. Bersihkan paper cup dan lid (plastik penutup). Keringkan. Kemudian, tebuk lubang pada bahagian atas lid untuk buat ruang tisu keluar. Ambil tisu kotak. Agak-agak kuantitinya boleh penuhkan cup. Tetapi, jangan dicerai-ceraikan pula tisu tu. Biar kekal dalam lipatan asal. Masukkan secara menegak. Tarik sehelai tisu keluar melalui lid. Tutup lid hingga rapat. SIAP!

Boleh juga guna coffee cup yang comel untuk buat bekas tisu begini. Dah siap, letaklah dalam kereta ke,...atas meja kerja ke...di dalam bilik anak-anak ke.....


103 ulasan:

  1. kreatif farrah !!!! anak2 mesti suka ni kalau letak bilik diaorang dgn kotak versi kartun ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe boleh jadi penyeri bilik si cilik kan Kak Noor :)

      Padam
    2. Comel sangat..
      Kalau anak saya daaapat...memang ranap.

      Padam
    3. kekkekehh... ranap..? abes laa.. kne simpan dalam almari jela camtu dr shikin..

      Padam
    4. Hahah memang kalau dapat dekat The Adams, selamatlah :)

      Padam
  2. comel giler bekas tisu.. ihiks

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak buat pun senang, ezy :)
      tak guna kos hihih

      Padam
  3. Kalu doraemon tengok... Doraemon pon terkejut...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaah..lagi kreatif dri doraemon

      Padam
    2. Hahahah SS dan ZF...tetap SS dan ZF :D

      Padam
    3. Nabita was here :-) dia ckp dia suka sgt!!!

      Padam
    4. doraemon tersenyum lagi girang.. haha

      Padam
    5. antara SS dan ZF, tak boleh tertukar...

      Padam
    6. Baru SS tahu yang tisu boleh keluar melalui otak doraemon dan bukan aje dari poketnya...

      Padam
    7. Apa Nobita buat ngan Sis JM? Bukan dia kena ada dengan Doraemon ke?
      SS, yessss....ini doraemon special edition :)

      Padam
    8. Ape SS, dari otak Doraemon.
      Jauh betul taakulan (betulke ayat ni?) tuan hamba..

      Padam
    9. Taakulan tu apa? Sejenis ubat kaaa Nazeck?

      Padam
    10. takut + bulan kot.. tapi version gagap.. tujadik taakulan.. heheh =p

      Padam
    11. Ayat taakulan Shikin memang best, tafsiran takut bulan luna kelakau!

      Padam
  4. Balasan
    1. Benda2 comel begini sayang nak buang,..kita biar dia terus comel :)

      Padam
    2. Ada banyak lagi barang recycle comel k.Farrah tau.

      Padam
    3. Memang,..sekarang diorang guna term upcycled plak. Lagi rambang mata tengok :)

      Padam
  5. Balasan
    1. Yang penting kita leh guna semula cup tu :)

      Padam
    2. =) tu yang buat kak Farrah ni lain dari yang lain.. creative.. bahan terbuang pon boleh gune balik!

      Padam
    3. Tak de lan dari yang lain aihhhh. Dah bunyi macam alien pulak hihihi

      Padam
  6. Balasan
    1. Heheh tak de kreatif mana, Maria. Pundat2 je tisu tu :)

      Padam
  7. Kreatifny kak farah huhuhu on9 hp uwaaaa laptop problem

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe,..tunggu laptop siap dirawat ye...

      Padam
    2. Yer tggu la laptop dirawat...

      Padam
    3. Kak farah haahaha ekin datang la.. xleh kalau x berkomen di blog ni rasa boring la... huhuhhu

      Kak Nurashikin: ada ubat ke kak shikin hihihi

      Padam
    4. By this time, laptopnya dah tamat riwayat dah,..

      Padam
  8. comel dan kreatif.. tak terpikir plak nak buat jadi bekas tisu bekas minuman cantik molek macam nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak suka guna paper cup yang kecil utk buat bekas tisu ni & letak dalam kereta.

      Padam
    2. Ohh ya ka.. nanti nak cuba laa letak dalam keta.,

      Padam
    3. Haa, coffee cup yang kecil tu,...letak tisu, then boleh letak kat lubang tempat letak minuman :)

      Padam
    4. Menarik jugak kan bila dah jadi bertukar dari bekas minuman ke bekas tisu nih..

      Padam
    5. Kalau ada cup yang cantik2, lagilah best buat bekas tisu :)

      Padam
  9. ternganga mulut doreamon tu..suka le tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mulut doraemon memang meriah gitu!

      Padam
    2. bukan ke dia nganga sbb lapo hhihi

      Padam
    3. sbb tu dia diletakkan kat restoran...

      Padam
    4. doraemon menguap laa... Pasal dia penat sangat kena merepair... He He He...

      Padam
    5. Doraemon tu senyum lebar sebab excited. Selesai repair2 semua barang pulih kpd keadaan asal. Tak pe SS, kalau Doraemon penat saya cucuk powerbank :)

      Padam
    6. nk taw kuasa dia habis mcm mna.. doreamon xda lampu..

      Padam
    7. nk taw kuasa dia habis mcm mna.. doreamon xda lampu..

      Padam
    8. Kuasa dia habis bila dia dah tak kuasa! He He He..

      Padam
    9. Kalau kuasa dia habis, poket tak leh keluar barang :)

      Padam
  10. tgk dia senyum pun dah bagi semangat nak hidup..hahaha.. kreatif..!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Tengok senyum nganga si Emon ni, kita ceria sama :)

      Padam
    2. jap..rasanya ni letak dalam kereta,kat space tengah (*tak tahu org panggil apa) mmg cun la senang nak capai..selalu kotak tisu letak kat dashboard atau belakang ja.semak kekadang tgk..

      Padam
    3. Haa betullah tu. Akak pun tak tau apa nama ruang tu. Letak kat tengah2 kete handy kan,..

      Padam
  11. wow..dah jadi cantik dah bekas minuman doraemon tu..comel2..tepuk tangan tuk kak farah..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaah sebab Wana tepuk tangan, akak kembang kempis hidung je boleh? ;)

      Padam
  12. betul juga cakap kak farah, sayang sangat nak buang cup yang comel tu..bila dah kreatif..macam2 boleh jadi ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik tak de kreatif mana. Akak sayang nak buang. Pada masa yang sama taknaklah jadi hoarders kumpul sampah. So, jadikan something yang useful. Takdelah cup tu dok kumpul habuk je :)

      Padam
  13. mmg kreatip tul dak Farrah sorang ni..kalau sis JM tak terfikir nk buat camtu mesti campak je dalam tong sampah

    BalasPadam
  14. sekali je buat dengan kotak hadiah, pas dah habis tisu, kotak pun hilang ntah ke mana..haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha tak pe. Boleh buat lagi,... :D

      Padam
  15. benda senang, tapi ramai tak terfikir.. masa beli air tu, dok puji comel, lepas tu buang juga ke tong sampah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Doraemon ni comel sangat. Sayang nak buang, Syida :)

      Padam
    2. same la.. dok puji comel la cantik la..last2 buang jugekk..huhu...

      Padam
  16. Recycle :) Kak Farrah memang kreatif :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dok kreatif mana, cik mimie. guna semula je :)

      Padam
  17. hahaha...xterpikir plak leh wat mcm ni kan...adeh...nmpk sgt sel2 otak sy xberhubung...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe, sis! Sel2 otak tak berhubung utk part ni tak mengapa janji part lain berhubung dengan jayanya :)

      Padam
    2. dh tgk caranya... lepas ni akak Deanna leh buat

      Padam
    3. zarul...nak kena carik yg ada gmbr doremon dulu....nampak x alasan nyer tuhhhh....hahhahahh...

      Padam
    4. Hihihih alasan yang jelas dan ketara :)

      Padam
  18. Saya kalau benda dh syg simpan pastu last2 xde nk diy pape. Haha. Bagus kak farrah menggunakan sepenuhnya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena gula semula. Kalau main simpan2 je, akak takut akak jadi hoarder :)

      Padam
  19. aigoooo! awat comell sgt.. mne nak dpt tuu? dahnya suka doraemon! kekeke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni beli masa ada promo kat MBO Cinema, Nadyya :)

      Padam
  20. Wah ~ orang kreatif mmg ada ja ideanye...
    kalau orang tak kreatif macam Firah, ke tong sampah la jawabnya... hehe

    BalasPadam
  21. anis suka simpan lepas tu dah lame2 jadi buruk..buang jugak kak farah..huhu..idea yg awesome... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh kita guna semula. Dah tahap jadi sampah baru leh buang :)

      Padam
  22. kreatifla.. buat sendiri je senang... nanti boleh try jugak ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan, Ros. Letak kat meja opis pun cantik :)

      Padam
  23. Nad tk boleh tinggalkan tisu merata rata nanti jadi snowwww halussss pulak *wink

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik takpe sekali-sekala snow dalam rumah best gak :)

      Padam
  24. alahai comel jerk.. nak 1 hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meh datang claim kat umah, Eyja :)

      Padam
  25. Balasan
    1. Tak de kreatif mana. Ala-ala kita sihirkan cup ni jadi bekas tisu! :)

      Padam
  26. dasat aa kak farrah ni.. super creative!! dapat idea dari planet mane ni..hehehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak jauh,...kedai mamak sebelah umah je hikhikhik

      Padam
  27. haaaa tudia.. jadi something else dah doremon tu.. dapat kat Kak Farrah memang lah.. bekas tisu jadinya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sayang nak buang. Mulut si Emon sangat2 ceria senyumannya :)

      Padam
  28. tangan farra nie memang ada magik la..tue yang doremon senyum leber tue..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik setakat magik tukarkan bekas minuman ke bekas tisu jelah, Khaty :)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...