728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Ahad, 28 Jun 2015

Ramadan 1436 - Projek Kad Raya

Dua tiga hari ni badan rasa lemah sikit time puasa. Tak cukup air kot. Tambahan pula cuaca panas terik sekarang. SABTU, sepanjang hari saya hibernate dalam bilik kraf. Kalah beruang kutub! Sampai masa nak masak baru keluar pergi dapur. Aduhai, lemaunya rasa badan!

Makanya, aktiviti dari pagi ke petang semuanya yang menggunakan tenaga minima. Paling minima. Kemas itu sikit,..susun ini sikit. Nak blogging ke blogwalking ke memang tak larat. Guna tenaga banyak tau nak membaca dan taip komen hihihih. Last-last sambil menonton, saya potong lebihan kertas skrap saya menjadi jalur-jalur kertas kecil.

Jalur-jalur kertas skrap
Nak buat apa dengan jalur-jalur kertas ni?  

DIY Kad Raya :) 

Saya nak buat yang simple-simple je. Hanya perlukan kertas bercorak/kertas warna, kad keras, glue tape dan hiasan mengikut citarasa. Tema kad - jalur and stripes. Semangat nih! Nanti kalau ada rezeki, saya kongsikan caranya di sini.

Sebelum ini, saya dah buat tutorial membuat kad mini dengan menggunakan lebihan kertas. Boleh rujuk entri ini.


43 ulasan:

  1. memang panas kak Farrah, saya dah lembik macam budak baru belajar puasa..huhu.problem plak pc saya tak boleh tengok gambar tu, tapi sy doakan projek akak berjaya.selamat berpuasa ye!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah penangan cuaca sekarang kan,...thanks, Sal. Selamat berpuasa dengan jayanya buat Sal juga :)

      Padam
  2. Haah kak..

    Rasa macam jerebu je Penang ni...

    Kak, banyak minum air ea.... (time malam je taw.. hik hik)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhikhik terima kasih atas pesanan berharga penuh hikmat tu. Firah pun jaga diri baik-baik yer :)

      Padam
    2. hihihi, kalau siang minum air tu dah kes lain

      Padam
  3. kad raya selalu saya beli ja..nk buat mmg tak trbuat lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Beli lagi senang, Zarul. Akak ni barang2 nya dah ada. Buat utk isi masa lapang :)

      Padam
    2. saya kalau masa lapang suka tido..hehe

      Padam
    3. Hobi akak juga tu, Sal :)

      Padam
    4. Masa lapang blogwalking... keh keh keh...

      Padam
  4. waaaa.. kenapa sis farah ni hebat dan kreatif sangat.
    ni yang malas ni ... sbb saya mmg xde apa2 kelebihan macam ni...

    #LariNyorokDalamAlmari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meh sini keluar meh. Tak yah nak menyorok dlm lemari tu! Tak ada apa yg hebatnya, nhhas. Cukup barang2, ada masa terluang,...boleh buat :)

      Padam
    2. Anak Cekebon memang kretif nhhas....

      Padam
  5. kad raya tak pernah lagi buat sendiri.. kalau ada kerajinan boleh laa buat sendiri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ada masa memang berbaloi buat sendiri. Kalau busy, lupakan saja, eyda :) nanti terkejar2 :)

      Padam
    2. betul tu, kalau tak cukup masa, baik beli jer kan..

      Padam
    3. Yes,...lupakan jelah hasrat nak buat kad. Ni aktiviti untuk isi masa senggang. Kalau busy, jangan cari pasal! Hihihi

      Padam
  6. mesti cun melecun kad raya ni.. ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak delah, Anies. Buat yg simple je :)

      Padam
  7. p/s terima kasih diatas hadiah yg dikirim tempohari... saya sangat2 menghargainya...rs syg laa plak nk guna ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. My pleasure. Alhamdulillah kalau anies suka. Janganlah sayang nak guna hihihi

      Padam
    2. kalau sayang nak guna, bagi aku Anies, boleh tolong guna..hehe

      Padam
    3. Amboi, cepat aja si Sal ni :)

      Padam
  8. alaa.....xsabarbye nk tggu farrah buat kad dgn jalur2 tu semua hihihih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hikhik jangan letak expectation tinggi sangat,sis. Saya buat kad simple je. Tak de ketupat tak de pelita ;)

      Padam
  9. yeah tutorial lagi.. Minum air banyak ye time berbuka n sahur.. Alhamdulillh I puasa tahun ni cergas.. tapi, bila ptg dekat nak berbuka, rasa jugak kering tekak ni.. cuaca panas sekarang.. nak tidur malam pun berpeluh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Syida. Memang skrg cuaca hangat membahang!

      Padam
  10. betullah, cuaca memang panas lately
    best tu projek tu, saya beli aje
    tak rajin buat sendiri =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun sebab kebetulan ada masa terluang + bahan2 nak buat kad memang dah sedia ada, YY. Kalau tidak memanh tak buat :)

      Padam
    2. nak buat bend gini kena ada minat
      pastu rajin dan bahan, pada second dan third place...hehe

      Padam
  11. buat kad raya sendiri? wahh...daebak!!! seperti biasa..sis JM yg pemalas ni beli je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Isi masa, sis! Kalau dak saya tahu nak bobok je huhuhuh

      Padam
  12. farrah. kite dapat tak kad raya tu? hehe

    BalasPadam
  13. Wah, rajin2 :) hehehe..Cik Mimie xsempat nk diy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sempat beli je, Cik Mimie :)
      Ini kerja orang tak de kerja

      Padam
  14. sekarang musim panas ekin kdg2 tak Segar mana ni

    BalasPadam
  15. Dah tengok hasilnya kat entry selepas ni. Cantikkkkkk

    BalasPadam
  16. SS skrg kena minum air 1.5 liter sehari... Kalu tak... Tekak kering... So Cikgu pon kena minum byk2 air...

    BalasPadam
  17. ayu boleh gunekan kain2 perca yang ade kan
    mmg ikott agak mahal
    tp bile amek yang perca
    jadi kos akan berkurang jugak
    heheeh

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...