Sambal tempe dan tauhu ni mudah je nak disediakan. Selalunya saya buat guna cili merah atau cili kering. Kali ni tukar selera, kita guna cili hijau pula. Goreng tauhu dan tempe yang telah diperasakan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. Tumbuk kasar cili hijau (lebih kurang 10 biji) dan tumis bersama sebiji bawang besar (didadu) sehingga cili masak. Masukkan dua sudu besar cuka putih dan sedikit garam. Biarkan seketika. Kemudian, gaulkan dengan tempe dan tauhu. Sedia untuk dihidang :)
Eh, kejap! Biar saya tepek resepi sambal hijau di bawah ini:
Resepi Sambal Hijau Mudah
Bahan yang diperlukan:
- 1 - 2 labu bawang besar (potong dadu)
- 4 - 5 ulas bawang putih (mayang)
- 6 batang cili hijau dan 5 batang cili api (cili ni ikut citarasa masing-masing - boleh tumbuk/blend saja)
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
Langkah-langkah penyediaan:
- Panaskan kuali. Masukkan 2 ke 3 sudu minyak. Tumis bawang merah, diikuti dengan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan cili hijau dan cili api. Tumis hingga garing. Masukkan asam keping. Perisakan dengan garam. Hasilnya sepatutnya jadi macam sambal berlada hijau.
Kak Farrah memang tak lokek berkongsi resipi.
BalasPadamKeep up the good work.
heheh ala kongsi resepi simple-simple je,..
PadamKlik Nuff thepinkstillettos untuk sis.
BalasPadamthanks, shikin. nantikan kunjungan balas akak ye ;)
PadamThanx akak. Saya klik time weken je sebab hari biasa jarang on laptop.
PadamRajin shikin bw ye :)
Padamkau & tempe mmg xdpt dipisahkan,...
BalasPadamsemestinya! hahaha!
Padamkalau tak masukkan cuka boleh tak?
PadamBoleh. Tak ada masalah. Tetapi tak dapatlah rasa masam-masamnya tu. Kalau tak masukkan cuka, boleh juga tukar dengan letak 1 - 2 asam keping :)
Padampedas tak ni, kak?
BalasPadamtak. coz pakai cili hijau je. nak pedas kaww kaww tambah cili api sikit :)
Padamhuuurm kalo tempe goreng saja pun dah sedap..
BalasPadamni apa lagi maska masak gini ooonomnom..
Mmg,..tempe tu klu goreng camtu nipis-nipis, garing-garing...fuhhh sedappp!
PadamNampak menarik. tapi anti biji cili @ biji cabai kata orang utara.
BalasPadamOh, anti biji cabai rupanya,..kira memang tak makan cabai langsung la ni...
PadamX pernah lg buat resepi ni mudah easy meazy lah argghhh x kira ptg ni nk g cari tempe dan tauhu dh terliur neh :-)
BalasPadamSilakan JM. Mmg mudah sangat! Selamat mencuba!
Padamwaaaa sedapnya tengok... esok nak trylah... hari ni dah masa tempe masak kicap...
BalasPadamKM pun suka tempe gak ye....selamat mencuba :)
Padamyang ini bookmark gak hihihi
BalasPadamSedapni mkn cm 2 je.
BalasPadamJmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com