Saya memang suka peria katak. Selalunya akan buat jus peria katak dengan epal hijau atau lobak merah. Kadang-kadang je masak sebagai hidangan. Itupun saya makan seorang. Sebab kat rumah ni saya seorang je yang makan peria. Yang lain semua akan menyeringai buat muka pahit the moment saya mentioned 'peria'. Bott & Cekengah lagilah,..paksa minum air peria untuk kesihatan pun liat!
Resepi di bawah ni senang untuk disediakan. Cubalah! Menu sihat, rasa lazat!
Peria Katak Tumis |
- Beberapa biji peria katak (bersihkan, buang biji dan potong)
- 3-5 batang cili kering (potong dua)
- 3 siung bawang putih (cincang halus)
- 2 sudu besar minyak zaitun/minyak canola/minyak bunga matahari
- beberapa tangkai daun kari
Langkah-langkah:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih. Kemudian, masukkan daun kari dan cili kering. Tumis sehingga daun kari garing dan naik bau.
- Masukkan peria, renjiskan dengan sedikit air untuk melembutkan teksturnya. Biarkan selama beberapa minit. Siapppp!
Peria ni pahit kan.... sgt x gemar....
BalasPadamTak tahan pahit peria ye.
PadamTerus rasa lapar....
BalasPadamJemput makan, Linda :)
PadamErmmm..tak makan peria.
BalasPadamPetola makan tak?
PadamRos suka makan peria ;)
BalasPadamSep sikit!
Padam