Epok-epok Roti |
Ingat lagi entri saya mengenai Lauk Sengkuang dan Cendawan Shitake Masak Tumis? Lauk yang berbaki, saya tidak buang. Sayang… jadi saya buat switch-up recipe - Epok-epok roti inti sengkuang dan cendawan.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat epok-epok roti:
- Beberapa keping roti
- Lebihan lauk sengkuang dan cendawan shitake tumis (sebagai inti)
- Minyak yang secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)
Alatan yang diperlukan:
- Rolling pin
- Sebatang garpu
- Sehelai plastik bersih
Cara-cara:
- Potong bahagian tepi roti. Kemudian, lapikkan roti dengan plastik, dan gunakan rolling pin untuk leperkan roti. Seleper yang boleh tau! Sebab kita nak kulit epok-epok yang rangup-rangup-rapuh gitu!
- Letakkan sesudu inti dan kemudian katup roti rapat-rapat. Tekan bahagian tepi roti dengan garpu untuk buat kelim. Tak adalah nanti intinya terkeluar semasa digoreng.
- Panaskan minyak, jangan terlalu panas ye. Api sederhana. Goreng hingga warna roti bertukar keperangan. Warna epok-epok roti saya gelap sedikit sebab pakai roti mil penuh. Angkat. Tuskan di atas kertas tisu dapur. Sedia untuk dimakan. Hidangkan dengan sos cili.
*Jika tidak mahu goreng, epok-epok ini juga boleh dibakar di dalam oven. Sebelum bakar tu, sapukan campuran telur dan sedikit susu di atas permukaan roti.
Selamat mencuba!
sedapnye :)
BalasPadamsalam kenal, nampak sedapnya bole cuba :)
BalasPadamselamat berkenalan. cubalah, intinya boleh dipelbagaikan ikut citarasa :)
Padamsedap :) simple kan .
BalasPadamsimple je buatnya. api kalau kuat boleh terhangus jadinya. hehe
BalasPadamsaya suka singgah blog akak sebab salah satunya, banyak nama resepi yang simple tapi menarik perhatian untuk dibuat. heeee...
BalasPadamwau,nampak cam sedap
BalasPadamitukah epok2
BalasPadamheheheh...
pelik2 je mkann kak farrah ni
Epok-epok sebenarnya macam karipap tapi inti dlm sayur(mcm inti popia). Tapi ni akak panfgil epok2 roti coz kulit/pastry luarnya drpd roti :)
PadamEpok-epok ye kak? Baru tau. Hehe. Selalu yg dalam dia sardin tu orang panggil roti sardin kan. Hehe. Ni boleh try ni. Guna taugeh pon sodap :)
BalasPadamye budak. memang,..masuk taugeh lagi sedapppp!
Padamalamak terliur..hari ni puasa..ternampak lak epok epok roti nih
BalasPadamSowwiii, Kak JM! hihihi kalau dkt, saya dah hantar utk buka puasa...
PadamPasti sedap niii..
BalasPadamYg penting mudah nak sediakan, Shikin. Kulitnya guna roti, inti ikut apa suka :)
Padampenah makan.. rasa mcm popia pun ada
BalasPadamBetul tu, Nina. Macam popia, tapi kulit luar tulah yang beza ;)
Padamtak pernah dengar epok epok.. bhahaha akak mesti pkir ape budak ni semua mende tak pernah dengar.
BalasPadam"Malaslah nak layan Dak CT nih. Semua tak pernah dengar!" Gitu?! Hahahah! Ingat akak fikir macam tu ke?
PadamDon't worry, CT. Kadang2 kat tempat lain, kuih ni lain namanya. Kalau tak pernah dengar sebelum ni, at least bila CT baca melalui entri akak, dapat ilmu baru, bolehlah akak tumpang dapat pahala :)
bubuh inti sardin atau tuna pun sedap ni. hehe
BalasPadamsemestinya!
Padamnice resepi. nt nak try. dah lapar ni.. huhu
BalasPadamNampak sedap.. memang kreatif farrah..
BalasPadam