Rabu, 1 Oktober 2014

Epok-epok Roti

Epok-epok Roti

Ingat lagi entri saya mengenai Lauk Sengkuang dan Cendawan Shitake Masak Tumis? Lauk tu kalau tak habis, jangan dibuang. Kita boleh buat switch-up recipe - Epok-epok Roti, inti sengkuang dan cendawan :)

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Beberapa keping roti
  • Lebihan lauk sengkuang dan cendawan shitake tumis (sebagai inti)
  • Minyak yang secukupnya untuk menggoreng

Alatan yang diperlukan:
  • Rolling Pin
  • Sebatang garpu
  • Sehelai plastik bersih

Cara-cara:
  1. Potong bahagian tepi roti. Kemudian, lapikkan roti dengan plastik, dan gunakan rolling pin untuk leperkan roti. Seleper yang boleh tau! Sebab kita nak kulit epok-epok yang rangup-rangup-rapuh :)
  2. Letakkan sesudu inti dan kemudian katup roti rapat-rapat. Tekan bahagian tepi roti dengan garpu untuk buat kelim. Tak adalah intinya keluar semasa digoreng.
  3. Panaskan minyak, jangan terlalu panas ye. Api sederhana. Goreng hingga warna roti bertukar keperangan. (Warna epok-epok roti saya gelap sikit sebab pakai roti wholegrain). Angkat. Tuskan atas kertas tisu dapur. Sedia untuk dimakan. Hidangkan dengan sos cili.

*Kalau tak mahu goreng, epok-epok ni juga boleh dibakar di dalam oven. Sebelum bakar tu, sapukan campuran telur dan sedikit susu atas permukaan roti.


Selamat Mamam!

23 ulasan:

  1. salam kenal, nampak sedapnya bole cuba :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat berkenalan. cubalah, intinya boleh dipelbagaikan ikut citarasa :)

      Padam
  2. simple je buatnya. api kalau kuat boleh terhangus jadinya. hehe

    BalasPadam
  3. saya suka singgah blog akak sebab salah satunya, banyak nama resepi yang simple tapi menarik perhatian untuk dibuat. heeee...

    BalasPadam
  4. itukah epok2
    heheheh...
    pelik2 je mkann kak farrah ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Epok-epok sebenarnya macam karipap tapi inti dlm sayur(mcm inti popia). Tapi ni akak panfgil epok2 roti coz kulit/pastry luarnya drpd roti :)

      Padam
  5. Epok-epok ye kak? Baru tau. Hehe. Selalu yg dalam dia sardin tu orang panggil roti sardin kan. Hehe. Ni boleh try ni. Guna taugeh pon sodap :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye budak. memang,..masuk taugeh lagi sedapppp!

      Padam
  6. alamak terliur..hari ni puasa..ternampak lak epok epok roti nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sowwiii, Kak JM! hihihi kalau dkt, saya dah hantar utk buka puasa...

      Padam
  7. Balasan
    1. Yg penting mudah nak sediakan, Shikin. Kulitnya guna roti, inti ikut apa suka :)

      Padam
  8. penah makan.. rasa mcm popia pun ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Nina. Macam popia, tapi kulit luar tulah yang beza ;)

      Padam
  9. tak pernah dengar epok epok.. bhahaha akak mesti pkir ape budak ni semua mende tak pernah dengar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. "Malaslah nak layan Dak CT nih. Semua tak pernah dengar!" Gitu?! Hahahah! Ingat akak fikir macam tu ke?

      Don't worry, CT. Kadang2 kat tempat lain, kuih ni lain namanya. Kalau tak pernah dengar sebelum ni, at least bila CT baca melalui entri akak, dapat ilmu baru, bolehlah akak tumpang dapat pahala :)

      Padam
  10. bubuh inti sardin atau tuna pun sedap ni. hehe

    BalasPadam
  11. nice resepi. nt nak try. dah lapar ni.. huhu

    BalasPadam
  12. Nampak sedap.. memang kreatif farrah..

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...