Mari! Mari! Mari! Siapa-siapa yang suka makan ikan bilis tu, jom cuba buat resepi ni. Sangat mudah untuk disediakan. Wajib buat dalam portion yang besar sebab takut berebut apabila makan ramai-ramai hahaha!
Ikan Bilis Air Asam |
Resepi Ikan Bilis Air Asam
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Segenggam atau dua ikan bilis (buang kepala dan bersihkan)
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 3 batang cili hijau (hiris serong)
- 7 batang cili api (hiris serong) *Kalau tak makan pedas, jangan letak.
- 1 cawan air asam jawa
- garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Langkah-langkah:
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis sehingga rangup. Ketepikan.
- Tinggalkan dalam lebih kurang dua sudu minyak. Tumis bawang besar, cili hijau dan cili api.
- Masukkan air asam jawa. Jangan terus tuang semua. Agak-agaklah kemasamannya. Perasakan dengan garam. Biarkan hingga mendidih. Siap dah!
- Untuk kekalkan kerangupan ikan bilis, masukkan ikan bilis ke dalam kuah asam hanya apabila lauk sedia untuk dihidangkan.
Pertama kali saya cuba resepi simple ni. Best sangat! Licin-licau! Selama ni kalau buat ikan bilis goreng, saya tidak letak air asam jawa. Hanya tumis dengan bawang besar dan cili hijau je. Nanti kalau dah cuba, jangan lupa kongsi pendapat kalian di sini ye!
alahai akak, wana rasa dah terliur sangat dah ni..rasa nak jugakkkk..huwaaaa..
BalasPadamJangan sob-sob! Pergi buat cepat. Then makan dengan nasi panas :)
Padamni macam kerabu jgak kn..suka sngt mkn ikn bilis..:)
BalasPadamBetul,..macam kerabu. Saya pun suka makan ikan bilis. Goreng rangup2,..ngappp! :)
PadamHehehehe..nak tau tak Cik Mimie panggil makanan ni apa..tyme blajar dulu slalu buat..Cik Mimie n kawan2 panggil sambal bodoh..heeee :D
BalasPadamSambal bodoh yg fantastic!
PadamAyu suke ikan bilis goreng ng bawang... nyumnyummm
BalasPadamyummy!
PadamHaaa, -_- tengok pos akak pasal makanan baru teringat kenapa tadi buka laptop. cari resepi nak pergi masak. T_T Lols. hehehe. by the way, aina suka makan ikan bilis goreng kosong jee~
BalasPadamAina masak apa? Hantar sikit kat akak :)
Padamkak farrah kenapa licin kan? baru je nak tunggu depan pagar rumah. hehe. kena try pasni
BalasPadamBudak lambat sangat datang ;)
PadamLain kali nak masak miskol saya ye. Boleh bukak waze siap2. Haha. Nampak x penggunaan teknologi sgt penting?
PadamHahaha memang teknologi penting! Kan bagus kalau ada gadget yang boleh terus 'pos' makanan kat orang lain :)
PadamAssalamualaikum tuan rumah ~FARAH~ : )
BalasPadamsedapnyer menu nie, biasa saya masak tak letak air asam. nanti boleh laa cuba letak air asam mesti sedap sebab pedas lawan ngan rasa masam2 dan bilis yang ranggup yummy ; )
W/salam, Miesha.
PadamNanti cuba tau. Memang sedap masam-masam-rangup makan dengan nasi :)
ehh resepi ni macam resepi fav ibu nadyya cuma.. cuma air asam tuu tukar air belacan (belacan+bancuh air biasa) fuhhhhh tetiba lapar ni kak -.-
BalasPadamOhh, itu confirm sedap tuh. Tapi akak allergic belacan. Kalau buat air asam pun, kosong je..tak masuk belacan.
Padamnadyya pon allergic gak.. dah ibu nadyya tersangat suka letak belacan.. nak xnak masok jela.. huhu
PadamTapi itu yang sedap kan! Hehehe :)
Padamsimple dan menyelerakan..kalau sebut ikan bilis biasa buat sambal, idak pun bua nasi goreng kg ..belum pernah try resipi ni..apa lagi lepas ni nk try lah
BalasPadamCuba tau, sis! Tengok suka ke idak,...
PadamZumal pun nak try la nanti ^_^
BalasPadamSilakan, Zumal. Tak ambil banyak masa pun nak sediakan :)
PadamEh, simple gilaaa. Hahah. Nak try lah giniii
BalasPadamSimple tapi marvelous! Cuba tau!
PadamSedapnya nampak. Biasa ikan bilis saya goreng makan dengan kicap atau sambal belacan je. Makan nasi panas. Fuh! Sedap!
BalasPadamIkan bilis air asam ni mesti lagi sedap, sebab saya suka masam-masam ni :D
Haaa, kalau sis suka yang masam-masam, memang wajib try yang ini :)
Padamsimple ja.. xpernah buat lagii.. sesuai nie kalau buat resepi utk diet atkin nie... blik kg nnt kena try lah...
BalasPadamSilakan, Zarul. Mana tau kena dengan selera dan dietnya :)
PadamTak pernah makan lagi ni..
BalasPadam(bukan tak pernah masak. Hehe..)
Shikin boleh request kat Ketua Chef, minta tolong masakkan :)
PadamAlah, mak Shikin masak lagi sedapppppppppp!
eh, x pernah lak try yang ni... air asam tu adik panggil air magic. hahaha.. xtahulah dah kenapa dia panggil gitu
BalasPadamHeheh comelnya panggil air magic!
Padamkalau tok CT kan Kak Farrah.. dia guna ikan bilis putih super rangup tu and goreng ngan bawang banyak banyak. then berminyak sikitlah.. tapi peeergh..!!
BalasPadamKecur air liur akak, CT!
PadamHuih...resepi gini memang faveret Nad...bukan apa...mudah senang sedap..haha
BalasPadamBetul, Nad. Nak prepare senanf. Sekejap je dah boleh makan!
Padamakk, buat sambal hitam pulak, kecur liurr bakhang!
BalasPadamOhhh sambal hitam! Itu kena tunggu pokok belimbing kat blkg umah akak berbuah!
PadamTambah sikit kicap manis...mesti sedap...Nad salu tak guna asam jawa..guna limau nipis + kicap...yang tu pun licin gak makan.. :)
BalasPadamAkak pun selalu buat macam Nad juga. Kicap + limau nipis + bawang,..memang tak pandang kiri kanan hahaha
PadamTak pernah pulak letak air asam jawa sebelum ni.. Menarik ni. Nanti boleh try.. Esok tak boleh lagi.. Sebab esok nak try spagethi tu dulu. Hihi
BalasPadam