Selasa, 13 Januari 2015

Jus Epal Pudina

Minggu lepas saya beli Apple Mint. Daun pudina epal ni salah satu daripada variasi daun pudina yang ada di pasaran. Sedap juga. Sesuai kalau letak dalam salad. Atas saranan Cikgu Hazran, (salah seorang rakan blogger yang minat gardening), saya nak tanam Apple Mint buat tambah koleksi di taman herba saya.

Dah cucuk beberapa keratan dalam pasu, lebihan apple mint saya buat jus epal. Bukan sebarang jus. Jus epal pudina tau :)

Jus Epal dengan Daun Pudina Epal ;)

Potong epal. Kisar bersama beberapa helai daun pudina dan segelas air. Jangan letak banyak sangat. Takut bila terlalu minty, tak ada selera pula nak minum. Sesudah dikisar halus, tapis. Hidangkan dalam gelas dengan ais (kalau nak lebih dingin). Untuk finishing touch, letakkan daun pudina.

Sedapppp! Refreshing! Cubalah :)


73 ulasan:

  1. erm..dari sini pun dah nampak menyegarkan..tu belum minum lagi tu kak farah..hehe :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe bila dah minum boleh senyum lebarrrrr. Hilang dahaga :)

      Padam
    2. alaaaaa... ni yang buat nk g freezer amik ayaq scawan sat.......

      Padam
    3. Haaa cepat-cepat,...pergi cari air dingin :)

      Padam
  2. memang nyaman kalau minum ni. sedapnyaaa :D

    BalasPadam
  3. ehhhhhh...nice ..nice.....pudina tuh boleh hidup ke kat cuaca kat malaysia kita nih ?and dia dpt membiak dengan keratan batang ye?jawab my question kat shoutbox pleaseee...curious nak tau :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh, Aiman. Pudina antara herb yang senang nak tanam dan senang hidup janji cukup air. Yes, potong je batang pudina tu,..cucuk kat dalam pot & pantaulah perkembangannya :)

      Padam
    2. senang je rupenye nak tanam pudina..hihi

      Padam
  4. jap jap.. pudina tu rasa epel ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pudina tu rasa ubat gigi... He he he...

      Padam
    2. bagun pagi gosok gigi...gosok gigi dengan perisa pudina..hihi

      Padam
    3. Aipppp! SS & ZF dah buat iklan kat sini :)
      Yes, CT. Pudina tu dipanggil apple mint sebab ada rasa epal sikit. Minty tapi epal-epal. Just mild.

      Padam
    4. ahahaha...gunalah ubat gigi Colgate!

      Padam
    5. ishh..JM ni..nko ni mmg penyibuk lah..sorry kawan2..just for fun..jgn marah2 ehhh

      Padam
    6. hahaha SS ngan ZF pantang kak.. rare sebab tak pernah dengar apatah lagi jumpa..

      Padam
    7. Hahaah tengoklah sis JM pun dah joined sama ;)

      Padam
    8. kalo agak2 tetamu datang... tapi tak cukup pudina nk wat air.. ikut je resam pak belalang... amek colgate letak dalam air apple tu... jadiklah... apel susu pudina.... kikikikii ^^

      Padam
    9. hahahah great tips! kalau tak cukup daun pudina, akak hidang air kosong je lah :)

      Padam
  5. Nak jemput minum acaner... SS jilat screen aje laaa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. eee jgm SS...xsanggup nak nengoknya

      Padam
    2. Hahaha itulah tujuannya! Jemput minum, SS :)

      Padam
    3. jilat screen? x sanggup i tau!

      Padam
    4. hahahahhhaa... adoiii tatahan sakit perut gelak...

      Padam
    5. Es Es memang pantang tengok benda makan/minum. konfem nak menjilat skrin hahaha

      Padam
  6. kak farrah terliur tengok. air jus buah memang best....tapi kalau jus pisang lagi terangkat huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, memang best! Mengenyangkan lak tu. Lagi2 utk kita yg suka buah pisang ni :)

      Padam
  7. tapi epal + pudina rasa apa kak farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kira macam jus epal biasa tapi ada hint of mint. Minty-minty sikit.

      Padam
    2. baru nak tanye..hihi... rase minty tu yg rase segar je tu..hihi

      Padam
    3. Ye, Nis. Rasanya berangin-angin gitu :)

      Padam
  8. hai farrahh.. baru jumpa blog nim. jumpa sebab baca entri blog dr shikin. hehehehe dah follow dah #429

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai Ajim. Selamat berkenalan. Terima kasih sudi singgah & follow sini. Tunggu kunjungan balas saya ye :)

      Padam
    2. yeay!! ajim datang sini jugak eh..terima kasih kepada Shikin kerana promosi blog kitaorang kan..kan.kan..syg sikit sama Shikin tuh

      Padam
    3. Betullah, sis. Bukan main lagi write-ups Shikin utk blog kita. Thanks so much, Shikin. Sayang + peluk ketat2 :)

      Padam
  9. ehh akak..tanam macam mna tu...epal leh tanam ka kt sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan epal lah, ZF. Akak tanam daun pudina epal (apple mint) :)

      Padam
    2. ZF..kalau Apple boleh tanam kat cuaca like msia nih akak pun nak! :-)

      Padam
    3. Saya nak tanam apple & lemon :)

      Padam
    4. ok... t sume kalo dah dapat hasil wat open house tau.... apel mint =D

      Padam
  10. daun pudina sedapnya makan ngan laksa...

    BalasPadam
  11. Salam. Hee minum air epal menyihatkan tubuh badan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai!..Tiga Lalat pun ada kat sini :-)

      Padam
  12. akk mmg kena guna apple mint ker? kalau guna daun pudina yang lain boleh x? kita kan peminat kaw2 mint2 ni...sampai beli aiskrim pon perasa int...arituh terjumpe kedai aiskri mint paling kuat rasa dia, suke kita...kita suka bila rasa dia kuat...nnt nk try resepi akk Farrah yang ni, cam best :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh je, Aisya. Tak lari mana pun rasanya. Tetap minty & yummy! Dah suka mint tu, cubalah tanam. Senang hidup tau!

      Padam
  13. epal yg di blend akan berwarna coklat eh..rasa mint tu yg sedap eh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Epal merah je, sis. Sebab cepat lebam. Epal hijau tak :)

      Padam
  14. suka jus apple.. tapi bila letak apple mint tu, tak tahu macam mana. hihi. nak kena try ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, ros. Buat tukar2 selera :)

      Padam
  15. First time tengok daun mint selain daripada dekat iklan ubat gigi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihi... kelakar taw farah nie..hihi...

      Padam
    2. Zaman2 akak membesar dulu, nampak daun pudina kat iklan chewing gum :)

      Padam
  16. Penah minum teh pudina kat kedai nasi arab.
    Kalau sikit2 tu boleh masuk tekak lagi.
    Kalau terlebih daun, maunye keluar balik..hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,..kalau terlebih rasa macam tertelan ubat gigi hihihi

      Padam
  17. blk nnt boleh try ni! sbb dlm peti ais ada epal...

    BalasPadam
  18. heeee...ohh akak ada tanam yer...bagus nyaa...
    epal merah bila blend memang akan jadi gelap atau lebam dengan cepat...berbanding epal hijau

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Nad, sebab epal hijau cepat lebam kan...akak memang tanam pudina. Senang hidup :)

      Padam
  19. Bagus utk kesihatan. Boleh detox..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Sambil enjoy minum jus yg segar ni, boleh detox :)

      Padam
  20. pertama kali dgr apple mint.. hehehe..rasanya kalau rasanya mcm epal2 sikit tak ad masalah nak hulur daun pudina kat bebudak yg tak suka makan syur/herb

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak sebelum ni tengok je kalau jumpa kat market. Cikgu Hazran tulah yang ajar,..boleh tanam :)

      Padam
  21. Ada epal hijau. Nk buat jus. Tak suka mkn gitu je. Ngilu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ana pon x suka gak mkn epal gitu je. kalo jd jus ok sikit hehe

      Padam
    2. Haaa pi buat jus. Selamat minum adik2!

      Padam
  22. oohh... entry ni la penyebab kak farrah tanam pkok mint tu eh.... faham2... =D adoi.. terliur dibuatnye tengok air kat atas ni.......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan,..terbalik sikit...niat nak tanam apple mint. Bila dah tanam, ada lebih. Lebihan tu yg buat jus epal dengan apple mint :)

      Padam
  23. Epal tu nmpk mengancam lah k.Farrah.
    Make sure buka ape nama tu..Gala ea..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat rumah sekarang memang banned apples jap. Walaupun diorang dah keluar statement to clarify the matter,..ragu2 tu masih ada heeee :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...