Baru-baru ni rengek dekat Bott nak ikan percik. Dah lama tak makan. Dulu-dulu semasa belajar, time bulan puasa, ikan perciklah jadi lauk kegemaran saya untuk berbuka. Hampir setiap hari saya ingatkan Bott minta tolong beli ikan percik. Kenapa tak beli sendiri? Heheheh saya dah membusuk lembik dalam bilik. Nak jalan bukak pintu pun tak larat. Penat puasalah konon-kononnya. Lagipun selalunya kelas Bott habis belah petang. Selayaknya dialah yang membeli juadah iftar.
Ikan percik ni ikan percik Kelantan style. Kuah perciknya warna putih. Tapi, dah siap tetiba kuahnya warna macam purple macam merah gitu. Heheheh itu kita cerita nanti. Jemput jamu mata tengok gambar ikan kena bakar dulu ye. Kasi teaser. Resepinya nanti saya minta dekat Bott. Jaring (err,...jaring ke nama dia?) untuk letak ikan ni beli di Mr. DIY. RM6.90 sahaja! Alhamdulillah, setelah dipakai beberapa kali masih cantik rupawan rupanya. Tiada tanda-tanda yang menunjukkan akan berkarat. Another pembelian berbaloi saya. Demi ikan percik, gigih memburu jaring ni :)
Oh, selamat bersuka ria, memanjakan diri dan beristirahat di hujung minggu. Long weekend untuk kita semua. Saya ada kerja editing yang perlu disempurnakan sebelum tahun baru. Jadi, akan tenggelam timbul di tower ini buat sementara waktu.
Nak cakap terima kasih banyak-banyak kepada kalian yang sudi singgah. Don't worry! Dengan izin-Nya, akan balas kunjungan dan komen apabila ada kesempatan. Till then, tata titi tutu!
Sy lapoooo
BalasPadamSaya baca komen ni, saya pun jadi lapor :)
Padamhahaha
PadamBestkan..
BalasPadamBesttttt! Tempat akak susah nak cari lauk ni. Banyak lauk minang je :)
PadamDah lama nk cari jaring tu.
BalasPadamHuhuhu...
Teda jumpa yg elok.
Blom beli dh nmpk karat...
Acaner...
Cari kat mr. diy. Akak beli paip, beli jaring semuanya kat sana. Beza harga nak dekat 5 hengget gakla berbanding beli kat luar (barang yg sama) :)
Padamok..nnti nk usha kt diy hihih
PadamSalam kakk, moga dipermudahkan segala urusan! :)
BalasPadamW/salam. Thanks so much, Yana :)
Padamsedappnya kak .. rindunya nak makan ikan percik yang mak buat T_T
BalasPadamMemang dap dap dap, Hafiz. Tak de lauk lain pun tak pe.
PadamKbye terus rasa nak pergi dinner bila tngok makanan.. Hahaha.. Blogwalking sampai tak ingat nak makan..
BalasPadamAmboi, semangat betul Mr. Doctor blogwalking sampai lupa nak makan! :)
PadamIkan itu sangat mengujakan mata ini.. huk2
BalasPadamHihihi mengujakan mata katanya :)
PadamSelamat bercuti kakkk... !
BalasPadamEhh.. tapi, dengar khabarnya, akak busy... tak pe lah... aja2 fighting.. :)
Huhuhu cuti tapi ada kerja menimbun!
PadamSalam singgah sini Farah....Diana cuti 2 hari ni sibuk sangat sebab jiran sebelah rumah buat kenduri kesyukuran dan akikah...
BalasPadamWsalam. Oh, sibuk dengan kenduri ye. Terima kasih, Diana. Sibuk2 pun sempat singgah sini :)
Padambulan puasa lepas saya buat ayam percik tapi tak terfikir lak nak buat ikan percik . mcm blh buat je esok ... heheheee
BalasPadamCikgu Ceketed dan DIY sudah sebati... keh keh keh...
BalasPadam6.90 memang murah tanpa GST
BalasPadamMakan makanan bakar2 ni... Kena sulam dengan timun... Itu petua..
BalasPadamI'm fish lover too... Nak merengek kat Jay Emm jauh plak.. Rengek kat HH je lahh.. ha ha ha...
BalasPadamCepat2 kongsi resepi... Kalu klate style memang sodap..
BalasPadamtengok ikan pon dah terliur. hehehhe
BalasPadamsaya penggemar ikan..rebus ke sup ke tumis ke bakar ke panggang..hadui .sihat makan..apa lagi lah yang segar..
BalasPadamFirst time ni baca pasal ikan percik. Saya tahu pasal ayam percik sahaja.
BalasPadamehehehe adik2 muda zaman milenium mmg tau ayam percik je =P
Padamsy suka ikan kembong percik....merecik2 air liur hahhahaha
BalasPadamya allah.. laporrrr... xmakan lagi ni..huhuuh
BalasPadammudah juga ekk guna pengapit tu. x pernah guna :) hi hi
BalasPadamyg best x berkarat.
aida panggang guna kuali ajaib aje, farrah.
Sedapnya ikan percik.. elok lagi jaring bakar ikan tu..
BalasPadamwooo Kak Farrah suka ikan percik ye.. ngeh3..
BalasPadamikan kembung ke tu ? selalu panggang gini ikan kembung kan ?
BalasPadamtime2 posa memangla sakan orang jual ikan2 bakar.. ada tu bakar kunyit garam je..
BalasPadamtapi dah siap dia celup dalam sos.. aiyark.. macam2 pesen..
Ikan percik kelate memey la sedap
BalasPadamBakar pulak guna jaring tu lg la sedap ni
BalasPadamTerliur tengok ikan percik tu
BalasPadamOooo ikan percik rindu nak kelik kelate tggu bulan 3 ni insyaAllah
BalasPadamapa nama ikan tu...suka mkn ikang tapi x kenal semua jenis ikan tu
BalasPadamikan ni kalau nk sedap..beli yang baru naik dari laut
BalasPadamayu ikan bakar cmtu je da ckup
BalasPadamcicah dgn sambal kicap kak farrah
terangkatt