Sweet Potato Fries | Jejari Keledek Goreng - Hari ini saya kongsi satu resepi mudah untuk kunyah-kunyah. Jejari Keledek Paprika. Kalau tak ada keledek, guna ubi kentang pun boleh.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Beberapa biji keledek (bersaiz kecil/sederhana) dipotong memanjang macam fries. Rendam dalam air garam untuk seketika. Tus hingga kering.
- 2 - 3 sudu besar minyak zaitun atau canola
- 1/2 - 1 sudu teh serbuk lada putih
- 1/2 - 1 sudu teh serbuk paprika
- garam halus secukup rasa
Cara penyediaan:
- Rebus keledek hingga empuk. Tetapi jangan rebus terlalu lama kerana kita tak mahu keledek jadi mushy sangat. Tuskan air rebusan. Biarkan keledek sejuk sebentar.
- Selepas itu, letak keledek ke atas dulang pembakar. Masukkan minyak zaitun, serbuk paprika, serbuk lada putih dan garam. Sukatannya agak-agak ye. Bergantung pada kuantiti keledek. Kemudian gaul sekata sehingga minyak dan bahan lain menyelaputi keledek. Ratakan sususan keledek. Jika boleh jangan bagi bertindan supaya setiap jejari keledek dapat dibakar dengan sempurna.
- Bakar pada suhu 190 - 200 darjah celcius selama 30 - 45 minit, bergantung pada oven masing-masing. Hasilnya, kita akan dapat jejari keledek yang rangup berempah di luar dan lembut di dalam.
Selamat Mencuba!
Jika tidak mahu bakar atau guna oven, jejari keledek ini boleh digoreng. Buat bater menggunakan tepung gandum, serbuk lada putih, serbuk paprika dan garam. Abaikan minyak zaitun. Celupkan keledek ke dalam tepung dan goreng hingga warna bertukar keperangan.
Psstt! Minggu ini saya agak sibuk sebab kelas tuisyen saya dah mula. Nanti, ada masa saya akan datang berkunjung untuk blogwalking dan balas komen-komen kalian semua. Sekarang ni tengah 'gigih' buat senarai blogwalking dan siapkan hadiah untuk beri pada rakan-rakan blogger. Sabar ya.
wah sedap nak makan ni
BalasPadamJemput makan, cikgu :)
PadamMacam wedges, rebus dulu jangan terlalu lembut. thanks for sharing tak tetfikir pula guna oven, healthy kan.
BalasPadamBetul tu, BP. Bila kita bakar, dapat buat the healthier version compared to deep fry :)
PadamSalam singgah sini Farah...wahh...sedapnya...boleh buat kunyahan ni sambil tengok tv...hihi
BalasPadamLawan pula dengan kopi atau teh panas,...memang terangkatttt :)
Padamdengan kopi ..fuhhh..sedapnya sambil2 lepak petang..hehehe
PadamMemang tambah terangkat ni Farah kunyah jejari keledek paprika ni sambil minum kopi panas...hihi
PadamRos, Diana,...jom ngopi sama2 :)
Padamthanks share resepi. boleh jd juadah minum petang
BalasPadamMemang sesuai sangat tu, Najwa :)
Padamsinggah nak amik resepi. boleh tak... tu keledek oren tu kan..
BalasPadamBoleh sangat2, Ros! Ye, tu keledek oren :)
PadamSedapnya duk mengunyah..
BalasPadamDap dap dap!
PadamSedapnyaaa !
BalasPadamAkak makan tak hengat!
PadamThanks for sharing. boleh cuba nnt ni..
BalasPadamU r most welcome :)
Padamsedap nampaknya
BalasPadamSedap dimakan panas2 :)
Padamsedapnyaaa
BalasPadamNanti anies boleh buat utk nyumm nyum :)
PadamTeh serbuk paprika? First time ni saya dengar, kak Farrah.
BalasPadamHihihi bukan..bukan. Serbuk paprika. Sukatannya satu sudu teh/sudu kecil :)
Padamsalam kak buat minum petang memang terbaik ! :)
BalasPadamKunyah kunyah dan kunyah lagi :)
Padamsy pernah try buat nihhh.....mmg sedap......tp sy tabur tepung jagung skit....tabur2 cenggitu jerr....so jd ranggup kruk krak....hahhaah
BalasPadamGood idea! Kira tabur macam tu jelah, Sis D? Tak yah nak celup telur bagai? Nanti nak cubalah.
Padamhaah...tabur mcm cenggitu jer...xyah celup....tp xdel aa rnaggup sesagt...tp stil ranggup bila panas2...hehehhehe
Padamberkenan dgn alas meja tu . nampak unik ...
BalasPadamahakss...sis Vee ni..alas meja yg di tgk nye
Padamselalu goreng je.. boleh try ni. :)
BalasPadamSila sila...cuba jangan tak cuba!
Padamsob sob sob x e oven!
BalasPadamAyoyo! Tak mau nangis sini minachi! ;)
Padamkeledek tu x kisah kan warna purle or oren janji keledek kan kalau ganti ngan ubi kayu boleh tak ke kurang sedap
BalasPadamKeledek tu tak kisah warna apa tapi ubi kayu saya tak pernah cuba panggang lagi, sis. Nanti kita cuba ye :)
PadamNmpk sdp sgt ni kak..buat kudapan perhhh nyaman
BalasPadamMemang nyamannnnn :)
Padamnyum3... keledek panas cicah dengan sambal kicap..sedapnya :)
BalasPadamFuhhhh! Itu memang terbaikkkkk!
Padamala, yang lain2 tahu dah, apa pula serbuk paprika tu. T_T
BalasPadamBoleh cari di bahagian rempah. Macam serbuk cili tapi tak silap akak paprika ni dibuat drpd cili benggala.
Padamsedpanya kena ada ubi dulu ni
BalasPadamPergi cari ubi :)
Padam