Khamis, 25 Februari 2016

I've Got A GUN!

I've got a gun! I've got a gun! My beloved one and only sister-in-law yang beri. Nampak tak,..bukan main cantik meriah berbunga-bunga bungkusan hadiah saya. Kad birthday pun berbunga-bunga but don't play-play! Apabila dibuka, ada senapang! Hadiah stylo penuh bergaya! Mana ada adik beri senjata dekat kakak untuk birthday? Dhila-lah orangnya :)



Dhila yang saya kenal, part bagi - bagi hadiah, dia memang akan ALL OUT! She'll go extra length, will put her heart and effort demi sediakan hadiah istimewa untuk seseorang. Bukan simply bagi hadiah. Dia akan fikir apa yang sesuai untuk si penerima, apa yang diperlukan,..apa yang disukai. Sesibuk mana pun dia, she'll come up with something special, something extraordinary. 

...and why did I say that?

Ini hadiah hari lahir saya empat tahun lalu. Memandangkan saya suka bake, Dhila buatkan satu pasu penuh dengan baking utensils untuk saya. Puas dia dan Uje ke sana ke mari, cari pasu, kitchen towels dan utensils yang diperlukan untuk bake. This gift came with oven mitts, dilengkapkan pula dengan oven pemberian Uje dan Cekebon sebab oven lama saya dah jahanam. Kiranya tahun tu, saya dapat kelengkapan baking serba baru.


Best kan? Haaa, this is a wonderful gift idea untuk beri pada someone yang minat baking. Or a budding chef, maybe. Tak pun boleh tukar kepada peralatan memasak/berkebun, bergantung kepada orang yang kita nak berilah.

Terharu saya memikirkan Dhila peruntukkan masa untuk buat bunga tu satu persatu menggunakan kitchen towel. Kemudian, jahit hiasan, jadikan satu bouquet. Kagum! She can simply pick something from the store and 'Nah, Long! Happy Birthday!" ...tetapi dia pilih untuk hasilkan a very meaningful gift dengan tangan sendiri. Not only that, semasa mereka suami isteri sambung master di luar negara pun, Dhila sanggup bersusah payah hantar kad, hantar parcel hari jadi.

2015, dengan tema A Touch of Pink, she managed to organized a sweet and very memorable birthday party untuk saya di Absolute Thai, Ikano Power Center. Jemput baca mengenainya di sini. Dari kek, goodie packs, memory jar sehinggalah ke 'Hadiah 7 Hari' saya, semuanya Dhila yang sediakan.

The set up

5 of my 7 - day gifts

2016, dia up lagi! Kali ini, dia bagi saya senapang! Tetapi, jangan risau. Senapang ini bukan untuk tembak orang ye. Senapang yang saya maksudkan ialah,..


Heat gun or heat tool
Senapang ini senapang kraf.
Kita guna untuk buat heat embosing.
My new heat gun, embossing powder and embossing stamp pad ;)

As I said earlier, Dhila ni bersungguh-sungguh orangnya. Siap buat research tau! Dalam kesibukan hariannya, sempat lagi dia gali balik entri-entri lama saya dan jumpa October 10 Days Challenge - 10 Things That You Want To Buy, challenge anjuran Siti Yang Menaip tahun lepas. Entri tu pada dasarnya entri 'kalau-aku betul-betul-ada-duit-baru-aku-beli-benda-ni', but Dhila sanggup pergi survey mana satu yang sesuai dijadikan hadiah hari jadi saya. Apa yang buat saya paling tersentuh, Dhila sendiri ke Craft Haven untuk dapatkan heat gun saya. Siap tanya dekat staff, apa barang lain yang digunakan dengan heat gun. Dia beli sekali embossing powder and embossing stamp pad.

Ya Allah, happy bangat sampai rasa macam nak tergolek! Speechless! Saya jarang buat hot embossing kerana tak ada heat gun. Saya memang limitkan diri untuk beli craft tools yang saya selalu guna sahaja. Selama ini, kalau ada projek yang memerlukan saya buat heat embossing, saya guna toaster ;)

Dah dapat senapang, apa lagi,..marilah bereksperimentasi!
Hasil pertama guna heat gun

Dear Dhila,
Along jarang kongsi details/cerita family kita dalam blog but this entry is dedicated to you. Thanksssss so much! Along mungkin tak betul-betul atau tak cukup express my gratitude, but I want you to know that I really appreciate all these. Terima kasih juga untuk 'hadiah-hadiah sampingan'; - my new planner, the chocolates and the most beautiful cake topper! Banyak yang Along belajar daripada Dhila especially when it comes to treating others. Along dokan Dhila dan Uje akan senantiasa berada dalam rahmat dan kasih sayang Allah, hidup disulami kebahagiaan, dianugerahkan kesenangan dan kesihatan. Moga setiap impian kalian akan termakbul bila tiba masa dan ketika.


Sorak happy lagi sekali,...Yeayyyyy! I've Got A GUNNNNN!!! Alhamdulillah.

Pssstt! Saya juga bertuah kerana ada rakan-rakan blogger yang seangkatan dengan Dhila. Kalian pun kenal siapa kan,... :) Mereka memberi dari hati. Tidak kira kos, bukan isu mahal murah, but these kind-hearted people,..they took the act/gesture of giving to the next level. Syukur, I am very fortunate. Dengan izin-Nya, saya ada insan-insan sebegini dalam hidup saya.


90 ulasan:

  1. Assalamualaikum Farrah,

    Teruja sangat bila dapat hadiah.. Rasa terharu kannn..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W/salam, LZ. Memang teruja,..terharu,..semua ada :)

      Padam
  2. alhamdulillah..amin..amin..amin..

    BalasPadam
  3. looking forward untuk tengok hasil-hasil kraf menggunakan gun ni!mana tau boleh buat tutorial ke ajar cmane nak guna.u are so lucky kak Farrah, ada adik yang memahami.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi alhamdulillah. Insya-Allah, memang ada niat nak buat tutorial on hot embossing,...:)

      Padam
  4. lamanya tak mai sini..bila birthdaynya? baru lepas ke? well...hepi belated birthday then!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Minggu lepas, Sal. Thanks for the wish! Lama tak mai, busy promote Ola Bola ke? ;)

      Padam
    2. sadly, saya sendiri belum sempat tengok ola bola.haha

      Padam
  5. Orang kreatif, suka sangat la kalau dapat gun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi gun ni tak bahaya tak ganas, acik :)

      Padam
  6. Balasan
    1. apa yang cantik? gun tu ke,..hasil embossingnya?

      Padam
    2. gun bentuk love tu cantik sangat

      Padam
    3. Oh, bukan gun lah sayang,..itulah hasil embossing nya :)

      Padam
  7. ekin x berapa faham lagi untuk apa ya alat tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gun ni berfungsi sebagai alat pemanas untuk cairkan serbuk embossing supaya melekat cantik pada kertas & ada kesan tampak :)

      Padam
    2. ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo baru faham... hihihihi

      Padam
  8. farah buat la tutorial pakai alat tu.. teringin nak tgk.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya-Allah, Nina. Nanti ada kelapangan saya buat tutorialnya ye :)

      Padam
  9. Orang seni, orang kraft bila dapat heat gun.. memang la seronok,.. eksperimen pon comel!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang terlajak seronok kA, dari dulu teringin heat gun ni :)

      Padam
  10. anda insan bertuah kerana dikelilingi dgn insan yang menyanyangi anda

    BalasPadam
  11. Alhamdulillah, bertuahnya akak :)) Idea sis Dhila mmg menarik. Baking tools? Mekja pun suka sgt kalau dpt. Ingatkan pistol apa tadi. Huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh pistol untuk buat kraf. Mekja suka bake ye? Memang akan excited kalau dapat barang yang kita guna :)

      Padam
    2. Yup! suka sangat :)Betol betol betol. Bila brg tu kita akn guna mmg terasa sgt pemberian tu.

      Padam
  12. Dhila is a kakak o adik to me ? kalo kakak nak ngendeng gak la.. i kan gila glemer wakakaka..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak CT! Lama menghilang.....

      Padam
    2. Dhila pangkat kakak. Awak tu kira muda remaja lagi Cik Iti.
      Mekja, Kak CT lama menghilang sebab dia kenyang makan shellout dengan meatoverload hahahaah ;)

      Padam
    3. Betol tu kak farah. jeles betol.....

      Padam
    4. Muka dia geram ngan ketam tu tak menahan ;)

      Padam
  13. ehehe nama pun adik kan Kak Farrah.. families jugak yg somehow tahu apa yg trbaik untuk kita. dats why la diorang jadi families..

    BalasPadam
  14. happy belated birthday Kak Farrah.. harap tak nightmare dengan hadiah tak seberapa hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks so much, CT! Ahahahahah! Tak nightmare pun. Tang falsetto tu yang paling mahal!

      Padam
  15. amin..
    nasib baik akak tunjukkan hasil hot gun & embossing powder..kalau x saya tahu ap benda..
    cantik hasilnya..mcm kat kad yg kite beli jer hasilnya ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh sekarang namy dah tau. Memang banyak peralatan dan barang2 untuk kraf ni, Namy. Akak pun banyak lagi yang tak tau :)

      Padam
  16. Terharu...
    sob sob sob...

    Mataku masuk abuk...

    Hu hu hu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhhh! Fuhhhh! Dah abis napas dah akak tiup mata tu! Hilang dah abuknya? ;)

      Padam
  17. seronok bila family kita turut serta memahami minat kita kan :) feel u kak farrah :)

    BalasPadam
  18. Balasan
    1. Iye...senapang ni tak tembak, kita halakan haba panas je :)

      Padam
  19. Oh my! Sangat-sangat sweet orangnya :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang suweeettttt orangnya. Very thoughtful! :)

      Padam
  20. heat gun tu pistol tembak gam tu ke Kak? kalau yang tu, macam pernah guna dalam kelas ERT. hehhee, looking forward for your new craft idea :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan, Cici. Heat gun ni lebih kurang macam hair dryer, keluarkan haba panas untuk cairkan embossing powder. Insya Allah, nanti akak tunjuk cara gunanya ye :)

      Padam
  21. Saya lama tak blogwalking dan komen ni ..ni first entry baca lepas seminggu bertapa..pastu baca entry gembira camni..tiba2 semangat..hati kembang2 sendiri...positive vibe here..hehehe . btw Tahniah Farrah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Woww! Lama gak Ros bertapa ye. Alhamdulillah, moga hari Ros terus ceria bersemangat!

      Padam
  22. Ya Allah...Happynya..I feel you yang sampai nak tergolek tu Farrah. Alhamdulillah. Murah rezeki Farrah, Dhila dan Uje .Aminn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aminnnn. Thanks atas doanya, Ros. Memang super excited saya dibuatnya :)

      Padam
  23. tak pernah tau pasal alat nih.. nanti buat laa 1 tutorial, nak tau jugak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, Eyda. Sebenarnya sebelum ada heat gun ni pun memang ada niat nak buat tuto hot embossing, tapi asyik bertangguh je :)

      Padam
    2. tak sabar nak tungguh..yelah jakun jugak dengan benda baru nih..

      Padam
  24. apapun tahniah dapat hadiah yang menjadi impian Farrah selama ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. u r welcome.. semoga ianya menambahkan lagi hasil seni yang lebih baik daripada Farrah..

      Padam
    2. hihihi mudah2an begitulah :)

      Padam
  25. waaa banyaknyer hadiah :) happy belated besday farrah :)

    BalasPadam
  26. Alhamdulillah, tahniah kak farah.. teruja dapat hadiah banyak..")

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih, Wawa. Memang super duper teruja!

      Padam
  27. Ya Allah ! gigih nye Dila.. Tu baru namanya kawan sejati kan Farrah... siap cari gali entry2 lama...

    btw, congrats utk Farrah dapat hadiah yang sangat2 diidamkan

    BalasPadam
  28. Farrah, nak Tanya embossing powder & embossing stamp pad tu apa die? and guna utk apa? (nanti buat la entry pasal embossing ni plak ye.. hehe)

    BalasPadam
  29. SS tak boleh nak bayangkan lagi penggunaan gun ni.. kena pegang sendiri baru boleh rasa.. he he eh...

    BalasPadam
  30. Tulisan love dengan love tu dua2 hasil dari gun? ke salah satu? ke acaner?

    BalasPadam
  31. cer buat video... SS nak tengok cemana... ha ha ha...

    BalasPadam
  32. Selamat berkretif... Nak tengok hasil lebih banyak lg...

    BalasPadam
  33. tahniah sis... selamat hari lahir... Allhamdulillah... mmg sberguna sgt pd farah ni yg suka benda2 kreatif.... akak pun sgt teruja dpt cenderamata dri farah... terima kasih byk2... hehehe..... http://www.sheilainspire.com/2016/02/cenderamata-dari-famf-tower-sampai-ke.html

    BalasPadam
  34. cantiknya, kretif sungguh adik beradik nih ;)
    last sekali ayat memang win ;)

    BalasPadam
  35. Alhamdulillah tahniah Kak Farrah!!!

    BalasPadam
  36. Lepas ni makin banyak lah idea kreatif Kak Farrah!! Weeee

    BalasPadam
  37. Memg trharu kot klau dpt hadiah..siap nangis2 lgi hihi

    BalasPadam
  38. perghh!! Dhila pun pemikiran kreatif like kakak iparnya nya jgk...hadiah bekas utensil tu mmg daebak!

    BalasPadam
  39. kalau minta sis JM buat bunga guna kitchen towel tu mmg x lah...jap je astu mula la rimas...hancus..x boleh buat kerja2 kreatif ni mengantuk hahaha...kalau nk buat handmade FM tu boleh lagi

    BalasPadam
  40. kalau Dhila tangan kreatif mcm ni mmg boleh ambil upah buat barang hantaran kahwin ni

    BalasPadam
  41. Wahh!!! terharulah dpt adik ipar cam Dhila ni..belajar di obersea pun x pernha lupa besday kakak ipar dia ni

    BalasPadam
  42. A touch of pink? tema ni sis JM suka hehehe...jeling SS

    BalasPadam
  43. perghh! hasil guna hot gun tu mengancam sbb warna PINK!!!! i like!!!

    BalasPadam
  44. nanti cikgu ceketed buat tutorial utk hasil kan something yg menarik guna hot gun ni ehh heat gun!

    BalasPadam
  45. sis JM rasa bukan mudah nk buat kan..tangan perlu 'lembut'

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...