Khamis, 11 Februari 2016

Makoko Canapa

makoko canapa
egg in the hole
toad in the hole
bird in the nest
one eyed jack
egg in the frame


Inilah antara hidangan yang ada paling banyak nama julukan. Walhal, sebenarnya it's just toast and egg in the middle. Roti bakar dengan telur di bahagian tengah. Sekali-sekala, saya suka juga makan untuk sarapan. Pagi-pagi pancing selera dan mata dengan toast comel ini ok juga kan,..

Caranya? Mudah sahaja. Saya gunakan roti fibre. Tebuk roti di bahagian tengah dengan menggunakan egg ring atau cookie cutter. Lebihan roti hasil tebukan tu jangan buang,..kita makan juga. Kemudian, sapu kedua-dua belah roti dengan marjerin. Jika nak rasa lagi umpphh and you're not counting calories, of course boleh guna mentega :) Panaskan roti di atas kuali leper hingga garing dan warnanya bertukar keperangan. Then, terbalikkan roti. Pecahkan telur dan masukkan ke dalam lubang roti. Biarkan seketika hingga telur masak. At this stage, saya akan tabur sedikit garam, lada hitam dan serbuk oregano. Kadang-kadang, ikut selera saya guna serbuk thyme atau parsley.

Terpulang pada kita nak telur yang betul-betul masak atau tiga suku masak. Rasa-rasa dah siap, angkat dan hidangkan. Boleh dimakan begitu sahaja atau serve dengan sos cili dan mayonis. Oh, this breakfast dish kita boleh pelbagaikan ikut citarasa kita. Guna je bahan-bahan lain yang ada di dapur. Macam nak buat omellette juga lah. Setelah letak telur di tengah roti, boleh tambah parutan keju, hirisan daun bawang/daun sup, hirisan sosej, lada benggala...apa sahaja. Janji yummehhhhhh!

Psstt! Boleh cuba Resepi Omellette Muffin di sini.

64 ulasan:

  1. kreatif..rasa gembira je tengok roti cenggini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh namakan roti gembira la cam ni..hihihi

      Padam
    2. Hihihi ok. Selamat bersarapan dengan roti gembira :)

      Padam
    3. tambah lagi satu nickname..roti gembira

      Padam
    4. Kalu anda rasa gembira tepuk tangan... he he he...

      Padam
    5. Kalu ada buah ngaku ditepi... boleh letak nama roti ngaku gembira... kah kah kah... adoiiii....

      Padam
  2. Comel nya roti tu.. ^_^

    Jangan telur goyang sudah... kembang tekak.. semua gara2 adik.. huk2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhh, Firah tak lalu ye makan telur goyang :)

      Padam
    2. Telur tu jangan goyang kuat sangat.. he he he..

      Padam
    3. kalau telur tu pecah apa jadi?

      Padam
    4. Errrr bukan sss ke mkn telur goyang hrtu?

      Padam
    5. Ehhhh bukan sss....
      mumy julia kot...

      Padam
    6. kalau telur tu pecah apa jadi? MENETAS! Keh Keh Keh...

      Padam
  3. Sedap ni..selalu buat juga makan ngan lada sulah...tapi guna roti putih..tu Farrah guna wholegrain kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, Ros. Saya guna wholegrain. Itu yang extra coklat warnanya. Kalau nak guna roti perancis pun boleh :)

      Padam
    2. Ini utk kesihatan... he he he...

      Padam
  4. baru tahu pasal makoko ni. rupanya just roti je ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi namanya je yang macam-macam,..roti dengan telur je sebenarnya :)

      Padam
    2. Nasib bukan mamipoko... he he he...

      Padam
  5. rajin Farrah share reciper. thank you

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala resepi simple2 je bolehla, Intan... :)

      Padam
  6. lapar la plak...
    terus beli roti petang ni ek...hehehee

    BalasPadam
  7. Yummy, haa. Yg ni tekak saya boleh terima. Tambah keju. Perghhhhh terangkat. HAHAHA

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah yang ni boleh terima ye...ok jangan lupa buat kalau ada masa :)

      Padam
    2. Pasti dicuba :)) bila tu belum buat keputusan lagi. Hahaha

      Padam
  8. Memang nampak menarik bila buat macam tu..breakfast pun semangat..sedap dan sihat kan kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi sihat kalau kita tak overdose letak benda bukan2 lah :)

      Padam
  9. Lepas ni nak cuba yang ini. Saya banyak roti lebih nak dekat expired dah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalu banyak buat puding roti... he he he...

      Padam
    2. Farah !! jangan membazir.. buat apa2 masakan cepat..

      Padam
  10. Sedapnya. Tapi nak buat tu lah. Kena ada sifat rajin. Haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalu dah malas... semua malas... ha ha ha....

      Padam
  11. Kak Farrah ni nak makan pun kreatif hehe

    BalasPadam
  12. Laaaaa.... Senang jek.... Matikkk matikkk SS ingat telur tu serap sendiri kat tengah roti... ha ha ha... adoiiiii....

    BalasPadam
    Balasan
    1. hebatnyaaa roti itu berjaya menyerap telur sedemikian rupa =P

      Padam
  13. SS ada satu soklan... Nape ibu roti di panggil ibu roti... tapi tak dipanggil bapak roti... he he he...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sbb bapak x boleh mengandung...nanti x kembung ;p

      Padam
    2. ada saja jawapan akak jari manis ni

      Padam
    3. Kenapa bapak tak mengandung ibu disalahkan? Salah ibu mengandung pulak! Haaa acaner???

      Padam
  14. Kalu bentuk love lg lawa agaknya... nak try laa nti... he he he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. amboi kakak.. jiwang eh skarang..

      Padam
    2. Buat apa Jay Emm? Buat Jay Emm love ke? He He He...

      Padam
  15. amboi nama.. nak yang kurlas2 ja hehe.. ceq panggil roti teloq je tau..

    BalasPadam
  16. Roti bakar dengan telur di bahagian tengah...mcm mana leh dapat nama makoko canapa tu?

    BalasPadam
  17. mudah je nak buatnya..yg sis JM pernah buat..bakar roti pastu pecahkan telur separuh masak atas roti tu...letak kicap cair dan lada hitam

    BalasPadam
  18. kalau sis JM buat...telur tu x nak full cooked..biar separuh masak..dan masih bergoyang2 atas roti tu..perghhh

    BalasPadam
  19. mudah sangat ni boleh dicuba nanti

    BalasPadam
  20. sedap... sedap... anak2 pun selalu minta buatkan 'roti telur tampal' ni...

    BalasPadam
  21. Kak farah... roti pun kreatif :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah kak farrah kalau idok bukan kak farrah la jawabnya

      Padam
    2. itulah kak farrah kalau idok bukan kak farrah la jawabnya

      Padam
  22. Semoga Allah rezekikan kak farah rezeki yang terbaik dunia dan akhirat... insya Allah

    BalasPadam
  23. kak farrah maybe roti ni boleh pancing orang orang yang tak suka sarapan jadi nak sarapan?

    BalasPadam
  24. mak yana selalu buat roti celup telur je untuk adikadik bawak pi sekolah

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...