Salah satu menu bersahur bila bangun tak de mood dan tak tahu nak makan apa. Kadang-kadang tu,.. tak ada angin nak makan nasi, jadi kita melempeng lah!
Lempeng ni instead of guna tepung gandum putih biasa, saya guna tepung atta. Tepung yang buat capati tu. Sebenarnya tepung atta ni banyak khasiat juga untuk kesihatan. Bagi yang nak jaga pemakanan, nak diet,...tetapi gemar makan cekodok dan lempeng macam saya hihihi bolehlah tukar penggunaan tepung ke tepung atta. Dan,...makan tu biar seadanya,...jangan sampai berpinggan-pinggan pulak!
Resepi? Tak ada sukatan khusus. Macam buat lempeng tradisional biasa je. Yang ini hanya semata-mata tepung atta, air dan garam. Kelapa parut pun saya tak letak. Portion air dan tepung tu agak-agaklah supaya jadi adunan lempeng yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Garam pun jangan letak banyak-banyak ye,...
Untuk masak lempeng, saya guna non-stick frying pan. Jadi tidak perlu guna minyak. Ambil sesenduk dan ratakan di atas frying pan. Kemudian, apabila cukup masa,...terbalikkan lempeng supaya dua-dua belah masak sekata.
Jika nak lempeng tu wangi beraroma, bolehlah guna daun pandan. Bersihkan beberapa helai daun pandan,..carik-carik sedikit dan ikat. Celup ikatan daun pandan dalam sedikit minyak masak, kemudian ratakan di atas frying pan sebelum masukkan adunan lempeng. Wanginya lempeng tu nanti,..rasa macam nak makan dalam kuali tu jugak! Heheheh.
Siap melempeng, masa untuk menjamu selera. Saya cicah lempeng dengan sambal ikan bilis atau Sambal Garing Che Nor tu. Alhamdulillah,...kenyang lempeng!
Psstt! Buat lempeng pisang guna tepung atta ni pu best gak tau!
lepas tu cicah sardin ke sambal ikan ke gulaaaai ke peeeergh..!! dapnye dapnye..
BalasPadamFuhhhhh! Memang terangkatttttt!
Padamcapati nipis noo..lempeng boleh buat tebal sikit...kecur ailio nih..hihi..
BalasPadamHihihi nanti buat, kak 😊
PadamSally kalau buat ni, kadang sepeket mau habis..tapi mmg buat style capati la..gelek gelek baru masak..hihihi..makan dengan sambal sardin hancur tak pun kari daging hancur!
BalasPadamUishhhh terus akak terliur lempeng baca menu Sally 😊
PadamLama dah tak makan lempeng although this one memang saya tak pernah cuba :D
BalasPadamNanti Farah balik sini boleh try buat lempeng guna tepung atta,..
PadamPakai tepung atta pun boleh eh.. Macam menarik untuk dicuba..
BalasPadamBoleh, Sha. Kira healthier option compared to kalau kita guna tepung biasa. Tepung atta ni kalau guna utk buat roti puri pun best.
Padamdpt mkn pns2 best nyaaaaaaaaa
BalasPadamYessss,...semestinya!
Padamx pernah try dgn tepung atta, farrah.
BalasPadamsebab tiap kali buat, consider kanak2 yg ada kat rumah ni.
tak bebetul, diorang x nak makan plak.
so, x kuasa nak lari dari resepi biasa :)
Tak mengapa, Aida. Nanti boleh slow2 cuba guna tepung ni. Guna half half pun ok. 😊
PadamSlalu mak buat lempeng kt ayah ja... Nnt belikan tepunng atta plak.. Bg mak buat
BalasPadamHaaa boleh ajar mak utk tukar ke tepung atta bila nak buat lempeng/cekodok. Sihat sikit 😊
PadamTepung ni boleh buat salut goreng ayam ke??
BalasPadamBoleh. Kena tambah bahan-bahan lain seperti lada putih dan garam ikut selera. Tepung atta ni bukan tepung utk menggoreng macam tepung Bestari tu.
PadamSalam
BalasPadam