Kacang Kuda Sos Korea Adabi

Selasa, April 21, 2020

Suka makan kacang kuda rebus tak? Kalau suka, apa kata cuba buat kacang kuda rebus guna sos korea Adabi. Ya, kita guna Sos Korea Adabi. Best! Asalnya saya sedang kemas-kemas stok barang masak di dapur. Jumpalah pek Sos Korea Adabi ni. Dah lama beli dah konon nak cuba buat ayam goreng korea tu. Tetapi, setiap kali nak masak ayam, pergi buat menu ayam lain pula. Ayam geprek la...ayam goreng mamak la...sudahnya terbiar sahaja pek sos ini dalam almari.

Kebetulan saya baru lepas rebus kacang kuda untuk snacking. Biasanya saya makan kacang kuda rebus begitu sahaja tanpa garam atau perasa lain kalau time gatal gigi nak mengunyah. Tidakpun, jika ingin ubah selera, saya tumis sedikit bawang dan daun kari, letak sedikit garam dan gaulkan kacang kuda yang telah direbus. Dahulu, masa kecil-kecil Cekebon selalu buat begini. Memang penuhlah mulut saya makan. 



Alang-alang dah ada kacang kuda, saya buatlah kacang kuda rebus gaul dengan sos korea. Sos Korea Adabi ada dijual dalam bentuk pek dan juga botol. Siapa-siapa yang suka makan ayam goreng Korea tu, memang akan sukalah dengan Sos Korea Adabi ni.

Untuk buat Kacang Kuda Sos Korea Adabi, resepinya mudah sahaja. Apa yang diperlukan ialah:
  • kacang kuda (tidak kiralah kacang kuda kering atau yang dalam tin)
  • hirisan bawang besar
  • beberapa tangkai daun kari
  • sedikit minyak masak untuk menumis 
  • Sos Korea Adabi secukupnya


Mula-mula, rebuslah kacang kuda sehingga empuk. Jika tidak menggunakan kacang kuda dalam tin, kacang perlu direndam semalaman supaya lembut dan kembang. Dah lembut, mudah sedikit empuk nanti. Tak perlulah kita ambil masa yang lama untuk merebus kacang. 

Kacang yang telah empuk, ditus dan diketepikan. Sesudah itu, panaskan minyak masak, tumis hirisan bawang besar dan daun kari sehingga naik bau diikuti dengan Sos Korea Adabi. Banyak mana, agak-agaklah kuantitinya biar cukup untuk salut kacang kuda rebus. Tumis semua bahan buat beberapa minit. Akhir sekali, masukkan kacang kuda rebus dan gaul hingga sekata.

Siap! Sedia untuk dimakan. Jika rasa kurang masin, bolehlah tambah secubit garam untuk perasakan kacang tu. Bagi saya tak perlu. Sos Korea Adabi dah cukup rasa dah. Kalian juga boleh tabur sedikit bijan putih yang telah disangrai pada atas kacang. Yummehhhh!


Selamat Mencuba!

8 ulasan

  1. Adabi ada sos Korea ye? Rasanya apa-apa kacang boleh guna kan? Nanti nak cari sos ni. Ada kacang gajus takde orang makan.

    BalasPadam
  2. Wahhh. Mesti sedap ni. Mak ejulz suka mkn kacang kuda ni. 😊

    BalasPadam
  3. Sedapnya kacang kuda.. feveret ini kak..
    Rasa macam nak gi beli pula.. hehehe

    BalasPadam
  4. sukaaaa kacang kuda !! saya prefer tak ada sira tapi ada sira pun saya tibai.

    BalasPadam
  5. Sedapnya kacang kuda rebus..lama tak makan. tapi tak pernah lagi makan dengan sos korea adabi macam ni. Nampak cambest tu.

    BalasPadam
  6. Kacang kuda rebus fav saya sedapnyaaa

    BalasPadam
  7. Sos adabi tu sedap kan kak.. ! saya selalu ltak dalam maggie kari atau mee kering. kalau letak dekat ayam goreng pun sedap..tp pedas dia..allahu...

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.