728 x 90

Jumaat, 30 September 2016

Apa itu Cold Brew Coffee

Rabu baru-baru ini, saya tunjuk gambar kopi yang dihasilkan melalui kaedah cold brew. [Boleh lihat di sini] First time cuba buat. Selama ini, setiap kali nak buat akan fikir dua tiga kali. Kononnya malas nak menunggulah, kena ada kesabaran tinggilah. Hahahah hendak seribu daya kan,...OK, sebelum itu, mari kita study sedikit apa itu cold brew coffee dan mengapa proses brew yang ini berbeza dengan hot brew coffee.

Kebiasaannya, apabila kita hendak bancuh/brew coffee, kita akan gunakan air panas kan? Ini kita panggil hot brew. Haba panas yang kena pada serbuk kopi akan keluarkan minyak pada serbuk kopi tersebut. Dari situlah datangnya rasa pahit-pahit kopi. Sifatnya akan jadi berasid. Jadi, itulah sebabnya sesetengah orang alah pada kopi sebab tak tahan dengan keasidannya.

Cold brew coffee berbeza kerana kopi dibrew dengan menggunakan air sejuk atau air pada suhu bilik. Tetapi, nak sediakan kopi cold brew ambil masa lebih kurang satu hari satu malam! Kita brew kopi dalam tempoh 12 - 24 jam. Maknanya, kalau tiba-tiba rasa teringin cold brew coffee, bertindak segera rendam kopi hari ini supaya dapat minum esok ;)

Satu keistimewaan cold brew coffee ini ialah disebabkan tidak dibrew dengan air panas, rasanya lebih lembut dan kadar asidnya rendah. Kaedah cold brew ni sesuai untuk kopi-kopi yang ada perasa. Maksud saya, serbuk kopi yang ada flavour seperti karamel, kayu manis, vanila dan hazelnut. Rasanya akan lebih ketara.

Cold brew coffee BUKAN iced coffee atau kopi ais. Hati-hati ye, jangan terkeliru pula. Sebab kalau nak buat kopi ais, dua-dua kaedah - hot/cold brew boleh guna :) Di bawah ni ada chart untuk terangkan perbezaan antara kedua-duanya dengan lebih lanjut.

Credit

Selamat Menyambut Hari Kopi Sedunia!
Enjoy your coffee =)


Psstt! Nanti kalau ada kesempatan, saya kongsi bagaimana nak buat cold brew coffee pula ye :)


40 ulasan:

  1. ohh ada perbezaan antara keduanya.. kalau teringin nak minum cold brew coffer kena buat selewatnya sehari sebelum laa kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah, ada beza,...kena rendam sekurang-kurangnya 12 jam :)

      Padam
  2. Hurmm baru faham... Thankz share info ni..

    BalasPadam
  3. salam..

    ohh baru tau..jado cold brew ni lagi sedap la kan..
    xpernah try lagi, ingat same je mcm ice coffee lain..
    nk kne try la len kli ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. W/salam, Cik Yaya,
      Memang cold brew ni lagi sedap dan berasa. Nanti ada kelapangan boleh cuba :)

      Padam
  4. Balasan
    1. Salam Isnin by the time akak balas komen ni :)

      Padam
  5. ouh panjang lebar penerangan akak , boleh jadi pakar kopi..
    coffee lover sangat nih!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi takla pakar sangat,...suka bangat sama kopi je :)

      Padam
  6. yana yalah yang keliru tu hehehehe ...
    nampak gambaq macam iced je

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehehe keliru mende kecik camni tak jadi hal lah :)

      Padam
  7. Nak tunggu kak farrah buat pulak.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak dah buat banyak kali dah. Nak tulis entrinya tu yang tak sampai seru lagi :)

      Padam
  8. SB ni penggemar kopi setia..sehari boleh minum hingga 3 cawan kopi O

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah kita, SB. Saya kadang-kadang terpaksa bersusah-payah tahan diri supaya tak overdose minum kopi :)

      Padam
  9. Balasan
    1. Nanti mintak tolong Che'gu SS explain ye :)

      Padam
    2. Nak explain kat jay emm kena pengeras!

      Padam
  10. Kalu cold brew kurang pahit laaa kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yessss,....kurang pahit, kurang acidic :)

      Padam
    2. OK boleh cuba.... Tapi kesabaran tu harus laa tinggi!

      Padam
  11. xpernah lagi buat n dengar ni

    BalasPadam
  12. pergh..semalaman tu..kalau jenis x sabar cam sis JM ni kena minum hot coffe je lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh tulah. Kena buat sambil2. Brew hari ni untuk diminum esok lusa :)

      Padam
  13. ohh mcm tu..faham2...serbuk kopi yg berperisa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klu nak pakai yang biasa pun ok je, Sis JM. Cuma untuk kopi berperisa sesuai lagi guna method ni sebab rasanya lagi enhance :)

      Padam
  14. kalau cold brew ni kurang kafien or mcm mana

    BalasPadam
    Balasan
    1. hanya kurang level acidity, kandungan kafein tetap sama

      Padam
  15. tp tu aaa..kalau dh dahaga sgt mmg tak leh tggu mesti terus buat kopi ais

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yess,..setakat dahaga dah teringin sangat tu,..buat kopi ais biasa pun dah dap dap dap!

      Padam
  16. so kalau nk buat brew coffee ni better time dh kenyang heheh

    BalasPadam
  17. kena ada tahap kesabaran yg tinggi ya..

    BalasPadam
  18. saya main minum je asal sedap. ahakss..

    BalasPadam
  19. Sambil tnggu semalaman, saya minum a cup of iced coffee dulu

    BalasPadam
  20. Haa bagus gak kalau buat camtu, boleh terus compare apa beza rasa

    BalasPadam
  21. Selama ni biasa minum iced coffee je, hehe malas nak buat beli kat kedai je

    BalasPadam
  22. sape sggup tgu semalaman ok la.. takot terlupe je
    hehehehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...