Tahun ini hendak buat sendiri kerepek ngaku banyak-banyak! Biar puas makan. Itulah hasrat saya setelah beberapa tahun tidak berpeluang makan kerepek ngaku. Kerepek ngaku ni mudah sahaja cara membuatnya. Tetapi, hendak dapatkan ngaku itu yang sukar.
Ngaku, tangku atau turut dikenali sebahai China arrowhead ni kira buah bermusim. Setahun sekali je jumpa. Waktu raya Cina beginilah.
Semalam pergi beli barang dapur, berkobar-kobar semangat ingin beli ngaku. Malangnya tiada rezeki. Jangankan buahnya, tonjet (tangkai) ngaku pun tak nampak bayang! Bagi yang kurang jelas bagaimana rupa buah ngaku, ini saya kongsi gambar lama.
Ngaku | Tangku | China Arrowhead |
Cara Mudah Buat Kerepek Ngaku
Resepi Kerepek Ngaku (Arrowhead Chips)
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Ngaku
- Garam
- Minyak masak untuk menggoreng
Langkah-langkah Penyediaan:
- Kupas kulit ngaku tetapi jangan buang tangkainya. Ini untuk memudahkan kita memarut ngaku dengan memegang pada bahagian tangkai. Kemudian, cuci sehingga bersih dan biarkan kering.
- Parut ngaku menjadi hirisan kecil dan nipis. Proses ini penting. Kalau tebal hirisan ngaku nanti kerepeknya tak rangup. Setelah itu, gaulkan dengan sedikit garam agar hirisan-hirisan ngaku tidak melekat antara satu sama lain. Bagi yang sudah mahir, boleh sahaja parut ngaku terus ke dalam kuali apabila minyak sudah panas. Saya jenis cepat gelabah 😂.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali.
- Seterusnya, masukkan hirisan-hirisan ngaku ke dalam kuali. Pastikan hirisan-hirisan tidak bertindan antara satu sama lain. Terbalik-terbalikkan apabila perlu.
- Angkat dan tuskan apabila kerepek ngaku bertukar warna menjadi kekuning-kuningan. Taburkan sedikit garam. Gaul sekata.
- Sejukkan seketika dan masukkan dalam balang kedap udara.
Tips Dapatkan Kerepek Ngaku Rangup
Di bawah ini pula ada beberapa tips yang boleh dipraktikkan agar kerepek ngaku yang digoreng rangup dan sedap dimakan.
- Pastikan ngaku dihiris nipis. Gunakan pemarut atau mandoline slicer yang sesuai. Jika hirisan ngaku agak tebal, kerepek ngaku memang tidak akan jadi rangup.
- Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng. Seeloknya pakai kuali besar dengan minyak yang banyak. Konsepnya sama macam kita goreng kerepek ubi atau kerepek pisang.
- Angkat gorengan, tuskan minyak lebihan dengan penapis atau tisu dapur. Apabila kerepek dah betul-betul kering, barulah digaramkan.
Kerepek ngaku idaman kalbu |
cam sedap kerepak ngaku ni... boleh ralit makan tu
BalasPadamMemang sedap, Kak Shiela. Sekali makan memang susah nak berhenti :)
PadamTak pernah makan. Tapi selalu tengok time CNY berebut rebut orang beli ni..
BalasPadamBetul... kalau kat pasar raya tu diorang kerumun ngaku macam kerumun apa je :D
Padampernah makan..memang dapp.
BalasPadamDap dap, kan.... :)
Padamfav kepek ngarku ni...lama nya tk buat..ralit ngunyah ni kalau ada dpn mata
BalasPadamMemang kalau dah mula makan, susah nak berhenti.
Padamharap kak Farrah berpeluang menikmati keropok Ngaku CNY tahun ni. Aminnn
BalasPadamAaamiiinnnnn! Mana tahu berkat doa Sal, merasalah akak makan kerepek ngaku nanti :)
PadamSedap ni. Tak sempat penuh botol dah licin
BalasPadamMemang betul, Cici. Yang masuk mulut lagi banyak daripada yang masuk botol haha
Padamtak pernah dengar buah ni. teringin juga nak cuba rasa kerepek dia..
BalasPadamNanti ada kesempatan boleh cuba cari, Tiara.
Padamok dah tiba masa ngaku ni muncul hahaha...
BalasPadamni mau berbotol2 klu kita makan :D
Itulah masalah utama yang sukar dibendung kahkah
PadamDah lama teringin buat tapi jarang jumpa ngaku ni. Biasa nampak di Tesco je lah banyak kan. Sedap tu makan rangup rangup.
BalasPadamMemang kat Tesco selalu berkotak-kotak tapi agak mahal sikit berbanding tempat lain. Itulah, Fiza ... akak jadi teringin bebenor nak makan kerepek ngaku tahun ni :)
PadamMemang sedapkan kerepek ngaku ni Farrah. Nak buat tu kena bercintalah pulak ahahaa.
BalasPadamHahaah betul, kak. Nak buat tu memang kena bercinta sikit. Lebih sedih kisah cinta kalau yang buat tu kita seorang, yang tukang mengunyah tu ramai :D
Padamaida x pernah buat sendiri.
BalasPadamngaku pun x pernah jumpa depan mata (maybe tak kenal).
but kerepek nya pernah merasa di rumah saudara.
aida ni peminat kerepek, farrah.
hulur la pe pon, krup krap dlm mulut ni :) hi hi hi...
Samalah kita, Aida. Apa jenis kerepek pun, laju je masuk mulut kan...
Padamprnah dgr kerepek ngaku.. tp xprnah mkn..
BalasPadammesti sedap! ralit kalo mkn kerepek.. sedar2 abs 1 balang.. hihi
Sedap lemak-lemak gitu. Betul, bab-bab kerepek ni kan... kita ralit makan tak sedar bila balang kosong hahaha
PadamMungkin pernah makan, tapi tak tau nama.. haha.. kerepek2 ni mmg bahaya. Buat kita mengunyah tak berenti
BalasPadamBetul. Memang sulit sangat nak berhenti hahaha
PadamPernah buat tapi sekarang ini tak berapa rajin.. kikiki..
BalasPadam