Bulan lepas adik ipar saya beri mentega bawang putih lemon dan herba Nisa Bakri. First impression saya dah teruja sebab tengok cara pembungkusan produk ini yang comel. Bertambah-tambah teruja apabila memikirkan adanya garlic butter produk Puan Sri Nisa Bakri ini, macam-macam yang boleh saya buat.
Sebenarnya, sudah lama saya tidak menggunakan garlic spread atau garlic butter di dalam masakan. Dahulu, semasa rajin buat roti bawang putih, adalah juga simpan stok mentega bawang putih. Alhamdulillah, dapat setongkol mentega begini (betul ke penggunaan 'setongkol' di sini? 🤔) memang gembira bukan kepalanglah. Jom tengok isi dalamnya.
Hidangan pertama yang saya buat menggunakan lemon garlic herb butter Nisa Bakri ini ialah lemony garlic sticks. Kebetulan saya ada lebihan doh kulit karipap yang tidak habis digunakan. Saya canai doh hingga nipis, sapu sedikit mentega bawang putih ini di atas permukaan doh sehingga rata.
Dari segi rasa, bagi saya ini antara mentega bawang putih yang sedap. Cukup semuanya. Rasa bawang putih, lemak mentega, tangy lemon dan herbanya serasi bergabung lazat menepati selera. Tak adalah mana-mana rasa lemon atau herb overpowering rasa yang lain.
Setakat ini saya dah guna untuk buat roti bawang putih, spageti bawang putih (ini memang betul-betul sedap!) dan roti canai frozen. Semasa menguli roti, saya sapukan sedikit sapuan mentega ini. Bayangkanlah roti canai yang gurih flaky dengan rasa bawang putih, herba dan lemon. Makan begitu sahaja dah sedap! Tak cukup sekeping 😂
Terima kasih my dear SIL kerana selalu ingat Along dan beri benda-benda best ni 😘 Along sangat sangat hargainya!
Pstt! Maaf minggu lepas sibuk sangat. Tak sempat nak blogwalking dan balas komen. Insya-Allah, minggu ni perlahan-lahan saya datang jengah kalian ya.
Nampak dari gambar menyelerakan, tapi tak pernah rasa lagi hehehe
BalasPadamBagi akak memang sedap, Najihah sebab akak suka ada hint of lemon pada butter tu 😊
PadamLama takde stok garlic spread jugak. Thanks share. Boleh bau gambar garlic stick tu. Haha
BalasPadamHahaha boleh bau ye? Terpancing selera tak tu? 😂
PadamMaunya tak. Terbayang makan dengan mushroom soup
PadamFuhh, memang layan tu!
Padambaikkknyaaa SIL kan , i got this kind of SIL too :)
BalasPadamAlhamdulillah, something we should be grateful for.
Padamwah... ok senang rupanya ye nak buat hehee..
BalasPadamslalu order je garlic stick dari dominos hahaha
Memang senang, kak. Nak versi lembut gebu boleh, versi rangup boleh ... google je. Bahan yang diperlukan tak banyak pun.
PadamTergoda!
BalasPadamMemang selalu ada stok mentega bawang putih.
Senang kerja ada mentega bawang putih ni kan...
PadamSaya pun lepas ni rasanya memang nak pastikan ada stok dalam peti sejuk. Lagi2 nak masuk bulan puasa ni.
Oh selalu buat sendiri mentega campur bawang putih.
BalasPadamSeronok dapat hadiah daripada orang.
Saya pun minta maaf minggu lepas tidak melawat blog ini pun.
Memang seronok, NA. Bertambah-tambah seronok apabila apa yang diberi tu boleh diguna/dimanfaatkan.
PadamWahh bestnya sgt myelerakn..lg2 cara hidangan tu haaa :p
BalasPadamFamF jemput join ya GA shida sedang berlangsung :)
Terima kasih atas jemputan, Shida 😊
PadamNampak sedap! :)
BalasPadamMemang sedap! 😚
Padammenarik..selalu perisa bwg putih je, blm pernah jumpa yg ada lemon..
BalasPadamBetul tu, kak. Yang best tu rasa lemonnya just nice. Tidaklah terlalu tajam.
Padamwahhh menarik ni boleh laa cari 1 ;-)
BalasPadamSila ... sila 😊
Padamnice.
BalasPadamkalau aida pun, akan sebut 'setongkol', farrah :) ha ha ha...
aida buat garlic spread sendiri aje.
pernah beli yg da siap, hmmm merugikan diri sendiri, tak berbuat!
so, anak2 request, tumbuk garlic sendiri and sapu kat roti :)
Hehehe setongkol tu macam sesuai kan... sebenarnya buat sendiri lagi jimat dan puas hati, kan? Kita dapat adjust rasa bawang putih ikut selera.
PadamHidangan yang menarik. Janji kreatif nak pelbagaikan lemon garlic herb butter tu. Unik cara packaging dia. Bagus :)
BalasPadamUnik kan packagingnya... excited akak tengok.
Padamalamak kak. sedapppppnyaaaa
BalasPadamMemang dap dap dap, Nadya! 😊
PadamAduh.. sedapnya raoti bawang putih.. Makan pula dengan mushroom sup.. pergh!!
BalasPadamTeringin nak rasa spageti bawang putih kak farah.. hahaha.. bilalah boleh rentas negeri ini..
Roti bawang putih lawan dengan sup cendawan memang kombinasi terbaik!
PadamOrait, insya-Allah nanti lepas boleh rentas negeri kita berspageti bersama ye.