Isnin, 12 April 2021

Sudah Bersedia? Projek Kad Raya

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu yang indah!

Beberapa jam sahaja lagi kita akan  menyambut ketibaan Ramadan. Sudah bersedia? Alhamdulillah, semoga kita dapat memulakan Ramadan dengan sebaik-baik langkah dan niat untuk perbaiki diri dari segala aspek. Bulan inilah hendak didik sabar, ajak kita supaya mensyukuri nikmat Tuhan yang kita terima saban hari dan menggalakkan kita agar buat seribu satu kebaikan. Mudah-mudahan, setelah Ramadan pergi, apa yang telah kita praktikkan, lentur kebiasaan dalam diri akan diteruskan untuk bulan-bulan seterusnya.

Tengok gambar ni, terusik pula hati. 😄


Projek Kad Raya 2021

Tahun 2019 saya buat kad raya bentuk balang kuih siap dengan fakta nutrisi. Boleh lihat di sini. Tahun lepas tak buat kad langsung. Mungkin sebab terkejut dengan Covid hahaha. Tahun ini, saya cakap dengan Bott, sibuk macam mana pun ... tak ada mood macam mana pun ... tahun ni saya nak buat kad raya! Hantar ke tak itu belakang kira. Seperti biasa si Bott anggukkan saja. Sambil tu mata dia sempat melirik pada kotak-kotak kertas saya.

Tahu dah apa maksud lirikan tu. Faham sangat 'lirikan upcycle' dia. Tak perlu hint-hint lah. 😆 Saya memang akan buat kad raya tahun ini tanpa beli sebarang kertas atau kad. Semuanya, dari mula sampailah akhir guna barang-barang yang ada dalam stok saya. 💪🏼

Kumpul barang dulu...


Bulan ini sebenarnya bulan yang amat sibuk buat saya sebab ada perkara tidak dijangka di luar rutin yang perlu saya selesaikan. Jadi, kena pandai curi masa setiap hari buat kad secara berperingkat. Rasanya ini akan jadi kad raya yang ambil masa paling lama untuk disiapkan. 😅

Semoga saya sempat siapkan kad-kad saya. Fuhh! Fuhh! Fuhh! 

Banyak-banyak lagu Ramadan, ini yang terngiang-ngiang di telinga. Selamat menyambut Ramadan, semua! Maaf andai  ada salah silap saya pada kalian selama ini. Maaf juga kerana saya belum sempat membalas kunjungan kalian. Insya-Allah, saya pasti akan blogwalking ke blog kalian perlahan-lahan. 😘


Kord Gitar dan Lirik Lagu Ramadhan Tiba - Opick

(Intro) 

C G F C
C G F C


           C
Ramadhan tiba  (3x)

         C        G
Marhaban Ya Ramadhan
        F        C
Marhaban Ya Ramadhan (2x)


  C
Ramadhan tiba  (3x)

                  C        G
Marhaban Ya Ramadhan
        F        C
Marhaban Ya Ramadhan (2x)
        

           G             C
Ramadhan tiba semua bahagia
          G            C
Tua dan muda bersuka cita
           F                Em
Bulan ampunan bulan yang berkah
            G         C
Bulan terbebas api neraka

           G              C
Andaikan saja Ramadhan semua
             G              C
Bulan yang tiba bulan yang ada
             F             Em
Karena besarnya setiap pahala
              G          C
yang di janjikan kepada kita
         


  C        G
Marhaban Ya Ramadhan (4x)


            G             C
Dalam bersahur ada pahala
           G              C
Dalam berbuka alangkah indah
          F             Em
Menahan diri menahan lidah
          G            C
Menjaga hati menjaga mata

            G            C
Banyakkan amal hari-harinya
          G               C
Pahala datang berlipat ganda
          F         Em
Berlomba-lomba untuk ibadah
          G         C
Dunia bahagia surga nantinya
 

           C
Ramadhan tiba  (6x)


       G          F#m
Dan semoga setiap jiwa
      Em   A         D
Diberikan ampunan-Nya
       G            F#m
Dan semoga hapus semua
      Em  A          D
Kesalahan setiap jiwa
 

         C        G
Marhaban Ya Ramadhan
        F        C
Marhaban Ya Ramadhan (2x)


          E       B
Marhaban Ya Ramadhan
          A       E
Marhaban Ya Ramadhan (4x)

          
         B              E
Marhaban Ya Ya Ramadhan (3x)
         

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan mendapatkan lagu, nada dering atau 'caller ringtone'  di platform digital yang sah agar mereka dapat terus berkarya.

24 ulasan:

  1. Balasan
    1. Ohh patut dengar macam ada suara latar hehehe

      Padam
  2. Wahhhh! Tak sabar nak tengok hasilnya! Buat slow slow, in shaa Allah akan siap jugak one day :D
    Btw selamat berpuasa akak dan keluarga :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas semangatnya, Atiqah! Selamat berpuasa buat Atiqah dan keluarga juga ya 😊

      Padam
  3. good luck! smoga siap smuaaa

    BalasPadam
  4. Yeah!! Chayook.. Chayook kak farah..
    mesti boleh punya..
    lagu Opick ini feveret..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Chayook! Chayook! Hahaha thanks so much, Sha! Jom nyanyi lagu Opick sama-sama 😘

      Padam
  5. Salam ramadan dan selamat berpuasa

    BalasPadam
  6. Selamat menyambut Ramadhan buat Farrah sekeluarga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Ramadan buat Kak Amie dan keluarga juga 😊😘

      Padam
  7. Wah rajin buat kad raya sendiri daripada asas tapi eloklah guna bahan sedia ada. Harap siap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni dah ramai kawan-kawan bagi semangat ni, moga-moga berjayalah saya siapkan hehehe

      Padam
  8. Dah siap kad raya nanti, boleh hantar sekeping untuk saya. 😃

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh boleh ... sila hantar alamat 😊

      Padam
  9. Selamat berpuasa kak Farrah. Saya pun suka lagu Opick tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat berpuasa untuk Sal juga. Moga Ramadan kali ini lebih indah dan bermakna 😊

      Padam
  10. Ya allah lama gila x tulis kad raya...
    Rasa nya last zaman sekolah kot hahaha..
    ke zaman lps sek eh. yg pasti bkn zaman keje la...

    pape pun salam ramadhan farah...selamat berpuasa ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Ramadan buat Kak Ret juga ya. Selamat menjalani ibadah Ramadan, moga dikurniakan kelapangan dan kesihatan yang baik untuk beribadat.

      Padam
  11. Balasan
    1. Kalau tak cantik pun, anggaplah the thoughts that count hahhaah

      Padam
  12. Orang yang paling rajin setakat ni berkaitan dengan kad raya ialah akak hee :) kreatif tau

    BalasPadam
  13. marhaban tiba marhaban tiba marhaban tiba

    ehhh salah ek? haahahah

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.