Masuk setengah bulan Syawal ni, dah tak terfikir nak makan juadah atau menu raya. 😊 Jadi, untuk makan tengah hari semalam saya buat spageti kicap. Sebenarnya teringin hendak masak Hokkien Mee sebab dah lama tak makan. Tetapi, masa pergi beli barang dapur tempoh hari, lupa pula hendak beli mi Hokkien atau mi udon. Minyak bijan pun habis. Makanya, kita buat jelah spageti kicap 😁.
Resepi Spageti Kicap
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 250g spageti direbus dan ditus. Portion ni cukup untuk 2 - 3 orang makan sampai kenyang. 😄 Jangan lupa, asingkan satu cawan air rebusan spageti untuk dibuat kuah nanti.
- 1 ketul dada ayam dipotong kecil.
- 2 - 3 biji tauhu dibelah lapan dan digoreng terlebih dahulu.
- 1 biji tomato dibelah lapan
- beberapa tangkai sawi
- 5-6 ulas bawang putih dicincang
- 2.5 cm halia dicincang atau diparut (Lebih kuranglah ya. Jika suka rasa halia yang ketara, dilebihkan, jika tak tahan halia, kurangkan)
- 4 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap cair (kicap masin)
- garam jika perlu
- sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekatkan kuah
- sedikit minyak masak untuk menumis
- garam (jika perlu)
- hirisan ayam
- hirisan tauhu yang digoreng
- udang atau sotong
Atau boleh juga letak:
- hirisan fishcake atau bebola ikan
- hirisan cendawan shitake
Langkah-langkah penyediaan:
- Panaskan sedikit minyak dan goreng hirisan/ketulan ayam sehingga masak. Kemudian, masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan air rebusan spageti diikuti dengan kicap pekat, kicap cair, sos tiram dan belahan tomato. Masak seketika.
- Setelah itu, masukkan spageti, sayur sawi dan gaul hingga sekata.
- Kemudian, pekatkan kuah dengan memasukkan air bancuhan tepung jagung. Perasakan dengan garam jika perlu.
- Sedia untuk dihidangkan.
Nasib baik tak reti makan spaghetti.. Dah cuba nak rasa, tapi takleh diterima oleh tekak.
BalasPadamOh, tak kena tekak ya. Tak mengapa, mi kuning ada… bihun ada… banyak lagi pilihan mi yang tuan boleh cuba sesuai selera 😊
PadamSekali imbas macam mee goreng pulakk kak farrah hehehe
BalasPadamYes, teringin makan mi punya pasal. Tak ada mi kita spagetikan! 😊
Padamnmpk mcm sedap!
BalasPadamblh try spageti kicap..
lain dr biasa..
Haa.. nanti boleh try. Buat basah-basah sikit lagi nyumm nyummm.
PadamSelamat menjamu selera
BalasPadamTerima kasih, wak. Dah selamat masuk perut :)
Padamsedap tu... dh lama akak x msk spagheti
BalasPadamLepas ni boleh consider spageti masuk menu, kak :)
Padammcm sedap ni farrah.. kena letak bancuhan tepung jagung ye
BalasPadamHaah, Kakmim. Saya letak sikit supaya kuah kicap tu memekat dan melekat cantik kat spageti :)
Padamrare ni masak spaghetti kicap. Nampak macam mi goreng dah. Kalau tak cakap, dah ingat mi goreng.
BalasPadamHahahah ni kes teringin mi gorenglah ni 😂
PadamWah.. Fusion ni. Saya mampu buat nasi goreng kicap je.
BalasPadamFusion tak cukup bahan namanya 😊 Nasi goreng kicap? Inilah nasi goreng legend yang akak tak akan tolak walaupun dah kenyang 😂
PadamHaha ini memang peminat kicap, semua makanan letak kicap.
BalasPadamKicap is awesome!
PadamFamily saya juga antara penggemar pasta.Seronok bermain masak- masak dengan pasta kan..
BalasPadamSaya pun macam farah selalu guna spaghetti @ vermicelli untuk gantikan mee terutama kalaun untuk mee kari.
Betul betul. Seronok sebab macam-macam kita boleh olah dengan pasta. Oh, idea spageti untuk hidangan mi kari tu memang menarik! 😊
Padamrare ni spaghetti kicap
BalasPadamWowww guna spaghetti pon boleh ye kak.nty nak try la.hehe
BalasPadamNampak menarik. Tak terbayang spaghetti masak menu macam ni
BalasPadam