Setelah sejuk, saya simpan di dalam bekas dan dinginbekukan. Donat holes kita jadikan stok dan simpan untuk minum petang hari-hari kemudian.
Dua tiga hari belakangan ini 'kan memang cuaca panas. Mulalah mulut tu asyik mencari benda hendak dimakan. Jadi, kita gorenglah donat holes.
Donat holes saya disaluti serbuk kayu manis. Dinikmati bersama kemanisan sos karamel.
Loukoumades, Tim bits, Lokma
Sebenarnya ketulan doh kecil-kecil begini ada banyak nama. Tak silap saya di Kanada donat holes dipanggil Tim bits. Ada sesetengah tempat memang hasilkan buat doh bersaiz kecil begini lalu digoreng. Rasa tentulah lebih kurang macam donat cuma tidak berlubang di tengah. Turki ada Lokma manakala di Samarkand, doh goreng ini dipanggil zalabia. Loukoumades, lokma, zalabia, puff puff ... macam-macam nama tetapi asasnya tetap donat.
Bagi yang teringin untuk buat donat comel-comel tetapi tidak mahu menggunakan yis, saya ada satu resepi mudah untuk kalian cuba.
Resepi Donat Mini Tanpa Menggunakan Yis
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1 cawan tepung naik sendiri
- 1 cawan plain yogurt atau greek yogurt
- minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)
- gula halus untuk saluti donat
Langkah-langkah penyediaan:
- Gaul tepung dan yogurt sehingga menjadi doh.
- Masukkan ke dalam piping bag. Paipkan doh bersaiz bulatan kecil ke dalam minyak panas.
- Goreng sehingga warna bertukar kecoklatan.
- Angkat dan tuskan. Salut donat dengan gula halus.
- Sedia untuk dihidangkan.
**Ingin tingkatkan lagi keenakan donat mini kalian? Selain menggunakan gula halus, boleh juga tambah sedikit serbuk kayu manis, serbuk keju Parmesan atau guna sebarang serbuk malt seperti Milo, Ovaltine atau Horlicks.
Kalau rajin, cubalah buat donat glaze. Tidak pun, cairkan sedikit coklat masakan untuk dilelehkan ke atas donat.
Selamat mencuba!
Maaf, minggu lepas memang tak sempat hendak blogwalking sangat. Ada kerja luar biasa bertimbunnya. 😅 Insya-Allah, perlahan-lahan nanti saya datang terjah blog kalian ya.
tolong sy... bantu sy... sy nak makan donut ituuu������
BalasPadamWaduh waduh waduh! Gimana mau dibantu nih! Donatnya jauh dibatasi daerah nih 😆
PadamNak juga.. hahaha..
Padamdonutnya harus disuntik vaksin supaya dpt rentas daerah hahahahah
PadamSedap jugak kan buat donut holes ni. comel comel senang nak makan pun. Macam sedap jugak disaluti dengan serbuk kayu manis cicah bersama sos karamel. sensasi rempah dan manisan.
BalasPadamMasuk mulut pun senang! Hahaha
PadamAkak memang suka cinnamon gabung dengan something yang sweet macam coklat atau karamel. Gabungan rasa tu walaupun kontra tapi menjadi 😊
Betul sangat. Senang macam tu sekali ngap.
PadamSekali ngap satu donut. Tapi kita ulanglah beberapa kali 😂
Padamsedapnya donut! bru je mkn donut seketul pg td.. haha
BalasPadamDonat memang tidak akan mengecewakan hari kita 😁
PadamMesti sedap tu...
BalasPadamDap dap dap!
PadamSedapnya mkn pnas2,.
BalasPadamSemestinya... donut yang masih panas masuk mulut memang heaven!
Padamsedapnya cicah dgn caramel....
BalasPadamTak cukup sebiji dua :)
PadamOk boleh cuba nanti ni tanpa yis.. Hari tu guna tepung donut kat eco pun fail. Tengok rupa donut tu rasa nak nangis.. Tapi rasa dan bau memang bau donut..
BalasPadamTak mengapa, Naniey. Mungkin hari tu tepung donat tu merajuk. Nanti boleh cuba lagi 😁
Padamdkt sini ada kedai yg berjual kt kpg dia jual donut je... dia mmg jual donut dan donut ball... donut ball ni donut holes ni la... kalau beli kena beli 2 versi sekali sbb yg donut ball tu sekali ngap je dlm mulut.. hehhehe... cinnamon powder tu beli brand apa ye farrah? ssh betul nk carik
BalasPadamBetul tu, Kakmim. Yang sekali ngap senang masuk mulut tu yang laku keras kan hahahah Cinnamon powder saya tak ada brand yang specific. Cuma saya akan beli yang berjenama macam McCormick dan Love Earth (ini brand serbuk cendawan yang Kakmim kongsi di blog tu).
PadamMahal sikit tapi berbaloi.
Kalau beli yang murah saya rasa diorang tambah tepung atau guna cinnamon yang kurang berkualiti sebab rasanya pun tak ketara.
cari jugak mcCormick kt supermarket tp xde pulak cinnanon sugar.. cinnamon utk marinade bbq tu je salu ada.. nmpknya kena jenguk shopee jugak kn? tp kalau nk brg dr shopee kenalah sabar menunggu.. itu je lah.. hahaha
PadamOh I see. Kena intai Shopee lah juga ya. Tak pun, cinnamon ground McCormick tu Kakmim boleh campur dgn gula halus. Banyak mana, ikut cita rasa nak lebih rasa cinnamon atau lebih manis gula 😊
PadamAllahu,, saya memang peminatt setia donut. Donut cicah sos karamel first time dengar. Menggodanya
BalasPadamNanti ada rezeki cubalah. Donut dengan sos karamel memang sedapnya berganda! 😁
PadamMacam best je..
BalasPadamAlhamdulillah, memang best!
PadamHaah kan. Selama dok buat donut ni tak pernah terfikir donut holes tu boleh buat kudap2 waktu petang. Lahaiiii. Lepasni kalau buat baki tu kita gowenggg jugak
BalasPadamSelalu kan kita uli balik dengan baki doh dan bentuk donat baru kan... haaa kali ni kita goreng terus donut holes tu :)
PadamSedapnyaaaa! Cicah pulakk dengan karamel tuuuu, memang menggoda sungguh!
BalasPadamYes, bab lawan dengan sos karamel tu yang jadi tak ingat dunia makan tu! 😂
Padammenarik cara kak farrah ni..lama dah xmkn donut walau hari2 ngadap kuih muih kat pasar ^_^
BalasPadamMari kita mamam donat secara maya hehehe
Padamkecik comel aje donut tu . sekali ngapp
BalasPadamSekali ngap yang berkali-kali ulang hahahah
PadamThanks share resepi tu. Kalau ada budak-budak ni sekejap je habis
BalasPadamTak payah budak-budak, yang pangkat mak budak ni pun... licin-licau donatnya hehehe
PadamSedapnya
BalasPadam😊😊😊
Padamsedap nya donut kecik2 ciach sos caramel
BalasPadamMemang ralit makan hihihi
PadamAha selalu lubang donut orang akan campur balik dengan doh sampai habis donut besar.
BalasPadamSaiz kecil-kecil senang makan, terus sekali masuk mulut.
Kecil-kecil begini memang laju je masuk mulut 😆
PadamSenang nak makan bila saiz dia kecil-kecil macam ini.. lelehkan coklat pun sedap nie..
BalasPadamLetak coklat lagi yummmms!
Padam