Cara Paling Mudah Menyediakan Ayam Adobo (Chicken Adobo)

Ahad, Januari 18, 2015

Resepi Mudah Ayam Adobo. Hari tu beri sneak peek untuk jamu mata je dalam entri sebelum ini. Sekadar tunjuk gambar hidangan tanpa diselitkan resepi. Hari ini saya kongsi resepi penuh ayam adobo yang sedap dan mudah disediakan.

Terdapat pelbagai cara dan resepi untuk menyediakan lauk ayam adobo. Antaranya adobo menggunakan resepi yang asas tanpa santan, adobo dengan santan malah adobo makanan laut juga ada!

Jom lihat resepi. Di bawah ini resepi asasnya, tidak pakai santan. 



Ayam Adobo


Resepi Ayam Adobo

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 300g - 400g ayam 
  • 1 cawan cuka
  • 3/4 cawan kicap (saya guna kicap lemak manis Jalen je. Bukan kicap pekat, bukan kicap cair.) 
  • 1/2 labu bawang putih (asingkan, titik dan buang kulitnya)
  • 1 - 2 sudu teh lada hitam biji - Tidak perlu ditumbuk/dihancurkan kerana kita mahu rasa lada hitam yang tidak terlalu kuat. Just nice.
  • 2 - 3 keping daun salam.
  • Garam (jika perlu)
  • Sedikit minyak untuk menggoreng ayam.

Cara penyediaan:
  1. Bersihkan ayam. Perap ayam bersama cuka, kicap, lada hitam, bawang putih (jangan lupa titik/tumbuk dulu untuk keluarkan rasa garlicky-nya) dan daun salam. Ada yang perap semalaman supaya perapannya lebih mesra. Saya perap 2 - 3 jam je. Dah cukup dah, insya-Allah.
  2. Setelah diperap, gunakan frying pan (kuali leper) dan panaskan sedikit minyak. Sedikit sahaja tau! Goreng ayam hingga masak dan bahagian luarnya crispy sedikit. Balik-balikkan ayam supaya gorengan sekata.
  3. Setelah ayam masak, masukkan kuah perapan tadi dan didihkan seketika sehingga liquidnya reduced dan memekat sedikit. Perasakan dengan garam (jika perlu). Jika mahu kerangupan bahagian ayam dikekalkan, keluarkan ayam dari kuali sebelum reneh dan pekatkan kuah. Apabila nak dihidangkan baru masukkan ayam ke dalam kuahnya. Dua-dua cara pun boleh.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!




Dari Kebun - Apple Mint

Sabtu, Januari 17, 2015

Selamat pagi Sabtu! 

Inilah pokok apple mint yang saya tanam minggu lepas. Setakat ni cantik tumbesarannya :) Pokok pudina memang senang tanam, senang hidup tapi agak susah sedikit nak maintain. Sebabnya, once pokok ni membiak, akarnya akan penuh satu pasu. Then, mulalah menjalar keluar dan 'jajah' kawasan lain.

Pokok Apple Mint dah mula naik :)

Siapa-siapa yang suka daun pudina, bolehlah cuba tanam. Banyak kegunaannya - untuk masak, masukkan dalam jus atau air teh,..Malah daun pudina juga boleh digunakan untuk meredakan hiccups yang berlarutan.


Ayam Adobo @ Chicken Adobo

Khamis, Januari 15, 2015



Percubaan pertama saya memasak Ayam Adobo atau Chicken Adobo. A Pinoy dish. Hidangan ayam berkicap ini merupakan salah satu hidangan terkenal di Filipina. Kira signature dish merekalah and apabila sebut adobo, ramuan pentingnya (main ingredient) ialah cuka. Rasa hidangan inmasam-masam, manis-manis dan pedas berempah sedikit. 

Ada pelbagai cara dan resepi untuk menyediakan lauk ayam adobo. Antaranya adobo menggunakan resepi yang asas tanpa santan, adobo dengan santan malah adobo makanan laut juga ada! 

Usah bimbang. Tidak sesukar mana langkah-langkah untuk menyediakan masakan ini. Saya buat yang basic  pun dah dap dap dap! Bahan-bahan yang digunakan tidak banyak. Ayam, cuka, kicap, lada hitam, bawang putih dan daun salam. Perap, goreng dan reneh!

Jamu mata dahulu ye. Insya-Allah, saya akan sertakan resepinya kemudian.


Rak Gantung-gantung 'Wire Net'

Rabu, Januari 14, 2015

Ingat lagi tak saya borong barang kraf hujung tahun lepas (baca mengenainya di sini). Stok baru beli ditambah pula dengan kertas-kertas, kad, embellishments yang sedia ada,..saya kena mula fikirkan cara yang sesuai untuk manage semua ni. 

Satu, saya tak mahu ada barang-barang yang rosak, terkelepet, terhimpit. Yelah, walaupun saya susun di atas rak dan di dalam kotak, bila dah banyak-banyak tu susah juga! Dua, saya perlukan storage yang boleh display embellishments penting saya. Senang nak nampak, senang capai. Tak adalah kerja saya asyik memunggah. Tak pun (biasa berlaku ni,..) bila dah siap kad atau scrap page, baru tepuk dahi..."Alamak, kenapa tak guna hiasan yang ini?! Lagi sesuai,...lagi cantik!" Kes tak nampak/tak jumpa benda tu sebelumnya.

Cerita kat Bott, rasa-rasanya kena ada wire net and hooks untuk gantung barang-barang kraf. Macam display kat kedai-kedai tu. Senang sikit. Bott kata nanti keluar beli barang boleh cari kat DAISO. Well, kelmarin kitorang keluar, singgahlah DAISO. Saya kalau masuk DAISO, tenggelam dalam dunia sendiri. Rambang mata tengok itu ini, consider itu ini,..tahu-tahu si Bott dah ada depan mata dengan apa yang saya perlukan. Thank you, Bott!

Tattadaaaaaaaa!

Rak gantung-gantung wire net dah siap!

Semuanya beli kat DAISO! 
  • 2 pcs penyangkut yang 'agak gagah'
  • 1 wire rack putih
  • 2 pcs slim net hook X 2
Jumlah keseluruhan hanya RM20! Puas hati saya dapat siapkan rak gantung-gantung ni. Barang-barang tu pun takdelah sesak nafas sesama sendiri ;) OK. Zoom out sikit!

Lokasi dalam bilik kraf :)

Saya buat rak ni ngam-ngam di bawah Reminder Board. Boleh jimat ruang. Yang penting kosnya murah! Barang-barang saya pun jadi lebih tersusun. 

Psst! Rak gantung-gantung begini boleh buat untuk gantung senduk, sudip di dapur atau peralatan bertukang. Kemas dan sedap je mata memandang :)