Resepi Bebola Ayam & Tauhu

Selasa, April 14, 2015

Mari cuba resepi bebola ayam dan tauhu ni. Sesuai untuk hidangan minum petang. Nak buat lauk pun boleh. Selalunya saya makan bebola ini dengan sos cili Thai. Nak makan dengan apa-apa sos kegemaran kalian pun sedap - sos black pepper, cili kicap, mayonis, mustard...ikut cita rasa masing-masing ye :)

Oh, bebola ayam dan tauhu saya ni kurang serinya. Warna hijau tak ada sebab tak letak hirisan daun bawang dan daun sup. Last minute baru perasan 'hijau-hijau' tu tiada dalam stok. Tetapi, begini sahaja dah cukup enak dah. Yang pasti bebola ayam dan tauhu ini lebih sihat berbanding bebola cucuk-cucuk yang kita beli.

Bebola Ayam dan Tauhu

...kerana Kacang Tumbuk

Isnin, April 13, 2015


Dah lama dah teringin nak makan kacang tumbuk. Bukan kacang tumbuk candy versi moden yang ada perasa mocha atau coklat tu. Kacang tumbuk original yang dibungkus lipat-lipat dengan kertas putih. Dek kerana teringin sangat, masa Bott pergi kedai, saya kirim kacang tumbuk. Siap minta Bott beli satu pek seorang sebab tak mahu share kacang tumbuk dengan Bott atau Cekengah (Buruk perangai kan?!)

Disebabkan batuk masih belum reda, saya cuba jadi budak baik. Makan bila batuk dah OK lah. Makan sekarang nanti tekak gatal. Susah nak tidur malam. Tak ke mana pun percubaan saya menjadi budak baik! Dah nama pun benda depan mata kan...

Sambil seorang diri menonton TV di bilik kraf, saya jeling-jeling pek kacang tumbuk saya. Tak tahan godaan si kacang tumbuk yang dok memanggil-manggil, saya ambillah seketul. Perlahan-lahan saya buka bungkusannya. Sempat lagi fikir...ni kalau aku makan sekali semua, tersedak dan batuk, tak ke naya! 

Perasan diri tu dah cukup bijak, saya pecah-pecahkan sedikit layer luar kacang tumbuk tu. Hajat hati nak rasa sikit. Just a little bit. Once layer luar tu dah pecah dan tak in tact, bahagian dalam jadi serbuklah. Baru nak masuk mulut, tiba-tiba...

Credit
Maka, bertaburan serpihan-serpihan kacang tumbuk atas carpet! Rasa-rasa dapat agak tak apa yang saya KENA LAKUKAN SEKARANG? Huhuhuhu!


Gula Tebu Organik Mildura

Ahad, April 12, 2015

Dua minggu lepas, saya pergi Cosway. Ada a few things nak beli. Tengah keliling-keliling kedai cuci mata tengok barang, Bott ternampak benda ni,...

Gula Tebu Organik Mildura

Di rumah memang guna gula tebu organik. Rasanya dah nak masuk tiga tahun dah sejak saya dan keluarga bertukar ke gula organik. Ini antara changes yang dibuat (selain penggunaan garam bukit dan beras Herba Ponni Taj Mahal) untuk jaga diet seluruh isi rumah hihihi. Gula tebu organik memang warnanya perang begini sebab apabila perahan jus tebu diambil dan dikeringkan, kandungan niranya (molasses) dikekalkan. Tidak diproses atau dibuang. 

Selalunya pek 900g/ 1 kg gula tebu organik berharga belasan ringgit. Bergantung pada jenama. Paling murah saya jumpa ialah Gula Tebu Organik Hexa RM7.90/900g. Itupun kalau dibeli di 99 Speedmart. Sekarang ni di Speedmart area rumah saya asyik tak ada stok je.

Gula Tebu Organik Mildura ini pun harganya RM7.90 untuk 900g. Tetapi, member entitled to purchase dengan harga RM6.90. Yeayyyyyyy! Paling murah! Paling murah! Berbaloi-baloi!


Sambal Jentik Lidah

Sabtu, April 11, 2015

Siapa suka makan pedas? Haaa, entri throwback minggu ni kita nak intai resepi-resepi sambal mudah yang boleh dijadikan penambah selera makan. Macam-macam ada...sambal lonte, sambal Bali, sambal taucu.... Apa yang bestnya, proses  menyediakan sambal-sambal ni sangat mudah. Tak perlu pening kepala nak bersilat di dapur. Saya memang jenis yang kena ada sambal baru seronok dan berselera makan. Ada rasa pedas-pedas ni, baru syiokkkkk! Tak perlu banyak pun, cuit-cuit je sekadar untuk bangkitkan selera.


Mungkin kalian boleh cuba resepi-resepi mudah di bawah. Klik pada gambar/pautan ye untuk ke entri resepi yang berkaitan :)


Sambal Lonte
Saya paling suka sambal lonte ini. Biasanya saya guna cili padi hijau. Tetapi, jika dapat cili padi merah tu lagilah berdesup pedasnya. Makan memang tak pandang kiri kanan dah.


Sambal Minyak Bali