Resepi Kek Epal dalam Mug

Selasa, September 29, 2020

Kadangkala apabila datang rasa craving nak makan something sweet, saya akan pilih untuk buat kek dalam mug. Satu, sebab mudah. Guna bahan-bahan asas yang ada dalam dapur dan pantri sahaja. Kemudian, tidak perlu ambil masa yang lama untuk tunaikan permintaan anak tekak. Sekitar satu ke dua minit sahaja hajat dah tertunai.

Dua, jika setakat saya dan Bott nak makan, saya suka buat single serving begini. Sekali makan habis, dah sudah. Tak ada second or third helping. Sebab saya ini jenis yang akan mengulang makanan tu sampai habis selagi ada. Nanti tengah-tengah jogging manja keliling rumah untuk cukupkan tapak boleh pula detour pergi buka peti ais atau intai bawah tudung saji! Bayangkanlah jika saya buat kek dalam loyang, tak ke naya?! 

Sebelum ini saya pernah kongsi kek kurma dan kek lemon dalam mug. Kali ini, kek epal kayu manis pula ya. Beginilah rupa paras kek epal kayu manis dalam mug saya!



Cara Memilih Avokado

Isnin, September 28, 2020

Avokado memang akan ada dalam senarai beli-belah saya. Saya suka buat jus alpukat. Yummehhhhh! Tak pun buat desserts or guacamole, sejenis dipping sauce untuk chips atau salad. Hari ini saya nak kongsi cara memilih avokado yang sesuai. 

Biasanya avokado yang saya beli sama ada diimport dari Amerika Syarikat ataupun Australia. Dari segi harga, avokado Australia lebih murah. Julat harga memang susah sikit nak agak sebab saya pernah beli sebiji avokado semurah RM1.20. Hari lain saya pergi, harganya melambung ke RM5 - 7/sebiji. Tengok rezeki kitalah ye.

Tips Memilih Avokado dengan Betul.

Buat Buku Nota Mini

Ahad, September 27, 2020

Ini projek spontan selepas saya mengemas bilik kraf. Seperti biasa, saya akan jumpa banyak kertas. Disebabkan kebanyakan kertas-kertas ini telah digunakan sama ada sebahagian atau separuh, saya malas nak sort ke dalam fail-fail. Apa saya buat? Saya buat buku nota mini.

Ini bahan-bahan yang diperlukan:


Kertas bercorak atau kertas warna sebagai kulit (cover), kertas putih/kosong untuk bahagian dalam, pisau atau paper cutter, stapler, corner rounder dan seketul getah pemadam.

Mula-mula, potong kertas dan pastikan saiz setiap helaian sama. Seterusnya, lipat kertas-kertas putih kepada dua bahagian untuk buat bahagian dalam buku. Kemudian, letaklah kertas bercorak sebagai kulit di bahagian luar. Berapa banyak kertas nak guna bergantung kepada ketebalan yang kalian inginkan. 

Setelah itu, proses binding buku. Saya tidak jahit buku nota ini untuk bind. Kalau buat buku jurnal sendiri, rajin jugalah saya jahit. Itu pun guna simple stitch sahaja. 

Nak cepat siap, untuk buku-buku ini kita guna stapler sahaja. Jangan bimbang jika kalian tiada stapler jenis panjang. Guna stapler biasa sahaja pun boleh. Di sinilah peranan getah pemadam.

Caranya mudah sahaja. Buka lipatan buku dengan kulit buku menghadap ke arah kita (bukan isi buku ye). Pada bahagian yang kita dah lipat, pilih tempat yang sesuai untuk kita stapler. Ikutlah nak stapler sekali je ke ... dua atau tiga. Bergantung juga pada saiz buku nota yang dibuat.

Pasta Fusilli Cendawan Shimeji

Khamis, September 24, 2020

Assalamu'alaikum.
Saya muncul balik di sini! Hahaha asyik tenggelam timbul je kan? Maaflah, dua tiga menjak ni agak sibuk. Ditambah pula dengan tahap kesihatan yang agak kurang memuaskan. Jadi, bila dah lemau sepanjang hari tu, manalah ada masa nak berblogging.

Hari ini kita cerita pasal makan. Tentang pasta. Pasta merupakan antara bahan kering yang sentiasa saya pastikan ada dalam pantri saya. Kalau waktu ada promosi atau jualan murah, memang saya akan beli lebih buat stok. Tidak kiralah fusilli ke ... macaroni ke ... atau yang jenis  panjang (spaghetti atau fettuccine). Macam-macam resepi dan hidangan yang boleh diolah menggunakan pasta. Dari hidangan utama, buat salad hinggalah ke kudapan ringan untuk dikunyah-kunyah. 

Di rumah ini, saya yang suka makan pasta ✋ (in fact saya suka makan semua benda) huhuhu.  Tetapi, yang suka masak pasta, si Bott. Mintalah nak pasta apa - nak bergoreng, berkuah soupy-soupy, nak yang creamy atau versi yang bakar ... pandailah Bott olah ikut bahan-bahan yang ada di dapur. Bab-bab pasta, saya memang tahu minta je. 

Hidangan di bawah ini Fusilli Cendawan Shimeji. Kuahnya ala-ala bolognese, isinya menggunakan cendawan shimeji yang berwarna putih dan hirisan sosej. Cendawan shimeji ada dua jenis. Putih dan coklat. Saya tak berapa pasti ada perbezaan ketara atau tidak antara kedua-duanya selain warnanya. Dari segi rasa, bagi saya dua-dua sedap! Jika beli, lazimnya saya main ambil sahaja apa yang ada. Tidak kiralah putih atau coklat.