E-book Budak Ipoh Selipar Putus - Syameen Khalili
Selasa, November 17, 2020
Assalamu'alaikum.
Hari ini saya ingin kongsi tentang e-book yang saya baru baca. Ok, pembetulan ... yang telah saya baca pertengahan Oktober yang lalu. Tetapi, disebabkan sikap tangguh-tangguh saya, lambat kisah e-book ini jadi entri.
Jika kalian perasan, saya jarang tulis ulasan atau resensi mengenai buku-buku yang telah saya baca. Ini kelemahan saya. Saya tidak pandai tulis review. Kalau ada entri tentang buku pun, lebih berkisar tentang pengalaman seronok saya yang ingin saya kongsi bersama kalian. Benda baik kena kongsi sama-sama!
Sama juga seperti 'Budak Ipoh Selipar Putus' ini. Sebuah karya oleh Syameen Khalili, seorang penulis yang saya kira miliki magis dalam kebolehannya menyusun aksara.
Saya mula membaca karya penulis ini (Jejaka Jelmaan Jemala, Gadis Penyelamat dan Kadir Kadariah) ketika mula berjinak-jinak dengan aplikasi Wattpad beberapa tahun yang lepas. Selepas tu saya ke mana, Wattpad ke mana. Sekarang inilah baru nak aktif membaca dan menulis semula.
OK, berbalik kepada e-book ini, apa kata kalian baca sinopsis terlebih dahulu?
ebook, 170 halaman
Diterbitkan 2020 oleh Siti Syameen Md Khalili
ISBN139789671802915
Resepi Kuih Bom Mentega Kacang | Kuih Bijan
Isnin, November 16, 2020
Resepi Asam Pedas Mudah
Ahad, November 15, 2020
Bayangkan, semasa perut tengah lapar kita disajikan dengan hidangan asam pedas berkuah pekat dengan nasi panas. Fuhhh, terliur tak? Tidak kiralah protein apa yang digunakan, daging, ikan atau ayam, janji ada bendi dan daun kesum secukupnya!
Sayalah orangnya yang suka masakan asam pedas, yang akan enjoy banjirkan nasi dengan kuah, ratah potongan bendi puas-puas. In fact, di rumah ini, jika buat lauk asam pedas, tidak perlu letak protein banyak pun. Yang penting kuah kena banyak, bendi dan daun kesum kena extra! Apabila bendi empuk tu dikunyah, kuah asam yang meresap dalam bendi meletus di mulut, nikmatnya!
Di bawah ini ialah panduan resepi asam pedas paling senang yang biasa digunakan di rumah. Walaupun saya ini asal dari Melaka, bab asam pedas saya pilih versi termudah. Ini kira resepi asas ya. Jangan pula dibandingkan dengan resepi asam pedas autentik dari Johor atau Melaka. Resepi ini menggunakan bahan-bahan asas sahaja, tidak pakai rempah tambahan lain seperti halba semua tu.
Hidangan asam pedas kegemaran. Tak perlu lauk lain dah! Hadap yang ini sahaja 😊