Resepi Air Fryer - Biskut Oat Tiga Bahan
Rabu, Januari 20, 2021
Biskut Oat Rendah Kalori |
Biskut Oat Rendah Kalori |
Assalamualaikum semua. Apa khabar?
Hari ini saya ingin kongsi hidangan sarapan ala shakshuka saya. Apakah itu shakshuka? Shakshuka yang bermaksud 'campuran' merupakan hidangan telur dalam kuah tomato dari timur tengah.Campuran pelbagai ramuan seperti hirisan bawang, tomato, lada benggala, kombinasi rempah seperti paprika dan jintan yang dimasak dalam skillet bukan sahaja sesuai dinikmati semasa sarapan, malah untuk makan tengah hari atau makan malam.
Saya biasa buat untuk sarapan. Breakfast skillet-lah konon-kononnya. Jika resepi shakshuka asal mewah dibanjiri kuah tomato, versi shakshuka saya cuma menggunakan buah tomato yang dipotong dadu dan ditumis hingga layu, lembut serta mengeluarkan air.
Ini hidangan sarapan saya semalam. Saya letak hirisan lapisan ayam belanda yang saya goreng dengan sedikit mentega terlebih dahulu. Lebihan minyak gorengan tu akan memberikan lebih rasa kepada telur. 😊
Assalamualaikum. Hari ini kita sambung entri resepi berasaskan pasta lagi. Seperti yang pernah saya nyatakan sebelum ini, pasta memang antara bahan kering yang sentiasa saya pastikan ada stok di rumah. Rasa-rasa malas hendak masak lauk dan makan nasi, kita beralih selera pada hidangan pasta.
Jika dalam entri Bahagian 1, ada resepi penne bakar berempah, makaroni goreng mudah, makaroni Marmite dan spageti aglio olio, dalam entri kali ini ada tiga lagi resepi mudah menggunakan pasta. Kebanyakan bahan-bahan yang digunakan memang ada dalam dapur kita. Ini bukan pasta yang perlu tiga macam keju, krim pekat dan pelbagai jenis rempah dan herba.
Menu-menu di bawah merupakan juadah pasta yang diolah menggunakan bahan-bahan yang minimum.
Jom tengok! Mana tahu ada yang boleh kalian cuba.
Spageti Goreng Mudah |
Resepi yang satu ini memang sangatlah mudah. Sebab saya guna perencah Mi Goreng Adabi. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak. Protein saya cuma telur. Hirisan tomato, lobak merah dan cili hijau sebagai pelengkap rasa. Kalian boleh pelbagaikan hidangan ini dengan menggunakan makanan laut, ayam, bebola ikan atau hirisan tauhu. Sudahi dengan taburan chilli flakes.
Saya memang suka kuih-muih tradisional yang menggunakan kelapa seperti kuih dangai dan kuih getas. Disebabkan dah lama tidak makan, tiba-tiba tergerak hati pula hendak buat dua kuih ni. Malangnya, saya tiada acuan khas untuk bentuk kuih dangai tu. Mana nak cari time-time begini. Jadi, kita buatlah kuih getas sahaja.
Sebelum ini, ada lalu lalang di timeline Facebook, orang kongsi resepi kuih getas kurang manis. Kiranya, setelah kuih getas digoreng, kuih berkenaan tidak disalut dengan sira gula. Sebaliknya hanya disalut manja-manja dengan gula pasir halus. Ala-ala macam kita golek-golek donut tuh.
Menarik juga, kan? Memanglah orang kata kalau tak bersira gula (macam kuih keria tu) bukan kuih getas namanya. Tak autentik. Tapi, tekak kita yang nak makan. Saya lebih bimbangkan diri. Kalau dah buat sendiri, saya tak jamin saya akan makan hanya satu atau dua kuih getas sahaja. Confirm terlajak makan. Dah nama pun teringin. 🤤
Jadi, dekat mana boleh kurangkan kalori dan manis, saya kurangkanlah. Walaupun hakikatnya bila dah guna tepung pulut dan kelapa parut, kalorinya banyak nombor hehehe