Tutorial Kraf Kertas - Kad Ucapan Istimewa

Isnin, Februari 22, 2021

Hari ini saya kongsi semula beberapa entri tutorial buat kad ucapan DIY. Jika ingin hasilkan DIY kad ucapan istimewa, bolehlah tengok jenis-jenis kad di bawah untuk dapatkan idea. Kebanyakannya tidak sukar, cuma kena teliti sedikit ketika hendak membuatnya. Selamat mencuba!


Impossible Card

Tiada apa yang mustahil tentang kad ini sebenarnya. Cuma cara kad ini dilipat kelihatan unik dan seolah-olah menggunakan beberapa keping kad. Hakikatnya, hanya sekeping kad yang diperlukan untuk menghasilkan kad ini. Teknik potongan dan lipatan yang menjadikan kad ini kelihatan sedemikian rupa. Lihat template kad  di sini.

Simple Explosion Card

Usah bimbang! Tiada apa yang meletup! Hahaha! Kadang-kadang saya terfikir juga, dramatik betul nama-nama kad ucapan buatan tangan ni, kan? Satu kat atas tu impossible, yang ini explosion. 😂



Apabila kad dibuka, kertas bahagian dalam macam buat explosion effect. Jika mahukan kesan yang lebih wow, bolehlah letakkan confetti di dalam kad ini. Lihat siri tutorial di bawah:


Kek dalam Mug Rendah Kalori Lakanto

Jumaat, Februari 19, 2021

Hari ini saya akan kongsi resepi kek dalam mug yang rendah kalori (jadi, kurang rasa bersalah untuk nikmati satu mug tu hingga habis 😂) menggunakan gula Lakanto. Seperti biasa, apabila teringin something sweet dan tiada apa-apa yang boleh dimakan, saya memang akan resort pada kek dalam mug. 

Lakanto ini merupakan alternatif kepada gula dalam bentuk erythritol yang diperbuat daripada monk fruit. Saya bukan pengguna tegar Lakanto. Alang-alang dah ada, saya gunalah. Rasanya kawan Cekebon yang beri Lakanto ini atau Cekengah beli. Tapi, mereka tak guna. Makanya, jadilah rezeki saya. Dalam keluarga ni macam ada unwritten rule tau - Apa-apa benda yang tak nak, tak makan, tak guna ... bagi Along.  Pass kat Along atau tunggu Along datang, tahulah dia  hendak buat apa. 😎

Untuk hasilkan resepi kek coklat rendah kalori dalam mug yang ini, kalian juga boleh menggunakan sumber gula yang lain seperti sirap mapel, madu atau stevia. Pandai-pandailah agak banyak mana yang hendak digunakan. Apa yang penting, didik tunas rasa supaya tidak biasakan diri makan manis-manis sangat.

Kali pertama buat, mungkin kek dalam mug kalian tidak akan betul-betul menepati selera. Yalah, banyak mana gula yang diletak, jenis tepung dan serbuk koko yang diguna, ada coklat cip atau tidak, semua itu mainkan peranan. Jadi, nanti adjustlah apa yang patut sesuai cita rasa.


Resepi Kek Coklat dalam Mug Rendah Kalori Lakanto


Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 sudu besar tepung. Saya gunakan tepung kelapa. Boleh sahaja gunakan tepung gandum biasa.
  • sachet Lakanto atau 2 sudu kecil - 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar serbuk koko (Sebolehnya guna unsweetened atau dutch processed.)
  • 1/4 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu besar minyak sayuran
  • 1/4 sudu teh esen vanila
  • 3 sudu besar susu
  • 1 sudu besar coklat cip atau mentega kacang


Langkah-langkah penyediaan:


  1. Masukkan tepung, serbuk koko, Lakanto dan serbuk penaik ke dalam sebuah mug dan kacau sehingga sekata.
  2. Seterusnya, masukkan minyak sayuran, esen vanila dan susu.  Kacau sehingga membentuk adunan kek yang sebati. 
  3. Akhir sekali, jika hendak masukkan coklat cip, taburkan coklat cip ke atas adunan. Kacau sedikit sahaja. Jika hendak gunakan mentega kacang, masukkan (benamkan) mentega kacang ke dalam adunan. 
  4. Bakar dalam ketuhar gelombang mikro selama 1 hingga 1 setengah minit, bergantung kepada ketuhar masing-masing. Ketuhar saya 1000w memang ambil masa ngam-ngam 1 minit. Jika 800w, lebihkan ke 1 minit 15 saat atau 30 saat. Jika watt lebih tinggi, kurangkan masa memasak.

Selamat mencuba!

Pstt! Nak tengok resepi kek dalam mug yang lain? Intai di sini.

Labu Goreng

Rabu, Februari 17, 2021

Ingat lagi tak sebelum ini saya ada cerita yang saya teruja beli labu bersaiz besar untuk dibuat masak? Selain buat gulai labu, cucur labu, kopi labu (nanti saya kongsi resepi), saya juga sediakan labu goreng untuk minum petang. Cara penyediaan memang mudah. Rasanya sedap, rangup di luar, lembut manis di dalam. 

Jom tengok resepi!


Resepi Labu Goreng

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya 
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Campurkan tepung, serbuk penaik, serbuk kunyit dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga membentuk bater yang tidak terlalu pekat dan tidak juga terlalu cair.
  2. Panaskan kuali dan minyak masak. Celup hirisan labu ke dalam bater dan goreng selama beberapa minit sehingga gorengan bertukar kekuningan. Jangan lupa balik-balikkan labu agar gorengan sekata.
  3. Angkat. Tus minyak dan sedia untuk dihidangkan.

Mudah, bukan? Sebenarnya tak perlu ikut sangat sukatan di atas. Jika kalian ada resepi sendiri untuk bancuhan bater atau hendak guna tepung goreng yang sedia ada di pasaran, terserah selera. Cuma pastikan minyak betul-betul panas semasa menggoreng kerana kita tidak mahu labu tu serap minyak berlebihan pula.


Inginkan kelainan? Boleh cuba labu goreng bersalut serbuk roti. Resepi labu goreng versi ini boleh disediakan menggunakan air fryer.


Resepi Labu Goreng Bersalut Serbuk Roti

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
  • 1 - 2 biji telur
  • 1 - 2 sudu besar tepung gandum
  • garam secukup rasa
  • serbuk roti secukupnya
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)

Langkah-langkah penyediaan:

  1. Pecahkan telur. Pukul sedikit telur (sehingga kuning dan putihnya bersatu) bersama tepung dan garam. 
  2. Celupkan hirisan labu ke dalam bancuhan telur dan tepung, kemudian salut sekata dengan serbuk roti. Ulang proses sehingga habis.
  3. Goreng sehingga hirisan labu bertukar kekuningan. Jika menggunakan air fryer, masak pada suhu 180 darjah celcius dan laraskan masa mengikut air fryer masing-masing.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!


eCaque Fruit Cake by Faridah Borham

Isnin, Februari 15, 2021

Penggemar-penggemar kek buah mari merapat! Hari ini saya hendak cerita tentang kek buah yang baru-baru ini saya makan. eCaque Fruit Cake by Faridah Borham. Cekengah yang belikan untuk saya. Alhamdulillah, merasalah makan kek buah. Kalau harapkan saya, dua tiga bulan ini saya on genjatan shopping online. Hahaha hanya barang perlu sahaja boleh beli. Kehendak atau benda yang simply teringin atau terliur, abaikan. Jika tidak, jari tu laju je tekan butan 'Add to Cart.' 😆 Lagi-lagi makanan dan barang kraf!

OK, berbalik kepada kek buah tadi. Dalam keluarga saya, semua memang suka kek buah. Jadi, apabila dapat makan kek buah yang betul-betul sedap, kena dengan selera memang gembira tak terkata. Senyum sampai telinga!

Inilah kek buah Faridah Borham yang saya maksudkan. Tengok pembungkusan je saya dah tergoda. Cantik! Sesuai untuk buat gift, dah cukup presentable. Dalam otak siap fikir, packaging boleh guna buat kad atau bookmark ni hehehe