Menu Hari Ini - Sambal Udang | Kari Terung Kacang Kuda

Sabtu, Jun 01, 2024

Assalamualaikum. 

Selamat berhujung minggu. 

Selamat bercuti panjang. Jalan-jalan ke mana hari ini?

Hari ini, saya sekadar berehat di rumah. Semalam dan Khamis, dua hari di Menara KWSP, sertai pop-up booths di sana. Duduk lepak jaga booth je (dan jalan-jalan shopping dekat booth orang lain 😂), tetapi penat saya mengalahkan buruh yang kerja buat rumah! Puas kena gelak dengan Bott dan Cekengah. 

Dari pagi terlepek je tak buat apa-apa. Perut dah mula berdengung baru bangun masak. Hari ini saya masak sambal. Ada satu bekas udang di dalam peti dingin beku. Saya sambalkan. Lagipun, sudah lama benar tak makan sambal udang.


Sambal tengah posing dalam kuali.


Dah siap!

Sambal udang saya, sedia untuk dinikmati.

Kari Terung Kacang Kuda

Lauk kedua saya, kari terung bulat dengan kacang kuda. Asalnya, terung bulat tu saya hendak buat piza terung. Tetapi, dari hari ke hari tangguh, dah nak kecut dah terungnya. Sebelum busuk, baiklah dimasak segera. 

Kari Terung Bulat dengan Kacang Kuda

Kari terung kacang kuda saya ini tidak guna santan. Sengaja buat banyak sedikit. Boleh simpan kuahnya untuk makan dengan roti canai atau roti puri. 

Kalian makan apa tengah hari tadi? 

Ada siapa-siapa yang pergi konsert Melly Goeslow malam nanti? Kalau jumpa minah pakai jubah Slytherin, feeling2 student sekolah magis Harry Potter, cubalah tegur. Mana tahu kalian duduk dekat-dekat dengan Cekengah dan teman-temannya. Cakap Along kirim salam eh. 😂

Enjoy your long weekend!

Tapau Masakan Padang dari Restoran Sederhana

Jumaat, Mei 31, 2024

Assalamualaikum. Salam Jumaat. Semoga kalian baik-baik sahaja hari ini. 

Siapa yang suka masakan Padang? Kita geng. Selalunya, kalau pergi restoran Sambal Hijau di Sungai Penchala tu, sayalah yang paling lewat sampai ke meja sebab pusing kepala tak tahu mahu pilih lauk apa. 😅 Rasa macam nak makan semua.

Kali ini saya berpeluang merasa juadah masakan Padang dari Restoran Sederhana. Plan untuk pergi makan di Restoran Sederhana yang terletak di Seksyen 8 Petaling Jaya ini sudah lama. Dari waktu adik saya yang bongsu balik bercuti sempena raya sehinggalah dia hendak berangkat pulang ke Dubai semula. 

Asyik-asyik tukar rancangan, tangguh, tukar ke hari lain… dan akhirnya, hari terakhir mereka di sini, dapat juga kumpul keluarga dan lunch beramai-ramai di sana. 


Ini alamat lokasi restorannya.

Malangnya, saya tidak dapat turut serta kerana tidak berapa sihat. Jadi, Uje tapaukan lauk-pauk untuk saya. Banyak jugalah yang dibeli. Boleh buat 3 - 4 kali makan.

Saya pun apa lagi… pilih lauk yang teringin makan untuk hari tersebut, selebihnya masuk peti dingin beku. Nanti waktu tak larat masak, kita import sahaja makanan dari freezer.

Jom tengok hidangan apa yang ada.

Terliur tak?

Wordless Wednesday - Don’t Settle For Less

Rabu, Mei 29, 2024

 

Rise up and stand tall in what you do.


Kopi Air Kelapa | Sandwic Keju

Jumaat, Mei 24, 2024

Awal minggu tempoh hari, saya bersarapan di The Bread Bar. Sebelum sampai kedai lagi dah set dalam kepala nak makan sandwic keju gril kegemaran saya. Yalah, sewaktu kunjungan terakhir saya ke sana, walaupun sedari awal mahu grilled cheese sandwich, alih-alih saya pesan focaccia. 😂 Sesudah itu, sibuk teringin mengidam grilled cheese sandwich.

Kali ini, untuk kopi saya pilih sesuatu yang di luar kebiasaan saya - Coconut Coffee. Bukan kopi santan macam kopi Vietnam tu tau. Ini kopi yang dibancuh dengan air kelapa. Coffee with coconut cream and coconut water.


Kopi dingin saya - Kopi Air Kelapa


Jamu mata dahulu sebelum minum. Cantik kopi saya, kan? Lapisan bawah itu air kelapa manakala bahagian atasnya kopi.

Air kelapa sejuk yang ditambahkan bancuhan espresso dan susu, dilengkapkan pula dengan parutan kelapa. Memang amat memancing selera!


Yummehhh 🤤

Sedap sangat! Ini betul-betul lemak berkrim. Sekejap sahaja setengah gelas saya minum.


Grilled Cheese Sandwich | Sup Tomato

Akhirnya, apa yang diidam-idamkan sangat selamat mendarat di atas meja.

Signature Grilled Cheese Sandwich 

Inilah sandwic keju bakar saya. Keju luar dalam ya. Meriah betul! Yang sejemput tu whole grain mustard. Saya suka tekstur roti yang keras rangup begini. Apabila kita gigit lapisan luar yang rangup rapuh, kemudian sampai ke lapisan dalam yang berkeju… nikmatnya!

Sandwic ini akan jadi lebih menyelerakan apabila dimakan bersama sup tomato. Lihatlah sup tomato yang saya maksudkan. 

Sup tomato

Sup tomato berkrim yang pekat. Rasa lemak, masam manisnya cukup seimbang. Hirup begitu sahaja panas-panas memang layan. Lawan pula dengan sandwic keju, terangkat!

Gandingan terbaik! 

Alhamdulillah. Lepas craving saya. Gendang gendut tali kecapi. Kenyang perut senang hati. Senyum sepanjang hari. 😁