Assalamualaikum.
Nama resepi bukan main fusion lagi, kan? Mi Udon Bolognese. Konon-konon menu kacuk negara matahari terbit dengan Itali. Hakikatnya, ini hidangan leftover. Saya kelaparan. Buat kerja di komputer sampai terlajak waktu makan. Mulalah menyelongkar peti ais tengok lebihan makanan yang boleh dimakan.
Ada beberapa batang sosej ayam yang Cekengah beri. Dia pergi bersarapan di luar, pesan menu Big Breakfast. Memang betul-betul big! Dalam pinggan tu (mungkin boleh tepat lagi dulang hahaha) ada segala macam benda - telur dadar, sosej, chicken slice, beef slice, salami, pepperoni. Belum campur dengan dua tiga jenis roti, dua tiga jenis keju dan jem. Tidak ketinggalan salad.
Terkejut jugalah Cekengah melihat saiz hidangan. Sudahnya, dia berkongsi makan dengan kawan yang turut memesan menu sama. Bahagian dia, bungkus bawa balik hantar pada Along.
Mula-mula ingat nak buat roti sosej sahaja. Tetapi, takut tak kenyang! Pagi tadi dahlah tidak ambil sarapan berat. Jadi, untuk hidangan merarap yang dah nak membawa ke waktu minum petang, saya masaklah proper meal yang mengenyangkan.
Mi Udon Bolognese |
Lihat juga: Resepi Mi Udon Rihito Si Butler Ganteng
Mi udon seperti biasa saya guna jenama Vit's. Beli secara online di kedai rasmi VitsNoodles di Lazada. Kuah bolognese tu pula sebenarnya kuah pasta homemade yang Bott buat siap-siap, simpan dalam peti dingin beku sebagai stok.
Hendak kata kuah bolognese kurang tepat sebenarnya sebab dia tak letak daging cincang. Lebih kepada sos tomato untuk buat kuah pastalah. Ramuan lebih kurang seperti sos bolognese (guna bawang, tomato dan herba-herba yang berkaitan), tetapi tiada daging cincang. Apabila hendak masak, barulah kita letak daging cincang, bebola daging, ketulan ayam atau makanan laut sesuai selera.
Ada sosej, ada kuah tomato, rancaklah saya berkelentang-kelentung. Saya tumis beberapa ulas bawang putih (saya suka rasa bawang putih yang kuat pada pasta saya) bersama sedikit minyak zaitun. Masukkan hirisan sosej diikuti dengan kuah bolognese homemade Bott dan reneh seketika. Setelah itu, masukkan mi udon. Saya masak sekali mi udon dengan kuah selama beberapa minit di atas dapur supaya tekstur mi jadi lebih lembut. Dapatlah menyerap mesra rasa kuah bolognese.
Siap sudah hidangan acah-acah fusion saya! Apa yang penting, tidak ambil masa yang lama untuk disediakan. Tak sempatlah saya nak menggeletar ketar lutut sebab kelaparan. Saya nikmati mi udon bolognese dengan daun salad dan hirisan timun. Itu sahaja sayur yang senang dicapai 😊
Alhamdulillah kenyang.
BalasPadamAlhamdulillah.
PadamSenang jugak kan simpan stok sos pasta homemade siap-siap dalam fridge. Haip, jangan tak jaga makan. Nasihat orang padahal sendiri pun sama
BalasPadamMemang senang. Dari freezer ke kuali gitu!
PadamHahahah okey... lepas ni kita sama-sama jaga makan ya. Makan kena on time ... roti kulat A BIG NO! Tak boleh makan!
hahaha. ok. pas ni tiru stail akak simpan roti dalam fridge
PadamJenis hidangan dalam talam tu memang besar portionnya sebab ada macam macam. Mujur kak Farrah kreatif. terhasil lah makanan yang unik ni. Sedap jugak tu mi udon dengan sos bolognese.
BalasPadamYelah, Fiza. Akak rasa hidangan Big Breakfast tu untuk 2 - 3 orang makan. Tapi adik akak dengan kawan dia pesan sorang satu. Memang senaklah dibuatnya hahahah
PadamAlhamdulillah, kira mi udon bolognese akak ni edible sebab tekstur udon kan anjal-anjal macam pasta juga.
tak pernah makan lagi
BalasPadamKalau nak makan, kena kacuk resepi macam akaklah :)
PadamHidangan menyelerakan
BalasPadamsedapnya!
BalasPadamsy kalo udon reti mkn dgn tomyam je..
aritu try goreng udon lain mcm rs dia.. haha
menarik juga tu gabungan mi udon bolognese tu
BalasPadamBoleh try next time mi udon dengan sos bolognese
BalasPadamterus terang, aida x pernah merasa mi udon, farrah.
BalasPadamada je nampak. tapi tak pernah membelinya / memakannya.
jakun skit ha ha ha ha...
Nampak menarik menu ni. Dah hlah penggemar pasta
BalasPadammenarik juga guna mi udon.. Sha goreng biasa je mi tu.. hehehe
BalasPadam