Anak Aku dah Nangis | Satu K atau Dua

Isnin, Mei 23, 2022

“Anak aku dah nangis! Satu k atau dua?”

“Kebanyakan atau kebanyakkan?”

“Keesokan atau keesokkan?”

Semalam, pagi-pagi lagi saya terima panggilan video daripada seorang teman.

Kord Gitar Melukis Senja - Budi Doremi

Ahad, Mei 22, 2022

Lagu nyanyian Budi Doremi ini dikeluarkan pada 2020 tetapi masih jadi siulan sehingga kini. Saya suka gubahan melodi dan liriknya. Baru-baru ini, sewaktu melayan anak-anak di kejiranan main kalimba, saya ajar mereka lagu mudah ini. Saya ni memang agak ketinggalan. Saya tidak tahu pun alat muzik dari Afrika ini memang 'tengah in' dalam kalangan anak-anak muda sekarang. 😅 Kalimba, atau turut dikenali sebagai piano ibu jari tidak sukar untuk dmainkan terutama sekali bagi yang sudah ada asas piano. Lebih kurang macam main piano, cuma susunan notnya berselang-seli.

Berbalik kepada kord gitar Melukis Senja, ini kord mudah. Kunci gitar dasar. Selamat berdendang!


Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Melukis Senja - Budi Doremi (Easy Guitar Chords]


[Intro]
C

C
Aku mengerti perjalanan hidup
F
yang kini kau lalui
G
ku berharap meski berat
C
kau tak merasa sendiri
A
kau telah berjuang
Dm
menaklukkan hari-harimu yang tak mudah
F G C
biar ku menemanimu membasuh lelahmu


[Chorus]

F
Izinkan kulukis senja
G Em
mengukir namamu di sana
A Dm
mendengar kamu bercerita
G C
menangis tertawa

F
Biar kulukis malam
G Em
bawa kamu bintang-bintang
A Dm
tuk temanimu yang terluka
G C
hingga kau bahagia


C
Aku di sini walau letih
F
Coba lagi jangan berhenti
G
Ku berharap.. meski berat
C
Kau tak merasa sendiri


A
Kau telah berjuang
Dm
Menaklukkan hari-harimu yang tak mudah
F G C
Biar ku menemanimu membasuh lelahmu


[Chorus]
F
Izinkan kulukis senja
G Em
mengukir namamu di sana
A Dm
mendengar kamu bercerita
G C
menangis tertawa

F
Biar kulukis malam
G Em
bawa kamu bintang-bintang
A Dm
tuk temanimu yang terluka
G Am C F
ingga kau bahagia..aa.. haa..ha..
Am C F G
Ha..aa.. haa..ha..


[Chorus]

F
Izinkan kulukis senja
G Em
mengukir namamu di sana
A Dm
mendengar kamu bercerita
G C
menangis tertawa

F
Biar kulukis malam
G Em
bawa kamu bintang-bintang
A Dm
tuk temanimu yang terluka
G Am
hingga kau bahagia
G F Em Dm
Tuk temanimu yang terluka
G C
hingga kau bahagia.

Beraya di Pusat Kawalan Kusta Negara

Jumaat, Mei 20, 2022

Assalamualaikum. Salam Jumaat. Belum sempat nak up cerita raya sangat di blog. Sibuk sedikit. Tetapi, hari ini kita cerita pengalaman raya-raya di Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) yang terletak di Sungai Buloh.

Sebenarnya bukanlah pergi beraya betul-betul. Pergi dapatkan rawatan susulan di Klinik Pakar Perubatan di sana. Dua tiga bulan kebelakangan ini, hormon tiroid saya buat keputusan untuk mengamuk.

Bukan main huru-hara keputusan ujian TFT (Ujian Fungsi Tiroid) saya. Asma dan hyperthyroid bukan kombinasi terbaik. Jadi, mahu tidak mahu terpaksa rujuk kes ke PKKN. Mujurlah dapat tarikh berjumpa doktor dalam masa terdekat. Saya tak kisah pun dalam minggu raya. Sebab memang raya dekat-dekat area tu juga. Apalah salahnya beraya di PKKN sekali. 😁


Temujanji di Pusat Kawalan Kusta Negara

Dahulu, sebelum Hospital Sungai Buloh dibina dan beroperasi, inilah hospital utama di kawasan ini. Saya memang dari kecil sampai masuk universiti memang inilah hospital saya - Pusat Kusta. Kalau masa sekolah atau di fakulti bawa surat sakit dengan letterhead 'Pusat Kawalan Kusta Negara' (untuk serahkan pada cikgu atau pensyarah), puas jugalah bersoal jawab dengan mereka kenapa saya dapatkan rawatan di Pusat Kusta. Jenuh nak jelaskan yang ini hospital daerah. 😅

Setelah Hospital Sungai Buloh mula beroperasi pada 2006, PKKN berada di bawah pengurusan Hospital Sungai Buloh. Lokasi pun depan-depan. Kalau kalian biasa tonton drama atau filem Melayu yang ada babak di hospital dengan aisle panjang tu... haaa itulah Pusat Kawalan Kusta. 😂


MOPD 2, Hospital Sungai Buloh

Ayam Ala Tiga Budak Gemok

Khamis, Mei 19, 2022

Sudah lama teringin hendak makan ayam kicap ala Tiga Budak Gemok. Tetapi, setiap kali masak hidangan ayam, melencong pergi buat lauk lain. Tidak boleh jadi ni! Mesti diusahakan juga buat sampai dapat lepas hajat. Kali ini, saya guna resepi dari blog Che Nom tetapi diolah sedikit bahan-bahannya mengikut apa yang ada di dapur saya. Untuk resepi asal, boleh lihat di sini

Hidangan ayam kicap saya versi tidak cukup syarat. Tiada sambal gesek. Buat ayam kicap semata-mata. Jom intai resepi!

Ayam ala Tiga Budak Gemok

Wordless Wednesday - Bukan Sebab Kamu

Rabu, Mei 18, 2022

 

Jantung saya berdebar kencang bukan sebab kamu … ini hormon thyroid punya kerja 🤣
Thyroid Disease Awareness


Setelah Cinta Sampai Mati dan Cinta Sampai Mati 2, kumpulan dari seberang yang sedang popular ini muncul pula dengan Terima Kasih Patah Hati. Kord gitar bukan original chords. Telah saya transposed ke versi mudah. Guna capo pada 4th fret ya.



Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Terima Kasih Patah Hati - Kangen Band


[Intro]
G D Em C D

G D
Terluka hati ini terluka
Em
semua harapanku sia – sia
C
kini aku dan kamu pun berpisah

Wordless Wednesday - Kasut Kilat Kasut Ungu

Rabu, Mei 11, 2022

 

Dekat sikit akan nampak pantulan muka saya 😂


Psstt! Don't worry. Saya tidak ambil gambar orang asing tanpa izin. He's with me.

Kord Gitar Cinta Sejati - Aiman Sidek feat Alin Sidek (Easy Guitar Chords)

Selasa, Mei 10, 2022

Mula-mula dengar saya ingat lagu ini nyanyian penyanyi dari seberang. Rupa-rupanya Aiman Sidek, yang dulu pernah popular dengan lagu Bunga Dhia (OST Hati Seorang Perempuan). Sedap lagunya, mellow gitu! 

Kord gitar Cinta Sejati di bawah ini dalam versi mudah yang telah saya transposed. Bukan chords asal ya.

Selamat berdendang!


Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Cinta Sejati Aiman Sidek feat. Alin Sidek



[Intro]

Am Dm G C E E

Aiman:

Am
Tertutup mata
                       Dm
hilang semua ralat di jiwa
G                       E
berantakan merantai ritma
          C                 E
yang tersimpan noda
Dm          G  C          F
janji diputus hati terguris
Dm                   E            Am
membawa rasa hilang tak ada

Ada Apa dengan Armada dan Entri Popular

Isnin, Mei 09, 2022

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu! Bagi yang baru masuk kerja hari ini, selamat bekerja. Jangan lupa bawa sekali mood raya pergi kerja, biar meriah! 😁

Hari ini cerita sedikit tentang entri popular blog sepanjang minggu lepas. Saya sebenarnya jarang periksa statistik blog, entri ke keyword popular ke … blogging pun sekarang ni kejap tenggelam kejap timbul, tak ada maknanya nak beria periksa semua tu 😅. Tetapi, minggu lepas terpandang pula widget entri popular mingguan di side bar.


Entri Popular Minggu Lepas 😊

Salam Syawal 1443

Sabtu, Mei 07, 2022

Assalamualaikum. 

Salam Syawal! Lebaran sudah hendak menggenap seminggu baru sempat buat entri khas untuk hari raya. Apa khabar kalian semua? Bagaimanakah sambutan Aidilfitri setakat ini?


Photo by RODNAE Productions from Pexels

2022 Tahun Raya Terkejut

Setelah dua tahun kita beraya dalam suasana ber-PKP, raya tahun ini memang paling ditunggu-tunggu. Sana-sini meriah tengok orang ramai sakan berbelanja membuat persiapan raya. Teruja hendak pulang ke kampung tu tak payah ceritalah. Kemuncaknya, kita dikejutkan dengan kemunculan anak bulan awal sehari. Yeayyy! Esok raya!

Kord Gitar Erti Lebaran - Syamel (Easy Chords)

Khamis, Mei 05, 2022

Musim-musim raya ini, haruslah belanja kord gitar lagu raya! Kali ini saya ingin kongsi lagu raya terbaharu nyanyian Syamel, Erti Lebaran. Jika sebelum ini Ernie muncul dengan lagu raya berirama zapin, lagu raya Syamel tidak kurang hebatnya. Saya suka sebab gubahan muziknya mengingatkan kita pada lagu-lagu raya dahulu. Feel lebih sedikitlah berbanding lagu BBNU sekarang.

Jika belum dengar lagi, carilah di Youtube. Muzik video Erti Lebaran telah mula ditayangkan pada 28 April, dirakam di sekitar LaLaport, Bukit Bintang City Centre. Masa tonton, sempatlah teringat dekat Adinda Sal sebab Sal pernah tulis entri mengenai kunjungannya ke sana beberapa bulan yang lalu. Boleh baca entri tersebut di sini.


Kord Erti Lebaran di bawah versi mudah. Selamat berdendang!

Kord Gitar From FAMF Tower

Kord Gitar dan Lirik Erti Lebaran - Syamel (Easy Guitar Chords)


[Intro]

Em D Am Em Am 
Em B7 Em B7


Em
Salam semua
C Am Em
Aidilfitri berkunjung semula
Am B7
setahun diduga
C B7
tibalah kini kemenangan kita

Em
Syukur nikmatnya
C Am
bergembira sanak dan saudara
Am B7
bagi yang menderita
C B7
bersabarlah harimu 'kan tiba
B7 Em -B7
itu janji Maha Esa


[Chorus]

Em D
Bonda yang kukasih
B7 Em
ayah yang kucinta
D B7 Em
dari kejauhan ampunan kupinta

Am B7
Di hatiku selalu merindu
B7
kenangan bersama
B7 Em -B7
tak akan kulupa


Em D Am -B7
Em Am Em B7



Em D
Bonda yang kukasih
B7 Em
ayah yang kucinta
D B7 Em
dari kejauhan ampunan kupinta

Am B7
Di hatiku selalu merindu
B7
kenangan bersama
B7 Em -B7
tak akan kulupa


D B7 B7


Em
Salam semua
C Am Em
Aidilfitri berkunjung semula
Am B7
di hari yang mulia
C
kuucapkan
C Em B7
Selamat Hari Raya


Em

Kord Gitar Zapin Lebaran - Ernie Zakri (Easy Guitar Chords)

Rabu, Mei 04, 2022

Antara lagu raya tahun ini yang saya suka. Terus dapat feel meriah raya!


Kord Gitar From FAMF Tower


Kord Gitar dan Lirik Zapin Lebaran - Ernie Zakri (Easy Guitar Chords)


[Intro]

B7 B7 B7 B7

B7

Sudah sebulan kita berpuasa
Am Em
penat menahan lapar dan dahaga
B7
bahagia rasaku sebagai hamba
Am Em
dipertemukan hari yang kudamba