Jumaat, Julai 01, 2022

Lepat Pisang dan Ubi Kayu Rebus Pembuka Julai

Assalamualaikum. Salam 1 Julai. Selamat memulakan bulan baharu! Bab ke-7 untuk kisah 2022 kita. Moga Julai bulan yang indah, yang menyenangkan buat kita semua. Hari ini juga 1 Zulhijjah. Mudah-mudahan 30 hari yang mendatang dapat kita lalui dengan tenang, dipenuhi dengan melakukan perkara-perkara yang baik dan bermanfaat.

Sebenarnya, dua tiga hari ini saya dan Bott teringin hendak makan lepat pisang tetapi masing-masing malas keluar rumah pergi beli di gerai menjual sarapan di kawasan rumah kami. 

Kebetulan ada beberapa sisir pisang di dapur. Terdetiklah hati ini nak buat lepat pisang. Bukan main teruja lagi saya nak melepat. Pisang ada, tepung dan bahan-bahan lain ada, daun pisang boleh minta kat Nenek P, ambil kat pokok sebelah pagar ... eh, kepala parut? 

Saya nak makan lepat pisang yang adunannya letak kelapa parut banyak-banyak. Kelapa parut tiada. Jadi kena keluar pergi kedai. Lepas tu fikir yang kena keluarkan kukusan baharu. Alat pengukus masih berbalut rapi dalam kotak. Eh, makin banyak pula prosesnya! Makin berat malas kami. Last-last, saya dengan Bott ketawa terbahak-bahak. "Who are we kidding? Nak buat lepat konon! Kita bertahan sampai rajin kita sampai!" Setakat untuk kami berdua makan, nanti beli jelah di kedai.


Lepat Pisang Cukup Rasa

Alhamdulillah, tak sangka ada rezeki lepat pisang untuk kami di pagi Jumaat ini. Hari masih terang- terang tanah, jiran datang hantar lepat pisang panas-panas. Gembira tak terkata!

Lepat pisang idaman kalbu 😁

Tak tunggu lama, dan-dan tu terus bersarapan. Tengoklah betapa menyelerakan lepat pisang air tangan jiran kami ni. Cukup lembut, mewah kelapa parut, beraroma, cukup manis, senang cakap cukup rasalah. Meleret-leret saya dan Bott dapat menikmati lepat pisang idaman. Setiap suapan penuh pujian melambung siap doa jiran kami tu semakin dimurahkan rezeki. 


Ubi Kayu Rebus

Sebelah tengah hari, Bott pergi buat urusan di luar sekejap. Balik, dia bawa sebungkus ubi kayu rebus. Dia nampak ada sepasang suami isteri warga tua berjualan ubi ni di tepi jalan. Dia pun singgahlah beli. Satu bungkus kecil ini RM4. Tetapi, dalam gambar di bawah bukan portion penuh. Saya dah 'cukai' (baca: termakan 😂) dua ketul.

Ubi kayu rebus makan dengan gula perang dan kelapa parut.

Ini hidangan minum petang kami. Bancuh kopi O panas satu teko, cubit ubi kayu sikit, gula dan kelapa parut sikit, tak berhenti suapan kami sampailah ubi habis. 

Saya memang suka ubi kayu rebus. Selain itu, saya juga suka ubi rebus yang digoreng. Lagi-lagi kalau goreng berempah! Itu lagilah tak berhenti mulut mengunyah dibuatnya. Ubi kayu yang sudah direbus sehingga empuk digaul rata dengan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk atau dikisar, sedikit serbuk jintas manis, serbuk ketumbar, serbuk kunyit dan garam. Kemudian, ubi digoreng jeluk (deep fry) sehingga bahagian luarnya garing. Sedap sangat! Rangup di luar, empuk berlemak di dalam.

Sambil minum petang, saya layan episod baharu She Was Pretty lakonan Aiman Hakim Ridza dan Diana Danielle. Not bad jugalah cerita tu. Line up pelakon pun semua best! Nak tengok Diana Danielle comot dan cuba diburukkan tetapi tetap nampak cantik, dalam cerita nilah. 😄 Saya dah tengok versi Korea sebelum ini. Bolehlah bandingkan dengan versi Malaysia pula.

Kalian sudah minum petang? Makan apa petang ni? 

Selamat berhujung minggu! 



19 ulasan:

  1. Salam Jumaat masih di office tunggu yang menjemput so makan asam je hahhaaa...
    Mrs. A pun baru je layan She Was Pretty Malaysia ni memang menarik sangat versi Korea tak pernah tengok lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menarik, kan? Nanti kalau bosan-bosan, bolehlah Mrs A cuba tonton versi Korea pula. Ada kat Viu :)

      Padam
  2. dua-dua ammi suka..
    ubi rebus pastu goreng indian style pun best...rindunya rasa ngendeng2 sebelah arwah mama mintak dia buatkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tertarik pula saya bila Ammi cerita tentang ubi rebus goreng Indian style. Berempah juga ke? Nanti kena berguru dengan Ammi ni.

      Memori yang menggamit rindu ... al-Fatihah buat arwah mama Ammi.

      Padam
  3. Sukanya lepat pisang. Ni makanan tradisional dulu2 ni .. Sedap .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak kalau dapat lepat pisang memang tak pernah tolak hahaha

      Padam
  4. Balasan
    1. Best kan, PC! Lagi-lagi kalau makan time panas-panas.

      Padam
  5. dulu2 suka lepat pisang.. skrg dh krng mkn..
    sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang susah nak cari orang jual lepat pisang sedap huhuhu

      Padam
  6. Bestnya lepat pisang. Dulu selalu mkn yg tak de kelapa. Bila dtg KL terkejut bila mkn kat tengah tu ada kelapa. 😌

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe lepat pisang kat pantai timur memang tak letak kelapa kan...

      Padam
  7. Sha suka ubi kayu rebus dengan kelapa dna gula tu.. Kalau ada sambal bilis lagi mengancam.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhh! Dua-dua best! Dua-dua akak akan makan banyak hahaha

      Padam
  8. Suka jugak lepat pisang. Beria saya baca cerita ingatkan sungguh kak Farrah dan Bott melepat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha dapat markah kesungguhan mula-mula tu je... lepas tu kandas di tengah jalan!

      Padam
  9. dua2 kesukaan ni.
    lamaa.x mkn lepat pisang sedapp.
    lepat pisangg dulu blk kg je mesti ajak arwah mak.buat. ciknur suka.mkn yg inti kelapa putih buh lebih sikit.
    Beli selalu x sedapp huhuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Ciknur. Memang sedap kalau inti kelapanya mewah, kan? Sekarang ni susah nak cari lepat pisang inti kelapa yang sedap. Lepat pisang biasa pun, tepungnya yang lebih... pisang dah tak rasa dah. Kalau nak puas hati kenalah buat sendiri hehehe

      Padam
  10. hu hu hu hu... syok ni!
    makanan zaman dolu yg evergreen.
    couple with kopi o. always sesuai la kan.

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.