Resepi Tempe Mendoan

Isnin, Oktober 12, 2020

Hari ini kita makan goreng-gorengan ya. Resepi yang ingin saya kongsi hari ini namanya Tempe Mendoan. Pada dasarnya, lebih kurang seperti tempe goreng biasa cuma salutan tepung tu yang buatkan hidangan ini lebih enak dan berbeza. 'Mendoan' berasal dari perkataan ‘mendo’ yang bermaksud setengah matang atau setengah masak. 

Kepingan tempe akan digoreng dalam minyak yang banyak dan panas dengan cepat, jadi tempe tidak masak sepenuhnya. Macam potongan tempe dalam hidangan ayam penyet tu, lembut-lembut ja. Tetapi, versi ini saya derhaka sedikit. Saya buat bahagian luarnya garing dan rangup manakala dalamnya kita biarkan lembut empuk.

Tips Pilih Semangka

Ahad, Oktober 11, 2020

Entri ini sebenarnya lebih kepada untuk diri sendiri. Sudah banyak kali saya jumpa tips memilih tembikai. (Di seberang mereka panggil semangka 😊) Banyak kalilah lalu-lalang di timeline Facebook dan Instagram. Rasanya dah puas saya screen shot,  konon-konon sebagai panduan bila nak membeli tembikai. Faham-faham sahajalah, tiada apa yang lebih mengecewakan (apabila membeli tembikai) dari dapat tembikai tawar! 😂

Masalahnya, apabila tiba masa nak memilih tembikai, mulalah saya kelam-kabut tak jumpa pula gambar yang diperlukan. Aishhh, mana nak jumpa, gambar-gambar di galeri foto telefon saya ada ribu-riban! Semua benda nak save, semua nak screen shot.

Makanya, kita simpan di blog. Untuk rujukan saya, pada masa yang sama dapat kongsi dengan kalian sekali. Inilah dia ciri-ciri pada tembikai untuk kita scrutinize supaya dapat pilih  yang masak, manis dan juicy. Kita perhatikan bentuk buah dan perbezaan warna pada kulit.

Kad Birthday Tema Hitam Putih

Jumaat, Oktober 09, 2020

Assalamu’alaikum. Hai! Selamat Hari Jumaat! Hari ini entri berkenaan card making. Sekitar bulan Ogos yang lalu saya terima tempahan kad hari lahir bertemakan hitam putih. Kebetulan, bakal penerimanya seorang wanita, jadi terus saya pilih tema bunga. Klise memang klise tetapi saya hendak ambil peluang ini untuk guna background stamp yang saya baru beli ketika itu.

Inginkan kelainan, bahagian hadapan panel kad saya potong sedikit dan cantum semula dengan menggunakan plastik jernih. Kemudian, barulah diletakkan dengan sentimen 'Happy Birthday' secara melintang. Sekali pandang, nampak seolah-olah tulisan 'Happy Birthday' tu yang 'memegang' bahagian hadapan kad.

Sentimen 'Happy Birthday' saya guna rub-on sticker yang dibeli di Mr. DIY. Ingin tahu lebih lanjut tentang rub-on sticker, boleh baca mengenainya di sini

Gembira betul saya melihat cetakan yang terhasil menggunakan background stamp baharu saya. Tidak smudge. Kadang-kadang, sesetengah stamp tidak cantik dan jelas imejnya. Siap bersememeh lagi! Saya cuma menggunakan dakwat hitam biasa untuk stamping. Jelas nampak setiap garis dan titik dengan jelas. Untuk stamp yang berharga RM5.++, saya rasa dah cukup berbaloi!

Bahulu Sandwich Maker

Khamis, Oktober 08, 2020

Dahulu, setiap kali pergi beli barang basah dan keperluan dapur di Tesco Kepong, saya pasti akan singgah beli bahulu depan KFC. Bahulu dekat situ best. Gebu. Harganya cuma RM4 untuk sepuluh biji. Sekarang ini, tidak silap saya dah naik harga sedikit. RM5 untuk 12. Ada dua bentuk - bahulu cermai dan bahulu ikan. Saya sanggup bersidailah tepi kiosk tu untuk tunggu trip bahulu yang baru dibakar. Syok makan panas-panas!

Sebenarnya sejak awal tahun 2020 lagi, saya berhenti sekejap makan bahulu. Konon-konon ketika itu saya on gluten free diet. Tak makan tepung. Jika lalu di hadapan kiosk bahulu, gigih toleh tempat lain, sekadar ambil bau je untuk lepas rasa teringin.

Hendak dijadikan cerita, selepas itu kita mula PKP pula. Lagilah tidak jejak langsung ke sana. Mana nak dapat bahulu! Hari demi hari keinginan pada bahulu makin menggunung. Kerja saya asyik mengomel pada Bott nak bahulu nak bahulu. Bayangkanlah, jika dahulu seminggu sekali memang akan beli bahulu. Masuk bulan Mac dan April tu dah lebih setengah tahun saya tak makan! Bagi saya dah cukup tragis dah!

Memang hendak tidak hendak kena buat sendirilah jawabnya. Nasib baiklah Bott ada mentol menyala dekat kepala dan suruh saya buat bahulu guna sandwich maker. Mujur juga sandwich maker saya di rumah masih boleh digunakan. Maka, terhasillah bahulu sandwich maker dengan jayanya.


Sedia untuk dinikmati!