Projek Soldadu Selesai
Selasa, Julai 06, 2021
Entri-entri terdahulu mengenai Projek Soldadu di sini:
Entri-entri terdahulu mengenai Projek Soldadu di sini:
Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu.
Hari ini cerita pasal cili kiub saya. 😊 Kebiasaannya apabila beli cili kering, Bott akan proses cili tersebut sekali harung untuk dibuat pes cili kisar atau cili giling.
Pes cili itu kemudiannya akan dibahagikan kepada tiga bahagian. Pertama, cili kisar yang akan digunakan dalam masa terdekat, diletakkan di dalam balang atau bekas sederhana besar dan disimpan di dalam peti sejuk.
Kedua, sebahagian lagi cili kisar dimasukkan ke dalam beberapa plastik dan didinginbekukan (masuk freezer). Setiap plastik agak-agak saiz hidangan sambal tumis sekali masak. Jadi, apabila teringin hendak masak sambal (dan stok cili dalam balang habis), kami akan guna cili kisar frozen. Biarkan pada suhu bilik untuk dinyahbeku, kemudian masaklah sambal seperti biasa.
Akhir sekali, baki cili kisar akan dimasukkan ke dalam kiub ais (ice tray). Dingin bekukan. Dapatkan kiub ais atau kiub pes makanan bayi yang bertutup seperti di bawah.
Assalamualaikum. Apa khabar semua? Dah beberapa hari kita melangkah ke bulan Julai, barulah hari ini saya sempat menjengah blog.
Minggu lepas memang sibuk sangat. Saya ada dua artikel yang perlu disunting dan diserahkan sebelum akhir bulan. Selain itu, saya siapkan Projek Soldadu dan satu lagi tempahan kraf yang saya gatal terima pada saat-saat akhir. 😅 Pada masa yang sama, sibuk kemas rumah, ubah susun atur perabot sedikit, buat beberapa diy untuk dapur dan tidak lupa, penuhi temujanji doktor untuk pemeriksaan rutin kesihatan.
Menjelang malam saya dah kepenatan, hendak angkat jari pun tak larat. Jadi, blog memang terabai. Beberapa hari tiada entri baharu. Blogwalking, tinggal komen dan balas komen jauh sekali.
Ini baru hendak menapak kembali.
Salam Julai yang ceria buat kalian semua! Mudah-mudahan Julai ini jadi bulan yang baik-baik sahaja buat kita semua.
Kadangkala apabila rasa macam malas atau tiada idea hendak masak apa untuk makan malam, saya akan buat nasi goreng. Mudah sebab tak perlu fikir banyak. Buka peti ais, tengok bahan apa yang ada untuk dijadikan ramuan nasi goreng.
Kali ini saya buat nasi goreng petai. Kebetulan masih ada stok petai di dalam peti dingin beku. Kami di rumah ni memang suka makan petai. Belum pun siap masak, masing-masing dah teruja hendak makan nasi goreng apabila memikirkan petai sebagai hidangan. 🤤