Resepi Lempeng Oat dan Pisang

Isnin, Ogos 23, 2021

Assalamualaikum.

Hari ini saya ingin kongsi resepi sihat lempeng oat dan pisang. Lebih kurang seperti lempeng pisang biasa tetapi lempeng yang ini versi rendah kalori kerana kita guna oat. Bagi yang tercari-cari idea bagaimana untuk memasukkan oat dalam hidangan atau menu harian anda, lempeng oat dan pisang ini sesuai untuk sarapan atau minum petang. Bukan sahaja mudah disediakan, malah lempeng ini berkhasiat dan mengenyangkan.


Lempeng Oat dan Pisang

Resepi Lempeng Oat dan Pisang

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 biji pisang bersaiz besar (+/- 280 - 300g). Jika guna pisang yang bersaiz sederhana atau kecil, tambah bilangan pisang. Lebih masak pisang lebih baik kerana kita akan peroleh manis daripada pisang ini.
  • 2 biji telur
  • 1 cawan rolled oats
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 2 - 3 sudu besar susu (optional)
  • secubit garam
  • sedikit minyak kelapa, minyak sayuran atau mentega untuk lengser kuali leper

Satu Per Dua Pandan Kelapa

Assalamualaikum. Selamat memulakan minggu baharu.

Belakangan ini, banyak pula produk makanan dengan perasa pandan kelapa yang dijual di pasaran. Biasalah, ikut musim, kan? Waktu keju tengah 'in', semua produk makanan diolah dengan keju. Begitu juga dengan telur masin. Sana sini kita nampak salted egg.

Dua produk pandan kelapa yang tengah hangat sekarang dan benar-benar menarik perhatian saya ialah Cadbury Dairy Milk Pandan Coconut dan Gardenia Toastem Pandan Coconut. Memang semenjak nampak kedua-dua produk ini lalu-lalang di hadapan mata - di media sosial, di blog kawan-kawan, saya memang masukkan ke dalam senarai barang untuk dibeli. Siap lampirkan gambar sekali untuk Bott sebab dia yang keluar rumah beli barang. 

Baik roti mahupun coklat, dua-dua laku keras! Beberapa kali Bott keluar ke kedai, memang tak nampak bayang langsung. 

Alhamdulillah, baru-baru ini Cadbury Dairy Milk Pandan Coconut mendarat betul-betul di depan mata Bott. Bott dah bersedia hendak membuat pembayaran di kaunter. Kebetulan ada seorang pekerja kedai datang dengan beberapa kotak di tangan ke bahagian tepi kaunter untuk restock coklat-coklat di situ. Guess what? Kotak pertama yang dibuka ialah coklat pandan kelapa Cadbury. 😁

Cadbury Dairy Milk Pandan Coconut

Gulai Lemak Tempe Kulit Tembikai

Sabtu, Ogos 21, 2021

Gulai Lemak Kulit Tembikai | Satu olahan resepi menggunakan kulit tembikai. Beberapa hari lepas dapat buah tembikai. Bott potong tembikai, asingkan kulitnya dan simpan di dalam satu bekas. Sekali-sekala kami memang akan simpan kulit tembikai. Isi tembikai yang manis dan segar kita makan, kulitnya kita laukkan. Tidaklah membazir, kan?

Kebiasaannya, saya masukkan hirisan kulit tembikai ke dalam gulai lemak atau ikan masak taucu. Potongan atau hirisan kulit tembikai tu kita letak sebagai menggantikan timun. Sedap!

Ikut perancangan asal, memang hendak sediakan ikan taucu. Tetapi, hari sebelumnya dah makan ikan goreng rebus.  Apabila tengok dalam peti sejuk ada tempe (bimbang pula kalau tidak dimasak segera, tempe akan rosak), terus tukar menu buat gulai lemak tempe. 


Baca juga: Tips Memilih Tembikai


Beginilah rupa paras gulai lemai tempe kulit tembikai saya. 😀 Pada mulanya, saya mahu buat gulai lemak biasa. Tetapi, tiba-tiba teringin makan gulai pedas. Jadi, saya tumbuk je cili padi dan masukkan ke dalam gulai.

Popcorn Air Fryer Mudah dan Jimat

Jumaat, Ogos 20, 2021

Salah satu cara mudah untuk menyediakan bertih jagung ialah dengan menggunakan air fryer. Bukan sahaja senang malah, saya anggap cara ini lebih jimat, lebih sihat. Kita boleh kawal bahan-bahan yang ingin kita guna sesuai selera dan pada masa yang sama, risiko popcorn hangit dapat dikurangkan.

Apa yang diperlukan untuk buat bertih jagung hanyalah biji jagung (corn kernel) dan air fryer. Untuk perisakan bertih jagung pula, bergantung kepada kalian. Saya akan ceritakan lebih lanjut di bawah.