Assalamualaikum.
Hari ini saya ingin kongsi resepi sihat lempeng oat dan pisang. Lebih kurang seperti lempeng pisang biasa tetapi lempeng yang ini versi rendah kalori kerana kita guna oat. Bagi yang tercari-cari idea bagaimana untuk memasukkan oat dalam hidangan atau menu harian anda, lempeng oat dan pisang ini sesuai untuk sarapan atau minum petang. Bukan sahaja mudah disediakan, malah lempeng ini berkhasiat dan mengenyangkan.
Lempeng Oat dan Pisang |
Resepi Lempeng Oat dan Pisang
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 biji pisang bersaiz besar (+/- 280 - 300g). Jika guna pisang yang bersaiz sederhana atau kecil, tambah bilangan pisang. Lebih masak pisang lebih baik kerana kita akan peroleh manis daripada pisang ini.
- 2 biji telur
- 1 cawan rolled oats
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 2 - 3 sudu besar susu (optional)
- secubit garam
- sedikit minyak kelapa, minyak sayuran atau mentega untuk lengser kuali leper
Langkah-langkah penyediaan:
- Masukkan semua bahan kecuali minyak ke dalam mesin pengisar dan kisar bahan selama beberapa minit sehingga semuanya sebati. Untuk proses ini, disarankan guna pengisar yang berkuasa tinggi supaya oat dan pisang betul-betul lumat, bergabung dengan bahan lain.
- Panaskan kuali leper. Lengser sedikit permukaan dengan minyak kelapa atau mentega.
- Tuangkan atau sendukkan adunan lempeng ke atas kuali leper. Biarkan seketika pada suhu sederhana panas sehingga permukaan atas lempeng timbul gelembung-gelembung kecil. Terbalikkan lempeng. Biarkan lagi sehingga lempeng betul-betul masak.
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
sedapppnyaaaaa ahai ni terus nak g cari pisang ni
BalasPadamMari kita melempeng!
PadamMacam-macam lempeng boleh cuba kan... lempeng pisang memang sedap....
BalasPadamAkak memang pencinta lempeng hahaha
PadamFav nie . Lagi 1 cucur pisang hee
BalasPadamFuhh, cucur pisang memang kekal juara :)
PadamWow.. Combo menarik. Kalau saya makan ni satu tak cukup
BalasPadamDon't worry. Akak spare tiga keping extra untuk Sal :)
Padamsedapnya
BalasPadamLempeng pisang kan... :)
Padamalahai, baru perasan resipi lempeng ni, tadi dah buat cekodok pisang dah, buah semua terlebih masak dah, mkn sungguh cekodok rini..
BalasPadamUish dap dap dap tuh! Tak pe ... hari ni layan cekodok pisang. Lain kali boleh cuba buat lempeng pula.
PadamSalam. Senang ada resepi, suka lempeng, suka pisang, memang gu,. Sedap nampak lempeng pisang tu..
BalasPadamAlhamdulillah, walaupun guna oat, keenakan lempeng pisang tetap terasa :)
PadamLempeng pisang mcm ni memang cepat habis daripada lempeng biasa.
BalasPadamBetul... lempeng pisang memang laku keras :)
PadamCCL PERNAH CUBA JUGA GUNA BISKUT OAT KRUNCH & PISANG , RASANYA MEMANG SEDAP
BalasPadamWoww, dengar pun dah sedap! Akak ada tertengok Youtube Buat Orang Lapo buat meals pakai oat brand apa tah. Berkenan nak buat, tapi akak ada rolled oat je... yang fancy fancy tu tak beli heheheh
PadamTak pernah cuba buat lagi lempeng oat dan pisang. nanti nanti boleh cuba resipi Kak Farrah ni pulak. tq share resipinya :)
BalasPadamMy pleaasure, dik :)
PadamSelalu buat lempeng pisang tambah jagung krim. Belum cuba lagi lempeng pisang tambah oat. Boleh cuba ni. Tq for sharing ye Farrah.
BalasPadamDon't mention it, kak. Selamat mencuba :)
PadamKak farrah ni tahu tahu je kita nak buat lempeng hahahaha, lempeng pisang pulakk tuu, lagilah favorite! Boleh try lepas ni sebab simple aje resipinya :D
BalasPadamKalau lempeng pisang saja saya makan.. Kalau ditambah oat, memang saya tak biasa makan.
BalasPadamsedap kak. macam nak buat lempeng/jemput2 kelapa pulak.hehe
BalasPadamnnt buat hangus sikit ek mcm kaler bulu yuri then bg sy ehhh����
BalasPadamsedap nihhh. mkn ptg2.. layann.
BalasPadamlempeng ni fav mak ayah saya kak farrah..menu wajib kalau semua ade dirumah..mesti mak buat..lempeng manis..cicah sambal..ikan blis fuh!
BalasPadamBolehlah cuba.
BalasPadamAduh-aduh.. lempeng oat dan pisang pula Kak Farah nie..
BalasPadam