Labu Bakar untuk Minum Petang

Rabu, Februari 23, 2022

Assalamualaikum.

Ada lebihan buah labu di dapur. Pada mulanya saya ingin sediakan jejari labu (pumpkin fries) untuk minum petang semalam. Biasa buat labu goreng atau cucur labu jadi kali ini ingin tukar selera. 

Lihat juga: Resepi Labu Goreng

Masalahnya, sewaktu memotong buah labu saya rasa sukar pula hendak dapatkan potongan lurus memanjang yang cantik seperti fries. Sudahnya, saya hiris nipis sahaja labu tersebut. 

Sesudah kulit labu dikopek dan dibelah, saya bersihkan labu dan rendam di dalam air. Saya cuma rendam sekitar tiga hingga ke empat jam. Proses ini bertujuan untuk membuang kanji pada labu supaya bahagian luar labu yang dibakar atau digoreng akan jadi rangup. Jika hendak buat fries menggunakan ubi kentang atau keledek pun disarankan rendam potongan ubi terlebih dahulu untuk mendapatkan hasil terbaik.

Setelah direndam, tuskan air dan keringkan potongan labu menggunakan tisu atau tuala dapur. Seterusnya, apabila labu sudah betul-betul kering, lumurkan labu dengan bahan-bahan berikut:


Bahan-bahan perasa untuk labu bakar atau labu panggang

  • 1 - 2 sudu besar minyak sayuran
  • 1/2 - 1 sudu teh oregano kering
  • 1/2 - 1 sudu teh chilli flakes sesuai selera
  • sedikit serbuk lada putih
  • garam secukup rasa


Saya hanya guna lima bahan di atas. Kiranya hidangan ini bergantung kepada kekuatan herba oregano, chilli flakes dan rasa asli labu itu sendiri. Sukatan bahan-bahannya agak-agak sahaja. Tengoklah banyak mana labu yang kita gunakan. Rasa tak cukup, tambah lagi apa yang perlu. Bimbang terlebih, kurangkan atau letak sedikit dahulu.

Selain itu, boleh pelbagaikan perasa labu bakar ikut cita rasa masing-masing. Antara pilihan lain yang boleh saya sarankan ialah serbuk bawang putih, serbuk buah pala, serbuk kayu manis dan herba lain seperti thyme atau parsley. Ada sesetengah orang turut gaulkan labu dengan sedikit gula untuk rasa yang lebih manis. Bagi saya tidak perlu kerana kemanisan labu itu sendiri sudah memadai.


Masa untuk membakar labu

Sesudah kedua-dua sisi labu dilumurkan dengan bahan-bahan perasa seratanya, susun hirisan labu di atas dulang pembakar. Waktu untuk membakar!

Beratur hendak masuk oven 😊

Gaji-Namul - Masakan Korea yang Mudah Disediakan

Selasa, Februari 22, 2022

Bagi peggemar masakan dari Korea, pasti kalian pernah cuba satu hidangan bernama Gaji-Namul. Gaji-Namul ialah terung kukus yang diperasakan dengan kicap dan beberapa bahan beraroma lain, merupakan hidangan banchan (side dish) yang biasa disediakan pada musim panas. 

Siapa-siapa yang suka makan terung atau tercari-cari idea untuk masak lauk apa ... saya sarankan kalian cuba Gaji-Namul. Hari ini saya akan kongsikan resepinya. Usah bimbang. Mudah sahaja cara penyediaannya.

Terung dikukus sehingga lembut tetapi tidaklah sampai mushy atau terlalu lembik. Masih mengekalkan tekstur dan rasanya.  Bahan perasa yang digunakan pun sedang-sedang sahaja dan tidak akan overpower rasa terung. Sedap dihidangkan dengan nasi panas, dijadikan salad atau diratah begitu sahaja sebagai appetizer

Tertarik tak? Tunggu apa lagi, jom kita tengok resepi!


Buat Kulit Jurnal Guna Kertas Tisu

Assalamualaikum. Apa khabar semua hari ini?

Sekarang saya jarang ada masa untuk buat kerja di bilik kraf. Jadi, apabila ada masa terluang sekali-sekala, memang saya gunakan peluang yang ada sebaiknya. Buat kad ucapan, buat hiasan untuk jurnal dan scrapbook, tulis jurnal, hias jurnal ... macam-macamlah.

Ketika mengemas salah satu laci, saya jumpa beberapa pek tisu cantik. Tisu yang biasa orang gunakan untuk buat decoupage tu. Terus saya teringat satu video yang pernah saya tonton di Youtube - buat kulit jurnal menggunakan tisu, plastik food wrap dan seterika. Apa lagi, saya pun cubalah buat. Sebelum ini saya pernah buat kulit jurnal menggunakan teknik kolaj (lihat di sini). Kali ini cuba pakai tisu pula. Dapatlah dipelbagaikan kulit junk journal saya.


Entri berkaitan: Apa itu Junk Journal?


Bahan-bahan yang diperlukan:

Kertas tisu bercorak dan plastic food wrap

Semua 1 Kilo

Jumaat, Februari 18, 2022

Assalamualaikum. Apa yang semua satu kilo? Meh sini nak cerita. Kacang-kacang yang saya beli di Enrico's, Lazada.

Kisahnya, saya beli kacang tanah, kacang hijau dan kacang kuda untuk stok pantri. Kacang tanah untuk digoreng. Bott kalau buat nasi lemak wajib ada kacang tanah. Kacang kuda untuk direbus dijadikan snek kunyah-kunyah antara waktu makan manakala kacang hijau untuk masak kuih kasturi dan bubur kacang hijau.

Saya pesan 500g kacang tanah, 500g kacang hijau dan 250g kacang kuda (kacang kuda memang tak beli banyak sebab masih ada berbaki di rumah). Semasa bungkusan tiba, saya yang terima. Terdetik juga di hati yang kotaknya agak berat tetapi tak syak apa-apalah.

Sesudah dibuka ...

Kekacang yang dibeli 😊