Assalamualaikum. Selamat berhujung minggu.
Hari ini saya mulakan hari dengan senyum lebar sedikit. Dah digugurkan dari PKPD di Selangor. Jadi, sekarang balik semula ke fasa PKP. Syukur. Mudah-mudahan keadaan bertambah baik. Apa yang penting, kita tetap kena terus jaga diri baik-baik. Lagi-lagi adanya varian Delta yang kian mengganas dengan kadar jangkitan lebih tinggi. Jangan keluar rumah jalan-jalan sana sini melainkan jika ada urusan penting.
Sepanjang tempoh PKPD baru-baru ini, Bott yang akan keluar beli barang-barang keperluan dapur di kedai runcit berdekatan. Saya in charge beli barang online. Kelmarin, balik dari beli barang runcit, Bott hulurkan satu bungkusan kepada saya. Satu pek ikan pekasam.
Sekarang, Ikan Pekasam Hulu Perak ini ada dijual di kedai runcit berhampiran rumah saya. RM6.50 sebungkus. Gembira apabila memikirkan jarak antara saya dengan keenakan ikan pekasam menambat selera cuma beberapa tapak sahaja.
Lihat juga: Cara Buat Pekasam Telur Sotong | Resepi Pekasam Telur Sotong
Apa yang saya suka sangat dengan Ikan Pekasam Hulu Perak ini ialah berasnya banyak dan tidak berair. Setiap ikan pekasam mewah disaluti beras. Pembungkusan pun kemas.
Kita close up sedikit.
Cara Masak Ikan Pekasam
Cara penyediaan ikan pekasam ikut selera masing-masing. Ada orang suka makan ikan pekasamnya lembut dan hancur. Ada yang suka garing-garing. Saya biasanya akan goreng ikan pekasam lama sedikit supaya ikan dan beras semua jadi garing. Kemudian, angkat dan ketepikan. Minyak goreng ikan tadi digunakan semula untuk tumis hirisan bawang besar, beberapa ulas bawang putih yang ditumbuk, hirisan cii padi dan hirisan daun limau. Seterusnya, letak kicap manis sedikit sebelum dituangkan ke atas ikan pekasam tadi.
Juadah begini sesuai sangat sebagai hidangan untuk membangkitkan selera. Pasti bertambah nasi semasa makan. Malam itu kami makan malam dengan bayam masak lemak putih, sambal bawang Sambal Uleg Finna dan ikan pekasam. Alhamdulillah, nikmatnya.
Kalian pula bagaimana? Biasanya bagaimana cara penyediaan hidangan pekasam? Sesetengah orang suka buat gulai lemak. Ada juga yang goreng ikan pekasam dan tambah bahan-bahan lain seperti cili kering, petai dan ikan bilis. Sudi-sudilah kongsi dengan saya.
Alhamdulullah rezeki makanan kegemaran dekat beberapa tapak saja. Kalau saya goreng je kut hehe.. Syukur D ditamatkan, masih perlu berjaga-jaga, inshaAllab reda nanti..
BalasPadamInsya Allah, moga kita terus jaga diri dan keluarga :)
PadamAlhamdulillah, seram juga baca pasal delta varian tuh. Anyway, sedapnya ikan pekasam lama tak makan.
BalasPadamBetul, memang menyeramkan. Kalau keluar rumah, rasa nak bernafas pun tak tenang dibuatnya.
PadamHaah sama goreng garing. Lepas itu goreng hirisan bawang besar dan cili api.
BalasPadamHehe saya tidak pasti pekasam saya beli itu dari mana.
Goreng garing, bawang besar lebih ... cili api lebih memang best! Sekarang ni ada macam-macam pekasam di pasaran, kan? Tinggal pilih yang sesuai selera je 😊
PadamSaya tak makan pekasam sangat, tapi di rumah saya mak selalu goreng dan perah limau.
BalasPadamPekasam dengan limau memang ngam! 😊
PadamAlhamdulillah..mesti seronok kedai berdekatan ada jual ikan pekasam favourite kak farrah. boleh membeli selalu. Saya mula belajar makan ikan pekasam masa study di Penang dulu. Suka jugak jenis beras banyak dan tak berair. Yakin tahan lama sikit. Cara saya macam kak farrah buat gak goreng garing sikit letak bawang dan cili api/cili kering. Pembuka selera betul ni. Nikmat makan dengan nasi panas-panas. Tapi sejak dah tak study sana lansung susah nak jumpa ikan pekasam kat selatan ni. Tak pernah lagi makan yang masak lemak/gulai.
BalasPadamMemang seronok, Fiza! Jika tidak susah nak cari. Bolehlah main beli jenis yang lain tapi kadang-kadang tak kena pula dengan selera.
PadamAkak pun sama macam Fiza. Pekasam tu digoreng letak bawang dan cili api dah cukup sedap dah. Bila tahu ada orang buat gulai, teringin juga nak cuba. Tapi selalu belum sempat cuba juadah berbeza, ikan pekasam dah selamat digoreng garing 😂
Alhamdulillah dah bebas daripada pkpd. Nak kongsi tapi saya tak pernah makan pekasam hehehe.Rugi betul saya ni, banyak benda tak makan kan kak farrah huhuhu :')
BalasPadamHihihi usah ngomong gituan dong! Tiqah muda lagi... banyak peluang utk explore macam-macam food. Antara jumpa dengan tidak je. Nanti ada peluang jumpa pekasam lepas ni boleh cuba beli.
PadamAlamak..sedapnya...dah la akak nyer fav pekasam....baru ni ada beli dari kawan FB...sedap..x rasa dan x bau pekasam sangat..maybe dia baru buat kot
BalasPadamYeayy, kita geng pekasam! Mungkin pekasam barulah tu kan, kak. Tu yang tak bau sangat. Kalau tidak, memang bau tak boleh sorok punya 😆
PadamSaya amat jarang makan pekasam.. Pernah sekali dua je merasa ikan keli pekasam. Sedap juga sebenarnya.
BalasPadamMemang sedap, kan... oh saya dlm banyak-banyak jenis pekasam, pekasam ikan keli tak pernah cuba lagi.
Padamsedapnya pekasam,
BalasPadamKalau dekat rumah slelau makan goreng mcm tu saja, Tambah bawang besar yang banyak, cili padi makan dengan nasi panas. umphhh terangkat. #Staysafe
Memang terangkat!
PadamSame goes to you, Ain. Jaga diri baik-baik 😊
Sedapnya. naniey baru try makan ikan pekasam last year masa PKP. Sedap rupanya. Memang menambah nasi.
BalasPadamHahaha bab bertambah nasi tu memang tak dapat elak 😅
Padamsy xpernah mkn ikan pekasam.. tp nmpk menyelerakan.. haha..
BalasPadamNanti suatu hari ezy kena cuba. Mana tahu kena dengan selera 😊
PadamMcm penah makan pekasam tp xigt sejenis ikan ke apa. Tapi mcm xkena tekak pulak..
BalasPadamMemang ada sesetengah orang tak kena dengan pekasam sbb tak tahan bau peraman beras dan gabungan rasa masam masinnya tu.
PadamRamai ke peminat ikan pekasam dalam blog kak farrah ni? hehee..walau shida pemakan ikan tp blm pernah cuba lg makan ikan pekasam.
BalasPadamHahaha boleh buka kelab Geng Pekasam 😂 Oh, Shida belum pernah rasa ya... Nanti ada rezeki boleh cuba... tengok kena dengan selera atau tidak.
PadamIkan pekasam goreng garing2 sedap ni
BalasPadamSemestinya. Garing2 tu yang asyikkk!
PadamUII SEDAPNYA MAKAN IKAN PEKASAM DENGAN NASI PANAS , MEMANG BERTAMBAH LA
BalasPadammkn dgn nasi panas fuhhhhh x pndg da yuri n de geng������
BalasPadam