Beberapa hari yang lepas, saya masak lauk sambal berlada kentang untuk makan tengah hari. Rasa teringin sangat hendak makan juadah Minang yang satu ini. Apabila difikir-fikir, memang sudah lama saya tidak masak hidangan sambal berlada. Saya dan Bott asyik suka makan lauk berasaskan kicap je. Entah kenapa entah, kami jadi hantu kicap tiba-tiba. 😂
Kentang ada ... cili merah ada ... ikan bilis ada (ikan bilis dekat tapi jauh saya tu 😆), marilah buat lauk legend ini!
Resepi Sambal Berlada Kentang Ikan Bilis
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 3 - 4 biji kentang, dipotong baji (wedges) dan digoreng. Kentang ini saya masuk air fryer sahaja.
- 1 biji bawang besar, dipotong dadu.
- 7 tangkai cili merah, ditumbuk hingga agak lumat. Jika hendak lebih pedas, tambahkan beberapa tangkai cili api.
- Segenggam kecil ikan bilis digoreng garing. Ini juga saya masak dalam air fryer.
- 1 keping asam keping atau sedikit cuka putih.
- Beberapa sudu minyak masak
- Garam secukup rasa
Langkah-langkah penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah sehingga naik bau diikuti dengan cili merah.
- Masukkan asam keping dan biar seketika sampai sambal masak.
- Seterusnya, masukkan kentang dan ikan bilis yang telah digoreng dan gaul sekata.
- Akhir sekali, perasakan dengan garam.
- Sedia untuk dihidangkan.
Alhamdulillah. Licin-licau lauk berlada kentang dikerjakan kami berdua. Puas makan! 😊
Resepi sambal berlada lain yang menarik untuk dicuba:
Ayam Berlada Serai dan Halia
Sambal Berlada Terung Bakar
Selamat mencuba!
Kalau makan kat kedai.. Mmg salah satu lauk yg akan diambil ni heheh
BalasPadamSetuju. Saya pun hehehe
PadamTadi nak masak macam ni tau...sekali mak suruh masak lain plak...
BalasPadamTak apa, kak. Boleh masak hari lain. Apa yang pasti, apa sahaja menu dari dapur Kak SA memang gempak menyelerakan punyalah.
PadamNampak sedap tapi syggnya sy tak makan pedas huhu..
BalasPadamOh, Nurul tak makan pedas ya. It's ok. Nanti akak belanja lauk kicap 😊
Padamsedapnya lauk ni. boleh juga ganti kentang dengan terung :)
BalasPadamBetul, Tiara. Berlada terung pun dap dap dap juga 😉
Padamjln singgah sini
BalasPadamkentang kegemaran en suami dan anak2
sis je x suka sgt
kalau sambal kentang tempe sis mkn tempe je
Terima kasih sudi berkunjung ke mari, Sis. Oh, sis kurang gemar makan kentang ya.
PadamUish... kalau letak tempe, potong nipis dan goreng garing memang best!
Lauk favourite ni. Dulu zaman study beli lauk ni je nak jimat. Ambil banyak pun still murah. Kadang beli lebih sebab nak ratah. Kenyang pun kenyang.
BalasPadamSetuju. Setuju. Lauk ni mengenyangkan dan anti gagal. Kira kalau beli confirm sedaplah. Rasa tak lari hahahah Tak payah pening kepala nak pilih lauk apa lagi.
PadamBetul kak. jarang tak sedap :)
Padamsedap ni, makan dgn nasik panas dah cukup, tambah lagi dgn tempe garing2, weiuuu...
BalasPadamMemang dap dap dap! Tak toleh kiri kanan dah! 🤣
PadamSetuju dengan kak fiza, laukkk selalu beli time study dulu sebab murah hahaha.
BalasPadamBuat ratah punnn bolehhhh sebab suka kongsi dengan housemate jadi selalu beli banyakkk banyakk, memang sedap lerr ratah kalau dah habis makan nasi hehehe.
Ini memang lauk pilihan popular! Siapa aja tak suka. Akak pun dulu kalau beli berlada kentang ni, penuh satu plastik. Kouta untuk makan dengan nasi lain, untuk ratah lain... 😆
PadamRindu duk kat kampus. Selalu beli dengan nasi putih. 😄
BalasPadamIni lauk kampus kegemaran ramai. 😄
Padamsedapnya
BalasPadam😊😉😊
Padamkentang berlada ni kerap jugak aida buat, farrah.
BalasPadamsebab bahannya memang ada kat rumah.
dulu kala Izzat tak makan kentang nya. sambal aje dia makan.
now, da kerap masak, dia da makan kentang :)
ibu Izzat is happy!
Izzat dah makan kentang, bolehlah masak selalu kentang berlada ya. Kagum betul dengan anak bujang Aida, pandai makan pedas :)
Padamada kalau aida hiris nipis skit kentang tu and goreng garing.
BalasPadamada kala potong tebal mcm farrah ni.
ubah ubah rupa lauk :)
Uish... yang nipis-nipis tu lagi sedap! Ratah begitu je, tak sempat suap nasi.
Padamlauk kegemaran jugak ni, tapi saya suka taruk bawang lebih.
BalasPadamMemang lauk begini laku, cepat habis. Lagi pedas lagi bagus, jangan ada rasa manis sudah.
BalasPadamserius sedap ni kak farrah, kalau shida ratah gitu pn onnnn hehee
BalasPadamWoww. Dengan ikan bilis nya. Fuhhh 😋
BalasPadamSambal berlada memang sedap. Apalagi waktu tengahari, perut lapar. Jumpa dengan dengan lauk begini dah cukup untuk menjamu selera!
BalasPadamsuka ratah mcm tu je����
BalasPadam