Taucu Ikan Bilis Kulit Tembikai

Selasa, Mei 14, 2024

Assalamualaaikum. 

Sekarang ini, kami di rumah kerap beli buah tembikai. Maklum sahajalah, musim cuaca panas membahang, memang ideal sangat kalau potongan buah tembikai dingin masuk ke tekak. Menyegarkan!

Sudah ada tembikai tu, mestilah ada kulitnya, kan? Alang-alang, saya simpan sedikit untuk dibuat lauk. Jika sebelum ini saya pernah kongsi resepi Kerabu Kulit Tembikai dan Gulai Lemak Tempe Kulit Tembikai, hari ini saya kongsikan pula resepi masakan taucu ikan bilis dengan kulit tembikai.


Inilah lauk taucu ikan bilis saya. 

Taucu Ikan Bilis dengan Kulit Tembikai

Lazimnya, andai masak lauk taucu, saya suka lebihkan kuah. Makan dengan nasi panas sambil dihirup-hirup kuahnya. Satu suapan nasi dengan ikan bilis, taucu, bawang, potongan cili api dan kulit tembikai, asyik! Pasti bertambah-tambah nasi.


Taucu Bilal

Taucu yang biasa saya gunakan ialah taucu jenama Bilal. Ini pilihan pertama saya. Saya suka kacang taucunya sebutir-sebutir, tidak hancur macam pes jika dibandingkan dengan beberapa produk jenama lain.


Taucu Bilal

Kalau tiada taucu Bilal, saya akan beralih kepada taucu keluaran Jalen pula. Taucu Jalen tidak secantik taucu Bilal (ada sedikit butir-butir taucu yang hancur), tetapi masih sedap dibuat masak. Harganya pun lebih murah.

Baik, jom tengok resepi!

Resepi Taucu Ikan Bilis dengan Kulit Tembikai

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Kulit tembikai. Kulit luar dikupas, kemudian dipotong memanjang. Agak-agak sahaja mahu diguna banyak mana.
  • Ikan bilis lebih kurang segenggam. Hendak dilebihkan atau dikurangkan terserah selera.
  • 1 - 2 biji bawang besar, dimayang atau dipotong bulat.
  • 2 - 3 butir bawang putih, dihiris.
  • Beberapa tangkai cili api (jika suka pedas). Tukar dengan potongan cili hijau pun boleh.
  • 2 - 3 sudu besar kacang taucu + sedikit air taucu. 
  • 1 keping asam keping.
  • Sedikit air untuk kuah.
  • Sedikit minyak untuk menumis.
  • Gula untuk imbangkan rasa.

Langkah-langkah penyediaan:

  1. Panaskan minyak masak. Tumis hirisan bawang besar sehingga layu diikuti dengan hirisan bawang putih. 
  2. Setelah naik bau, masukkan ikan bilis, cili api dan taucu (tanpa air taucunya). Selalunya saya biarkan bahan-bahan ini bertumis lama sedikit. Agak-agak ikan bilis dah masak, bau taucu dah naik, masukkan asam keping, air dan sedikit air taucu. Usah banyak sangat air taucunya. Nanti terlebih masin pula.
  3. Masak sehingga kuah mendidih. Akhirnya, masukkan kulit tembikai. Andai mahu kulit tembikainya lembut dan empuk, biarkan lama sedikit di atas api. Tetapi, kalau suka kulit tembikai tu rangup, sudah boleh padam api.
  4. Perasakan dengan sedikit gula jika perlu untuk imbangkan rasa masin dan masam. Sedia untuk dihidangkan.


*Kebanyakan hidangan taucu akan letak hirisan halia dan tidak masukkan asam keping.  Untuk taucu berkuah sup ini, saya suka letak asam keping. Tidak guna halia. Saya suka gabungan rasa masam masin pada kuahnya. Kalau buat taucu ikan barulah saya guna halia dan buat kuahnya pekat sedikit.

**Boleh tambah potongan buah tomato atau belimbing buluh. Sedap sangat!


15 ulasan

  1. Pernah nampak ramai yang share pasal kulit tembikai...SA x pernah cuba lagi...tapi rasa nak cuba

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kulit tembikai ni rasanya macam timun yang dah dibuang empulur tu, SA. Nanti cubalah…

      Padam
  2. sedapnyaaaaa masak taucu! Abah Ana pun kerap beli tembikai musim cuaca panas membahang skrg ni hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tembikai dapat buat tekak nyaman time2 panas begini 😊

      Padam
  3. Kreatifnya kak Farrah. Orang dekat rumah saya memang akan buang je kulit tembikai kalau beli tembikai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang dulu2 yang kreatif dan bijak. Pandai fikir apa benda boleh buat lauk 😁

      Padam
  4. diam tak diam dah lama juga ya jenama bilal ni wujud kat pasaran malaysia...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul betul betul. Satu lagi Yakin. Lama gak… produknya pun banyak 😊

      Padam
  5. kalau di trg.. (zaman nenek2 dlu).. kulit tembikai ni kami buat sayur putih.. macam sayur taugeh tu.. sedap juga tpo skrg bila ldy dah tua ni xpernah buat.. nanti boleh dicuba kembalikan nostalgia masakan nenek2 dlu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masak sayur putih… uishhhh sedap tu… datuk nenek kita zaman dulu memang pandai pelbagaikan ramuan masakan.

      Padam
  6. x pandai makan or masak kulit tembikai tu..selalu dgr org cerita je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau first time nak mencuba, rasanya Ayu patut try kerabu kulit tembikai dahulu 😊

      Padam
  7. selalu tengok kat tiktok video masak kulit tembikai.. nampak sedap!
    tak pernah rasa lagi.. hihi..

    tapi kalo tembikai tu fuhhh sedap makan sejuk2 musim panas ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti lain kali beli tembikai, jangan lupa simpan sikit kulitnya. Boleh cuba resepi2 kulit tembikai 😊

      Padam
  8. Samalah dengan Sha.. masak taucu kena kuah lebih baru puas.. kikiki..

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.