Saya memang penggemar roti sourdough (sourdough bread). Saya suka teksturnya yang berongga, kenyal-kenyal dengan rasa yang sedikit masam.
Sabtu lepas ada rezeki tambah stok roti sourdough untuk rumah. Biasanya beli di kedai roti atau kafe sekitar TTDI. Kali ini, beli dari kedai roti di Damansara Kim pula.
Saya beli dua jenis. Country Sourdough…
Country Sourdough |
… dan Cranberry and Walnut Sourdough.
Cranberry and Walnut Sourdough |
Dari segi rasa, dua-dua sedap. Country Sourdough yang dibakar sedap dinikmati dengan sapuan mentega atau tuna patē. Kalau makan dengan hummus pun asyik. Selalunya, saya suka buat sandwic kacang kuda atau sandwic cendawan menggunakan kepingan sourdough sebegini.
Cranberry and Walnut Sourdough tu pula, makan begitu sahaja pun dah cukup sedap. Rasa cranberry dan hirisan walnut memang ngam! Nak lagi best, sapu dengan jem yang masam-masam sikit.
Macam saya buat di bawah ni.
Roti sourdough bakar dengan jem strawberi. |
Lepas ni boleh beli lagi. Saya happy kalau ada stok roti sourdough banyak-banyak. Simpan dalam peti dingin beku supaya tahan lebih lama. Hendak makan, keluarkan beberapa keping, bakar dalam air fryer atau alat pembakar roti.
patut laa terbau bau sedap sampai ke siniiiiii
BalasPadamDapnya... X pernah lagi beli. Leh try la pas ni
BalasPadamSamaaa kak. Saya sukaaa banget sourdough. Apalagi kalo dimakan dengan jam atau buat sandwich tuna. Memang sedap. Di makan gitu saja, cicah ke hot chocolate pun lagi sedap 😄
BalasPadamSamaaa kak. Saya sukaaa banget sourdough. Apalagi kalo dimakan dengan jam atau buat sandwich tuna. Memang sedap. Di makan gitu saja, cicah ke hot chocolate pun lagi sedap 😄
BalasPadamRoti berongga sourdough ni nampak rangup. Tapi tulah belum pernah makan lagi. Dalam keadaan pakai braces ni nak mencubanya agak berisiko sikit risau nak gigit tu tertanggal bracket. hihi...
BalasPadamSuka jugak....kat Seremban payah skit nak jumpa..kena cari kat Jaya Grocer..suka makan ngan jam
BalasPadam