Resepi Mudah Telur Bungkus

Khamis, Oktober 29, 2015

Semalam masak lauk sup cendawan. Nak lawan dengan apa ye? Nak masak sayur, dalam sup cendawan tu dah ada celery. Fikir punya fikir, buat telur bungkuslah. Ini version paling mudah. Super simple!

Bahan-bahan untuk inti:
  • 2 - 3 batang sosej (hiris nipis)
  • 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
  • 3 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 3 sudu besar sayur campur (mixed vege). Dalam freezer tak ada mixed vege, saya guna kacang pea je. Boleh juga jika nak guna lobak merah yang didadu. Ikut citarasa masing-masing :)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • beberapa helai daun limau
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit air masak

Widget Top Commentators yang Berfungsi (Bahagian 2)

Selasa, Oktober 27, 2015


Baiklah, seperti yang saya janji dalam entri terdahulu, kita nak edit script Widget Top Commentators supaya dapat paparkan bilangan komen hanya untuk bulan yang berkenaan sahaja. Tetapi, awal-awal lagi saya ingatkan, kita kena edit script ni setiap hari jika nak bilangan komennya dipaparkan secara tepat.

Buka widget Top Commentators untuk diedit.

Widget Top Commentators yang Berfungsi

Jeling sedikit dekat sidebar saya. Setelah hampir sebulan saya biarkan widget Tetamu Hebat tersadai kosong begitu sahaja, akhirnya dengan bantuan Kanda SS,...diulangi Kanda SS, 12 nama Tetamu Hebat kembali muncul menyerikan menara saya ini.

Memang script yang lama dah tak berfungsi. Rata-rata ramai rakan blogger hadapi masalah yang sama. Jadi, saya merengeklah dekat SS minta tolong. Siap merengek bagi pihak adik-adik yang lain lagi! Kelip-kelip mata pandang Sal Torres, Syida dan Ekin ;)

OK. Mari kita godek apa yang patut!

Langkah 1:
Klik pada pautan ini
Credits to Tien Nguyen.

Resepi Mudah Gulai Lemak Udang

Isnin, Oktober 26, 2015

Resepi gulai lemak udang saya ni versi simple campak-campak je.


Resepi Mudah Gulai Lemak Udang

Happy Graduation Muffin Gift Set

Seawal pagi Sabtu, saya dah menyibukkan diri di bilik kraf. Buat mortar board. Ala topi empat segi untuk convocation tu :)

Mortar board siappppp!

Tutorial Kraf Kertas - Washi Tapes Fridge Magnet

Khamis, Oktober 22, 2015

Tutorial Kraf Kertas - Washi Tapes Fridge Magnet

Washi Tapes Fridge Magnets
Alat dan bahan-bahan yang diperlukan hanyalah:

Cik Farrah Mather Father?

Rabu, Oktober 21, 2015

Semasa membalas-balas komen di blog, saya tersenyum lebar baca komen yang satu ini. 
Komen dari siapa? Dari lalat yang disenangi.
Hihihi siapa lagi kalau bukan Wak Tiga Lalat.





Nampak tak wak memanjangkan nama saya? Farrah MF dah jadi 'Farrah Mather Father'.
Nak tahu asal usul gelaran 'Farrah Mather Father' ni kena intai (dan gigih membaca di ruangan komen) entri Kanda SS di sini. Saya share gist je.

Tamar Cocoa daripada Athirah Diyana

Selasa, Oktober 20, 2015

Hujung Ogos yang lalu, semasa blogwalking ke blog Athirah Diyana, cik adik ni tawarkan 5 Free Sample Tamar Cocoa kepada 5 tukang komen terawal. Alhamdulillah, saya salah seorang daripadanya  =)

Sebenarnya, sudah beberapa minggu saya terima Tamar Cocoa daripada Athirah. Tetapi lambat tulis entri. Ini kali pertama saya cuba Tamar Cocoa. Not bad! Kaya dengan rasa coklat. Campurannya boleh tahan pekat. Yummmyyyy!

Projek malam minggu lepas. Saya perlu siapkan kad dengan tema hitam putih. Setelah difikir-fikir apa hiasan yang sesuai, saya putuskan untuk buat bunga hitam putih menggunakan craft punches yang ada. 

Dua saiz, bunga besar berukuran 7.5cm dan bunga kecil 1.8cm

Merdu Mellifluous

Hari ni kita belajar perkataan baru, OK? Baru-baru ni baca novel, jumpa perkataan mellifluous. Ini antara perkataan yang saya suka (err,..tetapi jarang guna) sebab bagi saya perkataan tu sendiri 'cantik', sedap dan sesuai sangattttt dengan maknanya. Saya sertakan terjemahan google saja ye.


Kakak Warden Besar Hati, Terima Kasih Siti

Isnin, Oktober 19, 2015

Ada apa dengan kakak warden?

Sebenarnya kisah warden ni lebih kepada inside jokes antara CT Roro a.k.a Siti Yang Menaip (SYM), Sis JM, Kanda SS dan saya. Konon-kononnya saya nilah ahkak warden untuk CT Roro. Tak de warden mana pun,.. anak jagaan dah sampai Down Under. Merata dia pergi peluk koala, bertinju dengan kangaroo bagai,.. saya masih kaki kejap melekat kat Malaysia. Belum campur cik adik ni hantar whatsapp, sepuluh hari lepas tu baru saya bukak. Huhuhuh tragis sungguh! Sorry, CT. You know I still love you, rite?

Apa yang buat hati akak warden ni berbunga-bunga adalah apabila tiba-tiba terima sekeping poskad dari luar negara. Yabedabeduuuuuu! Ini poskadnya.

Poskad daripada SYM

Donut Malt Berkeju

Jumaat, Oktober 16, 2015

Salam Jumaat!
Semalam semasa keluar membuat beberapa urusan, Bott terliur tengok donut di King's. Donut bersalut gula yang biasa kita makan tu. Cuma saiznya agak besar dan nampak fluffy. Bott teringin nak beli. Harganya sebiji RM2.10 ke RM2.20. Belum sempat Bott nak ambil dulang, butang alarm 'skinflint' kat dalam kepala saya dah bergema! Whattttt?! RM2 untuk donut biasa? Tambah sikit lagi duit, dah boleh dapat Big Apple atau JCo. Selalunya bab makan saya tak berkira sangat, tapi donut simple begini sampai dua ringgit lebih,...basic ingredientsnya murah je kot. 

Saya tanya Bott betul-betul teringin ke? Bott dah buat muka seposen. Kawan baik saya ni memang pantang nampak donut! Donut yang fancy-fancy macam Big Apple tu dia tak heran sangat. Donut simple bergula yang jadi pojaan hati. Itupun setiap kali makan, dia akan katuk-katuk, kikis-kikis gula kat donut. Tak suka manis sangat, gulanya biar sedang-sedang aja. Jadi, bayangkanlah betapa saya rasa macam tak berbaloi je beli donut-gula-bakal-dikikis dengan harga dua ringgit lebih sebiji.

"Tak pe. Esok saya buat sepuluh biji untuk awak! Lagi puas makan!" 

Innallaha Ma'ana - Medina feat. Pipik (Easy Guitar Chords)

Rabu, Oktober 14, 2015

Salam Maal Hijrah. Selamat Tahun Baru 1437H.
Hari ini saya nak kongsi lagu dan chords lagu kumpulan Medina dari seberang. Bagi yang tidak tahu, anggota Medina ni sebenarnya kumpulan Matta yang dahulu popular dengan lagu Ketahuan dan Jatuh Cinta Lagi. Sekarang mereka tampil dengan imej baru dan konsep muzik bersifat ketuhanan. Saya suka lagu ini. Sangat sangat menyentuh perasaan.


Lirik dan Kunci Gitar  Innallaha Ma'ana - Medina feat. Pipik



Am               G                Am    E
Di saat kau merasa sendiri
                      F         G          C                E
dan kau merasa ada sesuatu yang hilang
            Dm                         Am
kau merasa lelah dan merasa lemah
                        F                             E
cemas dan gelisah menghantuimu

Jom Cuba Nasib - Si Pakar Peribahasa

Selasa, Oktober 13, 2015

Assalamu'alaikum, 
Susulan kepada entri Jom Cuba Nasib - Peribahasa yang berlangsung sepanjang hujung minggu lepas.

Not bad! Ramai jugak yang sudi memerah otak jawab soalan peribahasa PT3. Seramai 9 orang berjaya menjawab dengan tepat! Yang lain-lain tu adalah selisih satu atau dua jawapan. Kebanyakannya keliru dengan soalan nombor satu dan nombor empat. 

Jawapan tepat untuk nombor satu ialah 'bertikam lidah', bukan 'lidah lebih tajam dari pisau' atau 'kerana pisau lidah terluka' (angkat kening Ziana Zain sambil pandang Arz) Yang pergi letak pisau dekat dengan lidah tu kenapa? ;)  Jawapan untuk soalan keempat pula ialah 'di mana ada gula, di situ ada semut', bukannya 'mati semut kerana gula'.

Terima Kasih, Yana Yani!

Isnin, Oktober 12, 2015

Entri permulaan minggu ni entri penghargaan buat adinda Yana Yani (YY). Alhamdulillah, akhirnya hadiah titipan YY selamat sampai ke tangan akak :)

Hadiah Penghargaan daripada Yana Yani (YY)


Sebenarnya, sudah lama pemilik blog Diari Seorang Mama kirimkan hadiah ni sebagai tanda penghargaan. Tetapi, lambat rezeki saya untuk menerimanya. Memang dah berbulan-bulan! YY siap dah bersedih berduka memandangkan rata-rata teman blogger lain dah dapat kirimannya, saya je masih dalam mode menunggu dan tertunggu-tunggu. Kiriman YY ni tumpang tidur rumah adik posmen barangkali ;)

Ini yang saya dapat!

Jom Cuba Nasib - Peribahasa

Kemas kini 12 Oktober 2015.

Assalamu'alaikum. Selamat memulakan minggu baru! Terima kasih pada yang sudi cuba nasib dengan soalan-soalan peribahasa di bawah ni. Nanti saya release jawapan dan siapa yang menang ye. Till then, have a majestic day!
-----------------



Assalamu'alaikum. Terima kasih banyak-banyak buat semua yang sudi datang ke mari, baca entri, tinggal komen. Buat masa ini, saya sibuk sedikit membantu anak-anak didik buat persediaan untuk PT3 dan peperiksaan hujung tahun. Jadi, blog memang agak terabai. Bagi yang ada bertanya soalan berkenaan guitar chords, kraf atau resepi tu, mohon bersabar. Saya akan reply secepat mungkin.

Sementara saya tiada di tower ni, jom cuba nasib dengan main teka peribahasa! Ini merupakan salah satu contoh soalan peribahasa untuk kertas BM, PT3. Melalui gambar yang diberi, kalian kena teka apakah peribahasa sesuai.

Ada berani?

Resepi Telur Goreng Berlada

Rabu, Oktober 07, 2015

Hidangan telur goreng berlada yang menjadi kegemaran keluarga saya. Mudah dan cepat disediakan. Rasa-rasa dah bosan makan daging atau ayam, kita beralih ke hidangan telur pula :)

Telur Goreng Berlada

Party Theme - Breakfast at Tiffany's (Part 2)

Isnin, Oktober 05, 2015

Entri ini merupakan entri susulan untuk Party Theme - Breakfast at Tiffany's (Part 1)


Pada Bahagian 1, saya dah kongsi main decorations untuk tema BAT ni. Kita ada main frame, photo booth props, double-sided frames with quotes and mini banner. Selebihnya yang saya tunjukkkan ialah minor details untuk lengkapkan lagi majlis :)




Snek Gatal Gigi - Kuaci Sangai

Ahad, Oktober 04, 2015

Buat stok untuk kunyah-kunyah. Kuaci :)


Saya gunakan:

  • 100g sunflower seeds
  • 50g melon seeeds

Langkah-langkah mudah penyediaan:

  1. Sangai (dry toast) atas kuali leper dengan api sederhana perlahan hingga warnanya bertukar keperangan. Jangan lama sangat, nanti hangit pula. Dalam 3 ke 5 minit. Once bau nutty dah naik, boleh padamkan api.
  2. Taburkan garam secukup rasa. Gaul sekata.
  3. Biarkan sejuk. Kemudian, simpan dalam bekas kedap udara.

My Minions - Tetamu Hebat September

Jumaat, Oktober 02, 2015





...........
...........
...........
...........
...........
...........
...........
...........


Dengan gembiranya, saya memperkenalkan minion-minion hebat saya untuk bulan September!

Persahabatan Minions

Khamis, Oktober 01, 2015


Credit


Bukan tempoh masa yang menjadi tali pengukur sebuah persahabatan,
tetapi 
siapa yang datang,
hadir,
setia temani kita,
dan tidak tinggalkan kita.



Psst! Nak berkenalan dengan minions? Tungguuuuuu!


Petua Hilangkan Bengkak Gigitan Kucing

Salam 1 Oktober!

Sekitar minggu perayaan Hari Raya Qurban, jari saya digigit oleh kucing kesayangan. Tak teruk dan tak luka pun tapi terbenamlah sikit giginya yang tajam tu. Si Yuri ni memang jenis suka cakar dan suka gigit. Saya pernah ceritakan di entri ...tapi dia tak calarkan hati kita. Dah biasa kena. Di rumah ni pun, saya seorang je yang berani nak usap, peluk atau gomol dia.

Cuma kali ini, saya cuai. Saya lupa nak bersihkan tangan yang digigit. PENTING! Perkara pertama yang kita kena buat apabila digigit atau dicakar kucing ialah bersihkan luka dengan air yang bersih. Tengok separah mana kecederaannya. Kemudian sapulah dengan antiseptik seperti Betadine. Jika teruk, segera jumpa doktor untuk dapatkan rawatan. Bab luka gigitan dan cakaran kucing tak boleh pandang enteng.