Isnin, 19 Oktober 2015

Resepi Acar Ikan Masin

Antara hidangan acar kegemaran saya :)

Acar Ikan Masin

Resepi Acar Ikan Masin

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Ikan masin. Kuantiti dan jenisnya terpulang pada kalian. Boleh gunakan ikan kurau, talang atau apa sahaja ikan masin yang ada.
  • 10 ulas bawang putih (biarkan seulas begitu, tak perlu dihiris)
  • 3 sentimeter halia (dihiris nipis memanjang)
  • 1 senduk cili kisar/cili giling
  • segenggam kecil cili api
  • beberapa tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 4 - 6 sudu besar cuka putih *
  • 4 sudu besar gula *
  • minyak masak secukupnya untuk menumis
(*) Tidak perlu guna kesemuanya. Bergantung kepada citarasa anda.


Bahan kisar:
  • 7 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 sentimeter halia
  • sedikit air


Langkah-langkah Penyediaan:
  1. Potong ikan masin kepada beberapa bahagian dan basuh untuk menghilangkan sedikit kemasinannya. 
  2. Goreng ikan dan ketepikan.
  3. Sediakan pula sedikit minyak untuk menumis. Tumis daun kari hingga garing dan naik bau. Kemudian masukkan bahan yang dikisar, serbuk jintan manis dan jintan putih.
  4. Setelah itu, masukkan pula cili kisar/cili giling dan biarkan sehingga cilinya masak.
  5. Seterusnya, masukkan bawang putih, hirisan halia, cili api, cuka dan gula. Pandai-pandailah imbangkan rasanya. Untuk acar ikan masin, saya suka rasanya masam masam pedas. Jadi, tak guna banyak gula.
  6. Apabila dah naik minyak acarnya, bolehlah dimasukkan ikan masin yang digoreng tadi. Gaul sekata. Sedia untuk dinikmati.
Selamat Mencuba!

39 ulasan:

  1. yummy!
    meskipun aida x pernah buat, but i really can smell it !
    dap nyer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Subahanallah..nampak ja apa dalam bekas tu ..hummm! teguk liur..hahaha nampak kan. Itu baru nampak cuba depan mata.abislah kena tapau hahaha

      Padam
    2. @Aida - kalau tekak tak selera ke, mulut pahit ke,..sesuai makan acar ni utk pancing selera sebab masin2 kan :)

      @Cikgu Etuza - klu dekat, saya dah jamu cikgu & keluarga makan dah :)

      Padam
  2. sedapnya resipi ni tak perlu ada lauk lain acar ni pun dah cukup makan dgn nasi panas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, sis! Dah ada acar ni pun dah cukup. Berselera makan :)

      Padam
    2. Tak pernah makan... Tapi as long ikan... Mesti sedap tuh...

      Padam
    3. sedap SS...cer try cuba test

      Padam
  3. selalu ikan masin ni sis JM masak kari dgn nenas je..so leh try masak acar plak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa boleh cuba nanti, sis! Acar ni boleh tahan lama. Boleh buat pembuka selera utk makan.

      Padam
  4. boleh tak guna bahan yang sama cuma tukar ikan kering ni dengan buah...cam buat acar buah tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh je, sis. Saya pernah buat guna kurma dan kismis,.cuma rasanya tak samalah macam acar buah biasa. Kena adjust gula dan tambah garam sikit.

      Padam
  5. Selalu dgr acar buah..acar timun je..ni acar ikan masin...1st time ruby dgr ni sis... thx share resepi..boleh cuba: )

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, Ruby. Boleh buat tukar2 selera :)

      Padam
  6. sedapnya farahhh kaknoor jarang buat acar ikan masin ni, esuk2 boleh try ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, Kak Noor. Nanti kalau ada apa2 yg bolh ditambah utk penambahbaikan, Kak Noor beritahu ye. Rasanya Kak Noor lagi mahir bab2 ni :)

      Padam
  7. betul kata JM kalau ada acar lain lauk lain mmg tolak tepi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang kan Kak Noor. Tak kisah lah acar apa, janji dapat jentik lidah,..naikkan selera :)

      Padam
  8. wahhhhhhhhhhhhhh..........nampak sedapppppppppppp~~~~
    air liur pon menitik dan tetiba rasa lapar..........This recipe post is very beneficial to surirumah out there ^^
    nice tips and recipe kak Farah..selain handal bergitar,pandai jugak akak pegang senduk kuali....syabas!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboiiii! Tinggi melambung Aiman puji akak. Akak ni tak handal manalah. Masak pun reti masak yang simple2 je :)

      Padam
  9. acar ni makan dgn nasi panas2 memang sedap...menambah selera makan time sahur..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setujuuuuu! Saya kalau bulan puasa, acar memang stok wajib kat rumah, sis :)

      Padam
  10. Acar Ikan Masin... 1st time tengok..

    BalasPadam
  11. Selalunya ikan masin ni mummy masak lomak ngan nenas.. sodapp .. nanti leh try ni pulak lahh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhhh, itu pun sodap! Terangkattttt!

      Padam
  12. First time dgr resepi ni, bhn2 lbh krng cam acar buah cuma tkr ngan ikan masin je la kn....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes. Lebih kuranglah. Cuma kebanyakan acar buah tak letak daun kari ngan cili api kan. Boleh je tukar2 itu ini :)

      Padam
  13. mana nasi putih panas2 ni?????? ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sini sini. Meh datang makan sini... :)

      Padam
  14. Sedapnya bau acar sampai kat kulim..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuhhh! Jauhnya bau acar akak travel!

      Padam
  15. EKin boleh masuk blog akak ni guna hp abg... hp ekin boleh masuk tapi xleh komen n scroll la tu lama nak datang sini

    BalasPadam
  16. Segenggam cili? Omg! Terbako montot... Ha ha ha...

    BalasPadam
  17. Nak cuba nak cuba ! Thanks kak Farrah ^^

    BalasPadam
  18. terliur laa plak.. lama tak makan.. pos mai skit..

    BalasPadam
  19. pernah beli acar ikan masin ni.. Rm10 satu balang kecil tu..... nanti bolehlah buat sendiri pulak...

    BalasPadam
  20. first time dgr acar ikan masin..
    slalu dgr acar buah ja

    BalasPadam
  21. xboleh nak imagine tau rasa dia mcm mane..
    sbb ayu tau acar buah je kak farrah
    tu pon ayu xmakan
    hehehehe

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...