Apam Bakar Kelantan yang Gebu dan Mudah Disediakan

Selasa, Oktober 12, 2021

Sebenarnya saya sudah lama teringin hendak makan apam bakar Kelantan atau tepung apam. Apam lembut gebu yang diperbuat daripada tepung beras, disajikan dengan kelapa parut memang lazat sekali. Bagi saya, apam bakar Kelantan sedikit berbeza daripada hidangan apam yang lain. Agak unik rasanya disebabkan penggunaan bahan-bahan seperti bawang merah, halia dan lada hitam.

Hendak mencari apam bakar Kelantan asli di kawasan saya memang tidak akan jumpalah. Jadi, mahu tidak mahu terpaksa usaha buat sendiri. Saya cuba dapatkan resepi daripada teman-teman di sebelah Pantai Timur. Ada banyak versi juga rupanya. Ada yang guna halia, ada yang tidak. Ada yang letak tapai, ada yang letak nasi. Saya difahamkan penggunaan tapai atau nasi adalah untuk buat apam supaya jadi lebih gebu dan kekal lembut sepanjang hari. 

Kebetulan beberapa hari sebelumnya memang ada beli tapai kerana mahu buat tapai goreng. Tetapi, dah jumpa resepi tradisi apam bakar yang guna tapai, kita dahulukan yang ini.


Lihat juga: Resepi Tapai Goreng


Hasil percubaan pertama saya membuat apam bakar Kelantan.

Perencah Nasi Daging Nasi Briyani Iman

Isnin, Oktober 11, 2021

Sewaktu terima kiriman ini, punyalah saya gembira. Rezeki dapat sebungkus asam keping, Perencah Nasi Daging dan Perencah Nasi Briyani Iman. 

Bott apabila ternampak je perencah nasi daging tu, terus dia kata hendak buat nasi bukhari. Sebelum ini memang pernah masak menggunakan perencah nasi daging jenama Iman. Selain nasi daging dan nasi beriani, ada juga perencah untuk nasi tomato. Yang dua lagi tu saya belum pernah cuba. Perencah nasi daging pula, saya tidak buat nasi daging hidangan tradisi dari utara yang popular tu. Sebaliknya, guna untuk buat nasi bukhari ayam.

Gara-gara BTS dan Semesta Mereka

Ahad, Oktober 10, 2021

Assalamualaikum. Salam Santai Ahad. Salam 1010. Cantik tarikh hari ini, kan?

Sudah beberapa hari tidak masuk blog. Pagi Ahad biasalah saya luangkan masa di bilik kraf. Hari ini kena jana idea untuk tunaikan permintaan seorang pelanggan dari Singapura. Ingat lagi Projek Soldadu saya yang menggunakan pembungkusan BTS Meal? Baca mengenainya di sini. Pelanggan ini berkenan dengan hasil kerja saya.

Jadi, bersempena dengan hari lahir puteri tunggalnya yang bakal tiba hujung Oktober nanti, dia hendak hadiahkan sesuatu yang BTS-related. Disebabkan BTS dan Coldplay baru lancarkan My Universe (ketika entri ini ditulis, klip video My Universe sudah mencecah 56 juta tontonan di Youtube), tentu-tentulah tema Semesta yang diinginkan.  

Pada awalnya, saya terpaksa tolak kerana ada ada beberapa tugasan kerja + projek kraf tempahan orang yang perlu disiapkan. Bincang punya bincang, akhirnya saya setuju untuk bantu beri idea dan terlibat dalam proses-proses awal sahaja. Yang ini tidak menuntut komitmen sangat. Selebihnya, akan diserahkan kepada pihak perancang majlis yang diupah di sana.


Gara-gara BTS dan Semesta mereka, pagi-pagi saya dah memerah otak. Masalahnya, sudah agak lama saya di sini, idea yang dinanti tidak kunjung tiba. Entah mengapa hari ini bangun pagi macam tak ada mood. Sel-sel otak enggan berhubung! Dah macam-macam video BTS saya tengok. Iklan BTS jadi duta Coway pun dah banyak kali ulang. 😅

Lazimnya apabila mencari idea, saya akan pusing keliling bilik kraf, cari barang-barang yang sesuai dan boleh digunakan. Apa yang ada, apa yang perlu dibeli. Dari situ, baru pilih dan padan. Tengok kena atau tidak. Bertepatan dengan tema atau sebaliknya.


Kemajuan saya yang tak berapa nak maju setakat ini ... 🤪

Proses awal Semesta BTS

Nissin Ramen Tokyo Shoyu

Jumaat, Oktober 08, 2021

Ini entri selongkar pantri. Biasalah apabila cuaca bertukar-tukar, sekejap panas sekejap sejuk ... yang malar tidak bertukar cuma selera dan hala langkah saya sahaja. Laju menapak pergi dapur selongkar pantri tengok apa yang boleh dimakan atau dibuat kunyah-kunyah.

Penemuan saya untuk kali ini - Sepek Nissin Ramen Tokyo Shoyu. Interesting! Ada yang pernah makan tak?

Nissin Ramen Tokyo Shoyu