Acar Lobak Putih & UTI

Isnin, April 02, 2012

Resepi Acar Lobak Putih



  • Sebatang lobak putih (dihiris nipis-nipis)
  • 1 - 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 sudu besar cuka Apple Cider (jika tak ada, guna cuka putih biasa pun boleh)
  • Beberapa biji cili api (jika suka pedas)

Caranya:
Satukan semua bahan-bahan di atas. Gaul sebati. Sedia untuk dihidang!

Aku buat acar ini untuk ibu. Ibu ada UTI (Urinary Tract Infection) sejenis jangkitan pada saluran kencing. So, ibu selalu amalkan makan lobak putih untuk bantu atasi masalah UTI nih. Kalau tak nak buat acar, buat air rebusan pun boleh. Lobak putih yang telah dibersihkan dan dihiris, dicampurkan dengan beberapa cawan air. Jerang hingga mendidih. Kemudian, minumlah airnya. 

Ada orang pernah cakap daun lobak putih pun boleh direbus sebagai penawar UTI. Tapi aku tak pernah cuba rebus lagi. Setakat ini, aku hanya buat acar atau rebus sahaja lobak putih tu. Alhamdulillah, nampaklah perkembangan positif pada penyakit ibu ni. Selamat Mencuba!

11 Biji Tomato

Ahad, April 01, 2012

Gardening dah jadi aktiviti santai aku sejak duduk di Kuang. Pokok yang mula-mula aku ada untuk launched hobby ala-ala green-fingers ni -- pokok cili api. [Sila baca entrinya di sini]. Malangnya, jodoh aku dengan pokok cili api aku tak panjang. Pokok ciliku mati diserang ulat daun huhuhu. Selain pokok cili, aku ada tanam beberapa pasu pokok tomato. Dah berbulan-bulan aku tanam. Makin tinggi naik pokoknya dan dah mula berbunga.

Sempat aku komplen pada Bott dan Ar perihal pokok tomato aku yang hanya tahu berbunga tapi buahnya masih belum nampak bayang :) Nak dijadikan cerita, elok je aku ngomel-ngomel pasal pokok tomato, esoknya pokok tu terus berbuah! Alhamdulillah, tuan pokok excited bukan kepalang! Walaupun masa tu, buahnya hanya sebiji, setiap isi rumah aku (termasuk kitten Angah, Yu-Ri) aku khabarkan dengan berita gumbira nih.

Hari ni aku bilang dah ada 11 biji kesemuanya. Super duper excited! Moga pokok tomato aku terus sihat dan biarlah sempat aku rasa buah-buahnya :) Ni gambar buah tomato yang aku sempat snap pagi tadi.

Hehehe...sesungguhnya dalam hati ada tomato!

p/s: Tiba-tiba teringat pulak pada kartun TomatoMan masa aku kecik-kecik dulu.


Tomato tomato tomato-mato!
Tomato tomato tomato-mato!
Tomato ke n ga n  Tomato ke n ga n 
Tomato-Ma-n!

Ibarat Cendawan Tumbuh Selepas Hujan

Sabtu, Mac 31, 2012

Pernah dengar tak perumpaan 'Ibarat Cendawan Tumbuh Selepas Hujan'? Well, hari ni bukanlah nak belajar pasal peribahasa tu hehehe just nak share gambar ni.


Inilah gambar cendawan yang tumbuh melata kat belakang rumah ibu baru-baru ni. Banyakkkkk tau! Tapi tak ada rezeki nak makan/buat lauk. By the time aku realized cendawan-cendawan ni tumbuh, cendawan ni dah rosak dan berulat.

Sebut pasal cendawan, teringat pula obsesi aku pada kulat ni. Masa di kampus dulu, penuh nota-nota aku dengan sketch cendawan especially time mengantuk! Heheheh yang parahnya lagi banyak cendawan daripada nota! 

Aduhaiiii, orang sibuk belajar, aku sibuk lukis kulat! Salah mazhab betulla...Anyway, kat bawah ni lah contoh cendawan 'kejung' yang aku selalu lukis. Langsung tidak sama dengan cendawan kat atas! Cendawan aku ada pengaruh smurfs sikit hehehe

Sepasang kaki yang enter-frame tu milik Yu-Ri, kitten adik aku :)



Doa Memohon Ditambahkan Ilmu Dalam Diri



Doa Memohon Ditambahkan Ilmu Dalam Diri

اللَّــهُمَّ انْـفَعْنِي بِمَا عَلَّمْـتَنِي

 

 وَ عَلِّمْنِي مَا يَنْـفَـعُـنِي 


وَزِدْنِي عِلْماً 


 الْحَمْدُ للَّـهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ


وَأَعُوذُ بِاللَّـهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ النَّارِ



Terjemahan:

"Ya Allah berikanlah kepadaku manfaat atas segala yang Engkau ajarkan, dan ajarkanlah kepadaku apa yang memberi manfaat dan tambahkanlah ilmuku. Syukur kepada-Mu atas segalaperkara, aku memohon perlindungan dari-Mu dari keadaan ahli neraka."

Andai kita rasa hidup kita susah,...fikir sekali lagi!

Isnin, Februari 13, 2012

Hari ini aku layan 'monday blues' (walaupun aku tak layak nak rasa blues langsung sebab bukannya kena pergi kerja pun!) sambil tengok Bott kemas rumah. Tiba-tiba Bott panggil aku.

"Cepat, Far! Orang yang biasa tu datang!"

Aku pun bergegas ke 'sliding door' depan rumah. Mujurlah kaca 'sliding door' tu jenis 'tinted ' - nampak dari dalam tak nampak dari luar'. Berjedalah kami berdua di depan 'sliding door' tu sambil memerhatikan tingkah laku 'orang biasa' di luar rumah.

Kalian mesti nak tahu kan...siapa 'orang biasa' yang Bott maksudkan. Apa pula yang dia buat di luar rumah kitorang? Kenapa pula tingkah lakunya menarik perhatian kami?



Inilah 'orang biasa' yang kami maksudkan. Aku tidak kenal dengan mereka tetapi aku dan keluarga kerap nampak lelaki ini (kadangkala bersama dengan isterinya) dan anak-anak datang memunggah sampah di luar rumah dan mengambil barang-barang yang boleh mereka ambil (mungkin untuk kitar semula, dijual atau digunakan semula).

Pada mulanya, aku rasa ingin marah kerana bimbang mereka akan sepahkan sampah-sampah tu. Tetapi setelah beberapa ketika aku memerhati, marahku bertukar jadi kasihan. Kebiasaannya mereka akan rasa-rasa dulu bahagian luar plastik sampah. Bila mereka andaikan ada barang yang boleh diambil, barulah plastik sampah dibuka dan 'isi-isinya' diteroka. Setelah mengambil dan mengasingkan sampah-sampah tertentu, mereka akan ikat semula plastik sampah tu kemas-kemas.

Hari ini, si ayah datang setelah mengambil dua orang anaknya dari sekolah. Bayangkan dengan pakaian seragam sekolah, di bawah terik matahari kedua-dua anaknya turut sama menyelongkar plastik sampah besar di hadapan rumah kami! Ada beberapa perkara yang menyentuh hati aku:

  • Si adik terjumpa pen-pen lama yang aku buang semasa kemas bilik arwah nenek. Segera pen-pen itu dicoret ke tangan - ingin pastikan masih ada dakwat atau tidak. Apabila ada yang memuaskan hatinya, pen-pen itu dimasukkan ke dalam beg sekolahnya.
  • Si abang pula tidak selfish. Ayah jumpa beberapa sapu tangan lama dan berikan kepada abang. Abang dengan baik hati membahagi-bahagikan sapu tangan antara mereka dua beradik.
  • Ketika sedang sibuk menyelongkar sampah, lalulah sebuah van yang membawa murid-murid. Dalam van tu ada murid yang mengenali mereka dan sibuk melambai pada mereka berdua. Ada juga 'anak-anak tak cukup ajar' yang 'boo' budak-budak ni, mengejek dengan nama-nama sampah dan macam-macam lagi. Apa reaksi adik-beradik ni? Mereka lambai balik pada kawan-kawan dan kemudian sambung balik mengasingkan sampah-sampah. Ya Allah, kalau aku dah 'terkundat' dan muncung bibir dah kena ejek! Silap-silap aku jalan setapak...setapak...tahu-tahu dah sampai dekat bus-stop sebelah rumah pulak! Mungkin anak-anak ini sudah lali diperlakukan sedemikian.


Aku pernah dengar orang kata 'one man's trash is another man's treasure'...tapi tidaklah dalam erti kata begini :(  Entri ni aku tulis bukan untuk merendahkan atau memalukan sesiapa. Ini pengajaran untuk kita semua. Andai kita rasa hidup kita susah,...fikir sekali lagi! Ada ramai lagi orang yang susah daripada kita.

Kerabu Mangga oh Kerabu Mangga

Selasa, Januari 31, 2012

Dah lama aku buat kerabu ni tapi tak sempat nak update di blog. Barulah petang ni ada masa nak share resepi kerabu mangga mudah ini di sini. Selamat Buat Kerabu!


Bahan-bahan:
  • 4 biji mangga muda - hiris nipis memanjang (boleh guna 'peeler' khas)
  • 4 ulas bawang merah - hiris nipis
  • 5 biji cili api - hiris nipis atau tumbuk hingga hancur
  • 1 batang serai - hiris nipis
  • 1 sudu besar gula
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 3 - 4 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 3 - 4 sudu besar kacang tanah - goreng dan tumbuk kasar
  • Garam secukup rasa - tidak perlu terlalu banyak garam kerana sudah menggunakan sos ikan.

Cara-cara:
  1. Masukkan hirisan mangga, bawang merah, cili api dan serai ke dalam mangkuk sederhana besar.
  2. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan jus limau nipis. Gaul sehingga semuanya sebati. Perasakan dengan garam jika kurang masin.
  3. Akhir sekali taburkan kacang tanah sebelum dihidangkan.

Dia Hamzah Perisai Nabi

Sabtu, Januari 28, 2012

Dua tiga hari ni aku dengar lagu-lagu dalam playlist Bott. Boleh layan jugaklah. Entah kenapa dah bosan dengan lagu-lagu yang aku ada. Terpikat pula dengan lagu nyanyian In-Team ni. Lirik best,lagunya mendayu + meruntun perasaan... The best part is -- ini salah satu cara mudah lagi santai untuk didik diri kita (+family especially anak-anak) tentang sirah Rasulullah (s.a.w) dan para sahabat.


Lirik Lagu Hamzah Asadullah - In Team

Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia Hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.

Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa Saidina Hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.

*Lagu ni dari album Allahu Rabbi, rasanya released tahun 2009. Kalau nak dengar, pandai-pandailah korang search ye :)

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Kerepek Ngaku @ Arrowhead Root Chips

Rabu, Januari 18, 2012

Kali pertama aku makan ngaku chips ni (6-7 tahun lepas) semasa berkunjung ke rumah kenalan keluarga sempena Tahun Baru Cina. Terus jatuh cinta!! Kerepek ni hanya available time Chinese New Year sahaja. Jadi, setiap tahun aku akan usaha untuki cari ngaku chips ni. Harganya agak mahal (dalam RM10-15 sebalang) sebab nak buat kerepek ni agak remeh dan memenatkan. Nak makannya senangggggg sangat! Kruppp krappp kruppp kraaapppp....abis!

Tahun lepas, semasa shopping time-time Chinese New Year, aku nampak sikit punya ramai orang kerumun nak beli Arrowhead Roots. Kebanyakannya bangsa Cina lah. Sekali tengok macam bawang putih. Bila diteliti macam tekstur dan baunya macam sengkuang cina pun ada. Diorang nak buat apa ni? Sajalah aku gatal mulut tanya, arrowhead roots ni nak buat apa? 'Lu potong nipis-nipis kasi goreng macam keropok. Manyak sedapppp, dik!' Balas seorang nyonya yang sedang sibuk memilih tapi masih sempat layan pertanyaan aku.

"Ini ngaku ke, nyonya?"
"Betul, betul...kita panggil ngaku."

Oh, inilah rupanya ngaku 'favourite' ku sebelum jadi kerepek.

Credits to: The Cook's Thesaurus
Tahun ni, bila nampak ngaku dah mula available di pasaraya, aku belilah beberapa biji. Survey cara-cara nak buatnya di internet dan cuba buat dalam kuantiti yang kecil. Wallllaahhhhh! Alhamdulillah menjadi.

So, the following week, aku ke Tesco dan  jumpa ngaku lagi. Kebetulan time tu, ngaku tengah sale. Bayangkan sekilo harganya hanya RM1.98! Normally harganya dalam RM2.50 - RMM3.50 sekilo. Berplastik-plastik aku beli. Lagipun Faidz nak balik hujung minggu tu. Bolehlah bekalkan untuk adik dan adik ipar aku bawa balik rumah buat kunyah-kunyah.

Cara nak buat ngaku chips mudah sahaja (but a bit tiring!)

  1. Kupas kulit ngaku, cuci hingga bersih dan biarkan kering.
  2. Parut ngaku menjadi hirisan kecil dan nipis. Gaulkan dengan sedikit garam agar hirisan-hirisan ngaku tidak melekat antara satu sama lain.
  3. Panaskan minyak dalam kuali. (Minyak kena banyak tau...)
  4. Apabila minyak dah panas, masukkan hirisan-hirisan ngaku ke dalam kuali. Pastikan hirisan-hirisan tidak bertindan. Angkat dan toskan apabila ngaku bertukar warna menjadi keperang-perangan.
  5. Sejukkan seketika dan masukkan dalam balang kedap udara. Hati-hati stage ni paling 'bahaya',... ngaku chips might ended up dalam mulut sebelum sempat masuk dalam balang hahahah

Inilah hasilnya! Tattadaaaaaa!!

Zikir Ketika Berada dalam Cuaca Panas

"Panas betul sekarang nih!"


"Tak laratlah nak keluar ... cuaca sekarang terik..."


"Sekarang cepat penat. Badan alah pada cuaca panas."


Biasa dengar, bukan? Aku pun selalu keluar 'remarks' macam ni. Belakangan ni, cuaca memang panasnya lain macam sikit. Kat tempat aku, dah lama tak hujan. Terik matahari kat luar tu, kalaulah kita pecahkan telur dan biarkan...confirm boleh masak jadi telur mata kerbau! Hehehe boleh buat lunch ;)

So, hari ni aku nak share dengan korang semua -  ketika dalam kepanasan atau berada dalam cuaca yang panas zikirkanlah nama Allah 'Ya Latif' sepenuh hati dan berulang-ulang kali. 'Ya Latif' bermaksud Yang Maha Lembut. Nama Allah ini digunakan dalam banyak amalan lain contohnya untuk lembutkan hati anak-anak, redakan perasaan marah dan tatkala kita nak berdepan dengan orang yang sukar dibawa berbincang.

Aku belajar tentang zikir 'Ya Latif' untuk cuaca panas ni sejak zaman sekolah dulu. Kalau tak silap, dari salah sebuah buku Hajat (99 Nama Allah). Insya Allah, apabila dizikirkan berulang-kali, Allah akan kurniakan keselesaan pada kita. Walaupun panas terik, dengan izin-Nya, akan ada angin/udara lembut yang mendinginkan kita.


A Good Start for 2012

Sabtu, Januari 14, 2012

Inilah entri pertama aku untuk 2012. Walaupun dah dua minggu kita sambut tahun baru, aku tak sempat langsung nak jengah dan 'celebrate' new year dengan blog aku ni. Well, first two weeks ni life agak taxing but alhamdulillah managable lagi :)

Tahun 2012 ni aku mulakan dengan senyuman yang lebar. Nak tahu kenapa?



Well, aku dapat Planner Starbucks dari adik lelaki aku. Aku memang perlukan planner. Maklumlah orang kelam-kabut & pelupa macam aku ni wajib ada planner or organizer. So, minggu terakhir 2011, masa dia datang rumah lawat ibu, aku buat muka seposen mintak planner kat dia. Hehehe ni memang aktiviti tahunan aku,...agak-agak hujung tahun je aku mulalah buat muka tak malu mintak planner/calendar free dari adik-adik. Kesian diorang dapat kakak macam aku nih.

Punyalah excited dapat planner Starbucks. Cantekkkkkk!!! Adik aku kata dia redeem guna points yang dia kumpul. Siap kena buat extra trip ke Starbucks lagi sebab nak cukupkan points. Thanks so much, bro! Really appreciate it.

Bukan itu saja,....Angah pula beri aku table calendar err... actually 3 table calendars! 1 aku letak kat 'opis' aku kat dewan, satu letak dalam bilik dan satu lagi letak kat ruang tamu. Yang 1 ni aku paling suka (yang dalam gambar tu lah) sebab siap ada waktu solat. Senang nak refer. Thanks so much, Cekengah!!! Oh thanks jugak untuk organizers yang macam notebook tuh. Boleh guna untuk prepare bahan ngaja budak :)

So, I've got a planner and a table calendar. It's a good start for 2012, rite?

"Bulan depan panggil lagi ye..."

Jumaat, Disember 30, 2011

Hari ini aku kena 'stand by' di rumah sebab dah buat janji dengan pak cik (rasanya layak panggil atuk) tukang potong rumput. Selalunya bab-bab potong rumput ni arwah nenek aku yang uruskan sendiri. Setiap bulan, bila dah dapat wang pencen, nenek akan telefon Pak Cik/Atuk K untuk potong rumput. Pak Cik/Atuk K ni baya-baya nenek, kurus orangnya, ada sakit semput pulak tu. Selalu masa potong rumput aku tengok dia batuk-batuk. Rasa penat sikit, dia akan rehat sekejap lepaskan lelah. Tapi Pak Cik K ni orangnya teliti. Kemas dia potong rumput. Lambat sikitlah rumput nak panjang.

Selepas arwah nenek pergi, urusan 'rumput panjang' tergalas di bahu ibu hehehe. Ibu pula tak ada nombor telefon Pak Cik K. Jadi, ibu panggil dan cari orang-orang yang dia kenal. Malangnya semua tak memuaskan hati. Ada yang ambil upah macam potong rumput satu stadium. Ada pula yang dah potong rumput tapi tak kemas sisa rumput. Yang paling menyedihkan, ada yang potong serupa tak potong. Baru 3 hari rumput dah meninggi balik. Pening juga kepala ibu aku. Ibu selalu nak pastikan rumput laman dan keliling rumah pendek.  

"Senang kakak nak main badminton,"katanya. Hehehe terukkan aku. Irresponsible betul. Dah aku yang selalu main badminton kat laman tu, akulah yang patut in-charge potong rumput!

Akhirnya, setelah 4 bulan, ibu berjaya dapatkan nombor telefon Pak Cik K. Seawal pukul 8 pagi Pak Cik K dah datang rumah. Dengan muka ceria dia mulakan kerja. Sempat juga berbual-bual dengan aku sambil memotong rumput di sekeliling rumah. By the time ibu balik (dari hospital - pergi ambil ubat), Pak Cik K pun datang jumpa ibu. Dah beres kerjanya!

"Bahagian belakang luar pagar tu dah potong rumputnya?" Ibu tanya minta kepastian. Masa tu aku dah tepuk dahi. Alamak!! Macam mana Pak Cik K nak potong rumput kat luar pagar yang berkunci tu kalau aku - si irresponsible kuasa 2 nih lupa nak bukakan pintu pagar pagi tadi! Terkedek-kedek aku lari dapatkan kunci pagar belakang tapi sempat tangkap perbualan pakcik K dengan ibu.

"Dah potong dah. Macam biasa yang tepi-tepi longkang tu pun saya dah potong,"balas Pak Cik K. Ibu masa tu dah dapat hidu 'kecuaian' aku.

"Pak Cik ikut mana? Saya terlupa buka kunci pagar belakang."

"Saya pusing dari pagar depan," balasnya dengan senyuman. 

Ya Allah, boleh je dia tanya tentang kunci pada kami yang ada di rumah ni. Tahan dia bersusah payah keliling pagar luar rumah aku untuk langsaikan tugasnya. Dapat sesetengah orang, dah tahu pagar kunci,  tak akan berpotonglah rumput kat luar tu. Rasa bersalah pula aku menyusahkan orang tua ni.

Ibu pun segera keluarkan sejumlah wang dan bayar pada Pak Cik K.

"Bulan depan panggil lagi ye..." Perlahan suaranya tapi jelas di pendengaran aku.

Hati aku betul-betul tersentuh. Mesti Pak Cik K tertanya-tanya kenapa dah 4 bulan kami tak panggil dia untuk potong rumput. Betapa besarnya erti dan nilai sebuah rezeki pada Pak Cik K. Upahnya tak adalah banyak mana. Dengan kudrat yang tak seberapa sanggup dia berpanas, membuat tugasnya seikhlas dan sebaik mungkin demi dapatkan sedikit wang poket.

Ya Allah, semoga aku dapat contohi keikhlasan Pak Cik K dalam mencari rezeki yang halal. Yang penting, at the end of the day aku dan ibu senyum lebar....hasil kerja Pak Cik K memang tip-top!!!

Kerepek Biji Durian

Selasa, Disember 27, 2011


Tattadaaaaa! Inilah kerepek biji durian yang berjaya saya hasilkan petang semalam. Pernah rasa tak? Rasa dan tekstur ala-ala macam kerepek ubi cuma rasanya lemak sikit. Nak buat kerepek ni kenalah kumpul biji-biji durian dulu. Terima kasih kepada jaguh-jaguh makan durian ~ Angah & Uje yang secara tidak langsung menyumbang kepada penghasilan kerepek biji durian ini.

Macam mana nak buat? Senang je...

1. Mula-mula bersihkan semua biji durian dan basuh. Kemudian rendam di dalam bekas selama 2 - 3 hari. Tujuannya adalah untuk kembangkan biji durian tu sehingga lapisan kulit luarnya merekah dan senang dikupas.

2. Kupas kulit luar biji durian. Ambil biji bahagian dalam. Haaa...kat bawah ni gambar biji durian yang telah dikupas dan dibersihkan.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan sagatla biji durian tu hingga jadi hirisan halus. Bagi yang expert boleh terus sagat masuk ke dalam kuali (bila minyak dah panas tau!). Yang masih baru nak coba-coba, bolehlah sagat masukkan ke dalam bekas. Tapi gaulkan dengan sedikit garam supaya hirisan-hirisan tu tak melekat antara satu sama lain.

4. Goreng hingga keperang-perangan. Angkat dan toskan. Perasakan dengan garam.

5. Kerepek dah sedia untuk dimakan. Ngapppppp! Krup krap krup krap!


Nota Senyum: Oh, kalau nak lagi umpphhh...bolehlah dihiris beberapa biji bawang merah dan beberapa ulas bawang putih. Gorengkan hingga rangup macam nak buat bawang goreng tu dan gaulkan sekali dengan kerepek biji durian tadi.

90kg Sampah = RM18

Rabu, Disember 14, 2011


Hari ini, aku & Bott uruskan sampah-sampah untuk kitar semula. Kebetulan kitorang baru saja selesai pindah, maka banyaklah buku-buku, kertas-kertas lama yang kena classified "BUANG". Tapi tak buang dulu... Kitorang ikat kemas-kemas dengan tali rafia (supaya senang nak bawa) dan angkut pergi kedai yang beli barangan kitar semula.

Sebelum ni kertas-kertas, majalah dan buku-buku yang dah tak boleh digunakan lagi memang aku akan jual di kedai recycle. Apa yang penting, aku tak bakar sampah-sampah tu. Ulang sekali lagi - AKU TAK BAKAR SAMPAH! Dapatlah dalam RM2-RM5. Siapa nak bagi, kan? Sekurang-kurangnya sampah kita tu ada jugak nilainya hehehe

Trip ke kedai recycle kali ni, penuh satu kereta dengan sampah kertas. Pekerja tu nampak kitorang terus tanya, "Semua kertas?"

Bott angguk.

Lepas tu pekerja tu suruh Bott reverse kereta dan naik pada tempat yang ditunjukkan. Eh, nak buat apa ni? Selalunya pekerja tu ambil dari bonet kereta pakai kereta sorong je...Rupa-rupanya dengan kitorang sekali kena timbang! Hahaha

Mula-mula, apabila kita sampai, berat keseluruhan kenderaan akan ditimbang. Err,..termasuklah berat aku & Bott yang terpinga-pinga dalam kereta. Kemudian, semua sampah kertas akan dikeluarkan dan kenderaan akan ditimbang semula. Dua nilai timbangan ini ditolak untuk dapatkan berat sampah kertas yang kitorang bawa.

Tengok gambar kat bawah ni:


Nilai timbangan 1 - 990kg
(aku penyumbang utama kepada nilai ini hehehe)
Nilai timbangan 2 - 900kg 
(kertas-kertas dah tak ada...hanya berat aku, Bott & kereta)

Maka berat kertas = 90kg x RM0.20 (utk setiap kg) = RM18.00

Punyalah kitorang excited sebab first time kena timbang sekali! Apapun, hari ni, bertambah duit tabung kitar semula aku (tabung ni aku adakan untuk simpan semua wang yang aku dapat hasil recycle).At the end of the day, rumah bersih daripada sampah, aku tak cemarkan alam dengan bakar sampah & the best part aku dapat sejumlah wang untuk sampah-sampah aku. Let's Go Green!

Lemon Cupcakes

Isnin, November 21, 2011

Hari Sabtu hari tu tetiba kepingin nak makan cupcake. Tak mahu cupcake yang cantek-cantek tu. Nak yang simple, gebu dan ringan je teksture nya. Kebetulan stok lemon ada di rumah, so, buatlah lemon cuppies!


Ini gambar lemon cupcakes yang plain. Ada 1 batch yang aku 'solek' dengan 'lemon creamcheese frosting' lebihan frosting aku buat butter cake beberapa hari lepas. Yang itu lupa pulak nak ambil gambar. Rasanya memang uummmphhh! Masa dalam oven, bau lemonnya semerbak satu rumah!

Resepinya aku tak pasti dari mana. Yelah, dulu-dulu zaman rajin carik resepi di internet,...main copy resepi dan save terus dalam komputer. Tak terfikir pun nak catat sumbernya.

Resepi Lemon Cupcake

A.
220gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam

B.
180gm mentega 'unsalted'
150gm gula
2 biji telur saiz 'A'

1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar parutan kulit lemon 

C.
80ml susu segar
2 - 3 sudu besar jus lemon

Cara-caranya:
  1. Ayak bahan-bahan A. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga gebu dan putih. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga sebati. Masukkan esen vanila dan parutan kulit limau. 
  3. Masukkan tepung (Bahan A yang telah diayak) secara berperingkat. Selang-seli dengan susu dan jus lemon. Maknanya, masukkan tepung -- pukul hingga sebati -- susu dan jus lemon -- pukul hingga sebati -- tepung -- pukul hingga sebati -- susu dan jus lemon -- dan akhiri dengan tepung. Pastikan semuanya sebati tetapi jangan overbeat.
  4. Isi adunan ke dalam acuan hingga 3/4 penuh.
  5. Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 23 - 25 minit.

Selamat Mencuba!

Tuna Puff

Sabtu, November 19, 2011

Selamat Berhujung Minggu! Budak-budak sekolah dah mula 'cuti Jepun'. Semalam last day of school. Sure ada ibu bapa yang dah sibuk plan aktiviti untuk anak-anak. Hari ni aku spend time di Kuang. Ibu panggil adik-beradik semua balik Kuang. Makan-makan sikit.

Ibu suruh aku buat curry puff. Dia teringin nak makan. Tapi last minute kentang masih ada lagi dekat kedai hehehe. Tukar sikit menu. Kita buat Tuna Puff ye, Bu.

Tadddaaaaaa!!


Senang je nak buat. Yang penting kita kena ada pastry puff (bolehlah dapatkan di kedai menjual bahan buat kek). Kemudian, potonglah mengikut saiz yang dikehendaki.

Untuk inti tuna:
  • Isi ikan tuna secukupnya (aku guna tuna chunk dalam tin)
  • 1 labu bawang besar (potong dadu)
  • 3 sudu jagung/ 3 sudu mix-vegetables
  • 1- 2 sudu mayones
  • Sedikit garam dan lada sulah
Gaulkan semuanya sehingga sebati.


Cara-caranya:
  1. Ambil kepingan pastry yang dipotong tadi. Letakkan inti tuna secukupnya.
  2. Kelimkan pastry dengan hujung garpu. Susun di atas dulang pembakar (sapukan dengan sedikit mentega terlebih dahulu). 
  3. Campurkan 1 biji kuning telur dengan 1 sudu besar susu. Kacau sedikit hingga rata. Sapukan kuning telur ke atas puff. 
  4. Bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 20 - 25 minit.

Selamat Mencuba!
Rasa penat? Tak larat? Letih dan lesu? Tapi kerja masih banyak,...hari masih panjang....urusan banyak yang masih belum selesai?! Jangan bimbang. Zikirkan nama Allah yang berikut:

Ya Qawwiyu Ya Matin
(Maha Kuat Maha Kukuh)

Zikirkanlah berulang kali nama Allah di atas. Insya Allah, akan dikurniakan kekuatan untuk kita meneruskan kerja atau tugasan yang masih bersisa. Aku biasa amalkan zikir ini sebab ringkas dan mudah. Alhamdulillah, memang berkesan. Tidaklah rasa penat tu terus hilang dengan ajaibnya! Tetapi Allah akan beri kita tenaga untuk memudahkan urusan harian kita.

Selain itu, di kala menghadapi sebarang kesulitan, zikirkan 'Ya Matin 'banyak-banyak dengan hati yang ikhlas. Dengan izin-Nya, kesulitan kita akan lenyap atau diringankan oleh Allah.

Terima kasih kerana 'sayangkan' bumi.

Rabu, November 16, 2011

Kita selalu merungut setiap kali bahang cuaca yang panas jamah kulit kita. Kita tidak selesa jika penglihatan dan kesihatan kita terganggu disebabkan jerebu. Tapi pernah tak kita terfikir yang semua tu sebenarnya berpunca daripada tindak-tanduk kita juga?

Rasanya dah banyak kali kita dengar dan lihat melalui kempen-kempen kesedaran alam sekitar:

'Jangan buat pembakaran terbuka!'
'Elakkan pembakaran terbuka!'
'Jangan bakar sampah-sarap anda!' 

 
Masih ada yang tidak ambil peduli :( 
Terima kasihlah sebab 'sayangkan' alam sekitar.

Aku akui, nak lupuskan sampah terutamanya sampah pukal yang besar (seperti sofa dan almari lama) agak sukar. Kita kena cari tempat pelupusan sampah dan uruskan pengangkutan untuk bawa sampah-sampah pukal tu. Tetapi, itu yang perlu kita didik dalam diri. Kenalah bersusah payah sedikit demi jamin 'kesihatan' bumi untuk jangka masa panjang. Cuba bayangkan kalau sepuluh orang buat pembakaran terbuka di kawasan korang dalam satu hari (dengan asap tebal dan kotor begini) - apa akan jadi pada kita dalam masa sepuluh tahun lagi?

Ada tips yang boleh dikongsikan di sini:

1. Barangan elektrik yang rosak atau tidak boleh digunakan lagi (seperti peti sejuk, mesin basuh atau oven) - jual di kedai kitar semula. Memanglah berapa sangat duit yang korang akan terima. Tetapi sekurang-kurangnya korang tak payah bersusah payah nak fikir mana nak buang barang-barang tu.

2. Sekiranya mahu membeli perabot baru, rundingkan dengan kedai perabot yang akan hantar barang korang supaya mereka boleh ambil perabot lama (yang korang nak get rid). Selalunya mereka akan setuju sebab nak jaga hati customer. Tahulah diorang nak buat apa dengan benda tu. Perabot baru masuk -- perabot lama keluar pada hari yang sama. Tak perlu bakar-bakar! Hilang kusut fikiran!

Let's Go Green!

*Err,.. entri ni memang ada elemen-elemen poyo tapi berbaloi untuk kita fikirkan sejenak.

Bislor - Biskut Telur Cekebon

Selasa, November 15, 2011

Bislor? Apa kebendanya tu? Haa...ini lah antara makanan 'santai' yang ibu (sapaan manjaku buatnya - Cekebon) akan buatkan untuk kami adik-beradik bila balik rumah ibu. Nama 'Bislor' ni Angah yang bagi. Nanti sambil borak-borak di meja makan, ibu akan capai tin biskut, ambil telur dan buatkan hidangan 'Bislor' untuk kitorang.

Baru-baru ni aku demam. Tekak tu teringin pula nak makan 'Bislor' ibu. Dalam tak sedap badan tu, aku buat jugak. Simple je. Ambil beberapa keping biskut tawar - biskut fibre pun boleh. Pecah-pecahkan sikit. Panaskan 2 sudu minyak zaitun dalam kuali (jangan panaskan terlalu lama, nanti khasiatnya hilang). Masukkan 1 biji bawang besar dan 1 batang cili hijau yang dihiris nipis. Tumis sekejap.

Kemudian, masukkan biskut ke dalam kuali dan kacau. Pecahkan sebiji telur dan pukul bersama secubit garam dan lada sulah. Tuangkan ke atas biskut tadi - biar sekejap sehingga biskut jadi lembut dan telur masak.

Inilah hasilnya!

Terus kebah demam makan 'Bislor' hehehe... tapi kurang ummmphhhh sikit sebab aku pakai cili merah. Lari sikit rasanya. Kena pakai cili hijau jugak.

*Sedap makan sambil duduk depan TV atau nikmati dengan kopi O panas.

Panggilan daripada Khudri

Sabtu, November 12, 2011

Aku baru je lepas borak dengan Baba bila terima 1 lagi panggilan dari nombor yang tak familiar. +03913XXXXX eh, area mana ni? Antara mahu tak mahu, aku angkatlah telefon. Petang-petang macam ni bukanlah masa yang sesuai untuk layan pemanggil misteri heheheh

"Assalamu'alaikum, Kak Long?" Suara di hujung talian macam biasa ku dengar. Tapi di mana ya?

"Ini Khudri." Subhanallah! Dah lama benar aku tak borak atau jumpa dengan Khudri. Rasanya kali terakhir jumpa masa kenduri tahlil arwah nenek bulan 7 yang lalu.

Dulu ada juga borak/tinggal message di Facebook. Belakangan ni, dengan keadaan aku yang jarang log in fb dan Khudri yang sibuk membuat persediaan untuk SPM, memang lamalah kitorang tak bertukar khabar berita. Khudri ni dulu jiran aku. Dah macam adik sendiri. Macam anak pun iye jugak. Aku ni guru tuisyen Khudri (untuk beberapa tahun) sebelum dia masuk ke sekolah berasrama penuh. Yang itu, kalian boleh baca di sini.

Terharunya! Khudri telefon untuk berbual dengan aku sebelum dia 'berjuang' untuk SPM pada 14 November ini. Cepat betul masa berlalu. Rasanya macam baru semalam aku menjerit kegembiraan dapat panggilan Khudri yang maklumkan dia dapat 8A untuk PMR. Tahu-tahu dah nak SPM dah?!


Khudri, you are a thoughtful young boy :) Restu dan doa Kak Long sentiasa ada buat kamu. Buat sehabis baik. Jangan putus panjatkan doa pada Allah. Insya Allah, Allah akan kurniakan yang TERBAIK buat Khudri.

All the best, Khud. Break A Leg!!


Ketupat Palas Gumbira

Jumaat, November 11, 2011


Ketupat palas memang favourite aku. Tak kisahlah ketupat palas yang kosong atau yang ada inti kacang, dua-dua aku suka. Memang kalau dapat makan ketupat palas, hati aku paling gummmmbiiraaa! Tak silap aku, kalau di Johor, mereka panggil ni lepat.

Nak belajar buat ketupat palas? Kat bawah ni ada resepinya.

Resepi Ketupat Palas

Bahan-bahannya:

  • 1 kg beras pulut
  • 1 kg santan
  • 1 sudu teh garam
  • Beberapa helai daun pandan
  • Daun palas secukupnya

Cara-caranya: 

  1. Basuh beras pulut sehingga bersih dan toskan.
  2. Masukkan santan dan garam ke dalam periuk. Masak atas api sederhana besar. Kacau sampai mendidih.
  3. Kemudian, masukkan pulut dan daun pandan (carik-carik sedikit dan simpulkan). Kacau sehingga sebati. Masak hingga pulut menjadi setengah masak. Sentiasa kacau supaya bahagian bawah pulut tidak berkerak.
  4. Setelah itu, bolehlah dibungkus menggunakan daun palas. Cara nak membungkus ketupat palas, sila rujuk video di youtube ini. How to Fold & Stuff Ketupat Daun Palas (Credit to myindo)
  5. Akhir sekali, bolehlah direbus ketupat-ketupat tu. Masukkan ke dalam periuk besar dan isi air sehingga parasnya menutupi semua ketupat. Rebuslah sehingga air kering dan ketupatnya masak.
  6. Sajikan dengan rendang, serunding atau kuah gula.

Selamat Mencuba! 

  

Vanilla Muffin with Blueberry Filling

Isnin, November 07, 2011

Mari cuba resepi mudah ni. Untuk fillingnya, boleh tukar ikut citarasa. Gantikan dengan rasberry/kiwi/mango fillings atau bagi penggemar coklat, gunakan Nutella :)


Bahan-bahan:
  • 125g mentega - suhu bilik
  • 100g gula
  • 3 biji telur saiz A
  • 1 1/2 sudu teh esen vanila

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1/2 sudu teh garam
(3 bahan di atas diayak bersama)

  • 3/4 cawan susu
  • Blueberry filling/jam

Cara Penyediaan:
  1. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Kemudian, masukkan telur satu persatu diikuti dengan esen vanila. Pastikan semua bahan telah sebati.
  2. Masukkan campuran tepung dengan susu berselang-seli. Campuran pertama -- tepung, diikuti dengan susu dan mestilah diakhiri dengan tepung.
  3. Masukkan ke dalam cup atau muffin tray kira-kira 1/2 penuh. Masukkan 1/2 ke 1 sudu teh filling/jam. Kemudian tutup filling dengan adunan sehingga 3/4 penuh. 
  4. Bakar pada suhu 190 darjah Celsius dalam 20 - 23 minit.

Tips dan Petua Melembutkan Daging Ketika Memasak

Ahad, November 06, 2011

Tips dan Petua Melembutkan Daging - Musim raya korban. Inilah musimnya banyak stok daging dekat rumah. Inilah masanya kita pening-pening lalat cari pelbagai resepi enak berasaskan daging untuk jamu seisi keluarga. 

Hendak sediakan hidangan daging yang lazat dan menyelerakan, daging mestilah lembut. Barulah dapat dinikmati sebaiknya.

Bagi yang ada pressure cooker, tentu tidak timbul nasalah. Masukkan sahaja ke dalam pressure cooker kalian, sekejap sahaja daging bertukar jadi lembut.

Tiada pressure cooker? Tiada masalah. Di bawah ini, saya kongsikan beberapa petua atau tips yang boleh dipraktikkan ketika memasak untuk mendapatkan hasil daging yang empuk.

Tips dapatkan daging yang empuk


Petua Lembutkan Daging

  1. 2 ke 3 batang sudu atau garpu keluli tahan karat (stainless steel) - Masukkan ke dalam periuk semasa merebus daging. Memandangkan sudu atau garpu besi merupakan konduktor haba yang baik, suhu air akan meningkat dan membuatkan daging lebih cepat dimasak, tidak memgambil masa yang terlalu lama untuk empuk.
  2. Daun nangka - Basuh dan bersihkan beberapa helai daun nangka. Masukkan ke dalam periuk rebusan daging.
  3. Tangkai labu bawang putih - Kebiasaannya, kita akan membeli bawang putih dalam bentuk labu dan bertangkai. Simpan tangkai labu bawang putih tersebut. Masukkan beberapa tangkai ke dalam masakan untuk menjadikan daging lebih lembut dan empuk.
  4. Air Kelapa - Rebus daging dengan 1 cawan air kelapa sehingga lembut.
  5. Tebu - Buang kulit tebu. Ambil dua ke tiga ruas tebu dan potong memanjang. Masukkan ke dalam periuk semasa merebus daging.
  6. Halia - Tumbuk sedikit halia dengan garam kasar. Perapkan daging selama 30 - 45 minit. Masak daging ikut resepi pilihan.

Lazimnya, saya aakan guna petua nombor 1, 2, 3 dan 6. Air kelapa dan tebu tidak pernah cuba setakat ini. Lagi satu, pastikan potong daging ikut cara yang betul ye, melawan ira daging. Tidaklah nanti daging kita kenyal dan sukar dikunyah. 

Selamat mencuba!


Cara 'Brilliant' Guna Semula Tin Biskut!

Khamis, November 03, 2011

"Buang je lah tin tuh!" JANGAN! Kalau semua benda kita nak buang, 5 atau 10 tahun akan datang kita akan jadi negara sampah. Aku bukanlah nak pupuk habit kumpul sampah atau barang-barang tak guna....tapi cuba tengok gambar ni.

Cantik tak? Tin biskut yang selama ni kita buang dan kita lanting dalam tong sampah tu, lepas sessi 'make-over' boleh jadi ekslusif macam ni. Tin biskut 'vogue' ni di pasaran harganya dalam RM40 - RM60 tau! Sesuai untuk jadi ahli baru di dalam dapur korang. Sangat presentable dan bergaya untuk letak di meja makan atau meja hidangan. Letaklah keropok ke, rempeyek ke, biskut ke atau jadikan kotak simpanan barang-barang yang kecil,...stationeries, kids' stuff/small toys.

Bagi aku, ini cara guna semula tin biskut yang sangat-sangat brilliant! So, to all the creative-crafty hands out there, apa lagi....gunakan kepakaran dan kreativiti kalian untuk hasilkan sesuatu yang bernilai dan yang penting -- dah tak jadi sampah lagi :) Yeayyyy! Let's Go Green!

ST12 - Memuja-Mu

Rabu, November 02, 2011

Hi! As usual, I will not write about any song melainkan lagu ni jatuh kategori 'Cinta Dengar Pertama'. Love the music! Love the lyrics.

Lirik Memuja-Mu - ST12

bila ku lihat bulan
semua begitu indah
terbentang di langit
jika dan/kan ku lihat bintang
memang begitu indah
bertabur di langit

semua apa yang ku lihat
hanya Tuhan yang bisa
menciptakan semua

(1)
Tuhan memberi keindahan
yang terindah
seisi langit dan bumi ciptaanMu Tuhan

(2)
biarkan aku berada di sini
biar ku tahan laju angin
ajarkan aku menyebut namaMu
ajarkan aku untuk hidup

tiada tuhan kecuali Allah
Allahu Akbar Allah Maha Besar
ijinkan aku bersujud padaMu
ku agungkan kebesaranMu

Ulang (1)

biarkan aku berada di sini
biar ku tahan laju angin
ajarkan aku bersujud padaMu
ajarkan aku untuk hidup

tiada tuhan kecuali Allah
Allahu Akbar Allah Maha Besar
ijinkan aku bersujud padaMu
ku agungkan kebesaranMu

Ulang (2)

Nak dengar lagu ni? Layan kat youtube ye.

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Once Upon A Time [2011]

Isnin, Oktober 31, 2011

Siapa yang tidak suka pada dunia 'fairy tales'? Semua berakhir dengan 'happily ever after'. Well, tidak dalam 'Once Upon A Time'. TV Show terbaru terbitan ABC lakonan Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison dan Jared Gilmore ini. Dalam siri baru ini, kita tetap akan disajikan dengan watak-watak dongeng yang kita 'familiar' sejak dulu, cuma dengan pelbagai twists here and there.

Once Upon A Time - Mula ditayangkan pada 23 Oktober 2011


Once Upon A Time mengisahkan tentang Emma Swan yang ketika menyambut hari lahirnya yang ke-28, didatangi oleh Henry (seorang kanak-kanak yang berusia 10 tahun). Henry mendakwa bahawa Emma merupakan ibu sebenarnya yang menyerahkan Henry for adoption 10 tahun lepas.

Henry mengajak Emma pulang ke Storybrooke, bandar kecil di mana dia tinggal bersama ibu angkatnya, seorang mayor. Henry turut membawa sebuah buku cerita dongeng dan memberitahu bahawa semua penduduk di Storybrooke adalah watak-watak dari cerita dongeng tersebut yang terperangkap di dunia nyata. Malangnya apabila terperangkap di bumi, tiada seorang pun yang tahu apa yang berlaku. Mereka seolah-olah menjalani kehidupan baru dan masa silam mereka semuanya kabur.

Bayangkan Snow White dihantar ke bumi dan menjadi seorang guru di Storybrooke? Dan ibu angkat Henry adalah si Evil Queen yang bencikan Snow White.

Bagaimana Emma menerima semua ini? Percayakah Emma pada omelan-omelan Henry? Adakah Emma akan tinggal di Strorybrooke bersama Henry lebih-lebih lagi bila Henry memaklumkan hanya Emma yang mampu membetulkan keadaan? Siapa Emma sebenarnya?

Yang pasti ini bukan cerita dongeng biasa. Jalan ceritanya agak berat tetapi sangat menarik. Kita akan didedahkan dengan dua jenis penceritaan (1) dunia nyata di Storybrooke dan (2) scenes dari buku cerita dongeng yang dibaca oleh Henry. Sedikit sebanyak kita akan dapat 'join the dots' dan rungkaikan siapa dan apa peranan Emma dalam cerita ini.

Klik sini untuk rating tv show ini di IMDb.

Dadali - Di Saat Aku Mencintaimu

Ahad, Oktober 30, 2011

First time dengar lagu ni berkumandang, aku terus berhenti bercakap! Rasanya siap angkat tangan mohon teman-teman turut berdiam supaya aku dapat concentrate dengar lagu ni. Aku suka lagu ni sebab si penyanyi mengalunkan lagu ni secara bersahaja. Sedap je telinga dengar :)

Lirik Lagu Dadali - Di Saat Aku Mencintaimu

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Nak dengar lagu ni? Pandai-pandailah korang google atau search dekat youtube, k.

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Stress? Tertekan? Baca doa ini.

Assalamu'alaikum. Selamat Hari Ahad! Selamat berhujung minggu :)

Pagi tadi lepas Subuh, aku belek-belek buku doa - Doa & Zikir Harian oleh Ustaz Zahazan Mohamed (Terbitan Telaga Biru). Nak buat breakfast awal lagi. So, bacalah buku sikit buat tambah ilmu. Satu ayat pun jadilah. Belajar benda baru untuk diamalkan.

Banyak doa mudah yang boleh dipraktikkan dalam buku ni. Yang menariknya, buku ni bersaiz kecil, jadi mudahlah nak dibawa ke mana-mana. As usual, dari segi persembahan, buku-buku terbitan Telaga Biru memang menarik! Sesuai dijadikan koleksi persendirian atau untuk perpustakaan keluarga. Saya sendiri sudah miliki beberapa buku ilmiah dan islamik terbitan syarikat ini.

Hari ini, aku ingin kongsi salah satu ilmu baru yang telah saya pelajari. Seuntai doa untuk bantu kita atasi tekanan atau stress. Dunia hari ini, perkara remeh-temeh pun boleh buat kita tertekan, kan? Jangan stress! Tekanan dan tertekan sangat tidak elok untuk kesihatan. Baca dan amalkanlah doa kat bawah ini.


*Klik pada gambar untuk paparan lebih besar.


Sambal Tempe Kering

Isnin, Oktober 17, 2011

Resepi sambal ni senang dan ringkas. Cuma nak keringkan sambal tu la makan masa sikit.

Bahan-bahan:
  • Kacang Tanah
  • Suun
  • Tempe
[Bahan-bahan kat atas ni ikut suka nak guna banyak mana - digoreng, kemudian ketepikan. Tempe dipotong nipis-nipis dan goreng lama sedikit sehingga garing.]

  • 6 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 4 - 6 sudu besar cili giling
  • Sedikit belacan (tak guna pun - 1 isi rumah allergic belacan)
  • Air asam jawa
  • Garam 
  • Gula
  • Sedikit minyak untuk menumis.

Cara-cara:
  1.  Blender bawang merah dan putih. Panaskan minyak dan tumis kedua-duanya sekali.
  2. Masukkan cili giling. Tumis sehingga cili masak. Masukkan air asam jawa dan belacan. Perisakan dengan garam dan gula.
  3. Biarkan hingga sambal kering.
  4. Apabila sambal dah kering, biarkan sejuk. Kemudian barulah digaulkan dengan kacang, suun dan tempe yang dah digoreng tadi.

Sedap makan dengan nasi panas! Ratah macam tu pun okay...makan dengan roti pun boleh :) Sambal ni tahan lama sebab jenis kering. So, bolehlah buat sekali banyak-banyak dan simpan.

Sambal Ikan Bilis Kering

Pagi ni mari jamu mata dengan semangkuk sambal ikan bilis kering. Ini antara lauk kesukaan aku nih. Dulu time-time belajar & duduk asrama, suka bawak bekal banyak-banyak dari rumah. Time lapar, makan dengan roti. Syokkkkk!



Bacaan Sebelum Masuk ke Rumah untuk Hindari Gangguan Syaitan

Sabtu, Oktober 08, 2011

Salam Sabtu! Moga hari ini semunya berjalan lancar. Yang rehat dapat rehat. Yang kerja dapat laksanakan kerja hingga langsai. Yang jalan-jalan selamat perjalanan pergi baliknya.

Di bawah ni ada ayat yang boleh kita baca sebelum masuk ke rumah. Yelah, kadang-kadang balik kerja lewat malam atau pergi jalan-jalan merata tempat, bimbang juga jika 'terbawa' balik apa-apa yang bukan-bukan. Bacalah ayat ini, Insya Allah tidaklah ada syaitan yang ikut masuk ke rumah. Dengan izin-Nya juga, akan terhindarlah kita daripada sebarang gangguan syaitan.



 
Terjemahan: Tiada suatu jiwa melainkan diawasi penjaganya
[Surah At-Tariq: Ayat 4]

Selawat Syifa'

Jumaat, Oktober 07, 2011

Salam Hari Jumaat! Semoga hari ini penuh dengan keberkatan untuk kita semua.

Hari ini saya ingin kongsi tentang Selawat Syifa'. Selawat ini elok dibaca dan diamalkan ketika kita sakit atau kurang sihat. Lebih baik jika selawat ini dihafal dan dijadikan amalan harian.




Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad S.A.W. yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberi kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda.

Hari Dapur Kecoh

Khamis, Oktober 06, 2011

Hehehe tak adalah kecoh mana sebenarnya. Tapi, hari ni memang lama jugak duduk kat dapur. Mula-mula buat muffin ketot-ketot untuk beri pada jiran yang akan kenduri esok hari. Muffin ketot ni ibu yang order. "Nak yang kecik-kecik je Long biar sekali ngaapppp je."

First batch - siap susun dalam kotak supaya tak bergolek-golek :)

Sambil tu buat onde-onde. Jenuh jugalah menggentel adunan pulut ni sebab buat dalam 2 kilo. Untuk orang expert tak delah penat mana. Tapi untuk aku yang terkial-kial ni, sakit jugak pinggang dibuatnya! Ni untuk member yang order dari minggu lepas (tak sempat buat) + untuk jamu orang surau & masjid.

Sempat minum petang dengan onde-onde!


Last sekali, buat Chocolate & Walnut Brownies. Aku memang suka brownies dengan walnut tapi belum jumpa resepi yang betul-betul kawwwww dan kena dengan tekak. Setakat ni kalau buat brownies chocolate & walnut ni memang tak pernah jadik dengan sempurna. Percubaan kali ni dianggap separuh berjaya :( teksture tak cantik. Rasanya pun tak cukup 'chocolatey'....reject resepi nih! (Sambil pangkah besar-besar dengan pen merah) Fortunately masih 'edible' lagi lah. Tak pe, malam ni 'treat' budak-budak kat dewan. Sure diorang suka!

Brownies yang separuh jadik ahaks.

Doa Mohon Dipermudah Kesusahan atau Kesulitan

Rabu, Oktober 05, 2011

Hmmm, hari ni aku nak kongsi doa ringkas dan mudah untuk diamalkan tatkala kita berdepan dengan kesulitan. Ayat ni daripada Surah 'Abasa, Ayat 22. Pendek je, jadi senanglah nak dihafal :) Amalkan baca doa ni di saat-saat kita ada masalah dalam urusan kehidupan harian. Mohon dengan kesungguhan agar Allah lorongkan jalan dan mudahkan apa-apa yang menyulitkan kita. Insya Allah!


 Terjemahan: Kemudian jalan (baik dan jahat), dimudahkan Tuhan kepadanya (untuk menimbang dan mengambil mana satu yang ia pilih).


Semoga doa ini dapat dimanfaatkan :)