Isnin, 30 November 2020

Pasta Fusilli Sup Ayam

Salam minggu baharu! Saya mulakan minggu dengan mood serba lemau. Malas hendak berbuat apa-apa. Berat je rasa badan tu nak bergerak. Alang-alang tak mahu bergerak tu, kita duduklah menghadap komputer tulis entri blog. Sekurang-kurangnya, bolehlah rasa diri ni produktif juga. 

Hari ini entri resepi. Satu lagi resepi olahan pasta yang tersimpan lama dalam draf, asyik bertangguh dan tidak sempat saya hendak kongsi. Fusilli sup ayam. Haa ... kali ini hidangan pasta saya berkuah dan dinikmati dalam keadaan panas-panas.

Fusilli dengan sup ayam ni sebenarnya lebih kepada leftover recipe. Saya gunakan lebihan sup ayam hari sebelumnya. Tiba-tiba tekak terasa teringin nak makan something hot and soupy. Jadi, saya panaskan sup, masukkan daun limau dan hirisan cili api. Basically, cara penyediaan hidangan ini, kita hanya perlukan sup ayam (ikutlah resepi internet ke, resepi turun-temurun ke) dan pasta.

Sementara sup dipanaskan, rebus fusilli (boleh ikut cara mudah, cepat dan jimat ni) sehingga masak. Jika hendak pakai spageti atau makaroni pun tiada masalah sebenarnya. Pasta juga. Kebetulan ketika itu,  ada baki fusilli suku pek dalam balang. Saya capai apa yang convenient.

Apabila fusilli dah ready, masukkan ke dalam periuk sup dan biarkan masak seketika. Setelah itu, ambil satu sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan sedikit air (saya gunakan air rebusan pasta) dan masukkan ke dalam sup untuk pekatkan kuahnya. Biar tekstur sup ada body, likat sedikit ala-ala stew gitu.


Siap!
Fusilli Sup Ayam

Kelabu YonnyBoii Feat Azlan Typewriter (Easy Chords)

Saya biasa dengar lagu-lagu YonnyBoii dan kolaborasi penyanyi ini dengan beberapa penyanyi lain. Tetapi, dalam banyak-banyak lagu, secara peribadi saya suka lagu Kelabu. Bagi saya gandingan YonniBoii bersama Azalan Typewriter sangat kena. Pertama kali dengae je terus woww! Best!

Dari segi lirik, semua tahu lirik-lirik lagu YonnyBoii ni macam mana, kan? So, tak perlu diulas lagi. Selain mesej yang hendak disampaikan, saya rasa kekuatan lagu ini turut terletak pada melodinya. Terutama sekali bahagian korus.


Alang-alang lagu dah best, kenalah nyanyi sambil petik gitar. Guitar chords Kelabu ini sudah ditransposed ke bentuk yang lebih mudah. Bukan saya buat. Kebetulan adik-adik di sini sedang sibuk cari chordslagu-lagu yang masuk Separuh Akhir Muzik-muzik 35 hendak buat mash-up, saya tumpanglah sekaki.


Selamat berdendang!


Kord Gitar dan Lirik Kelabu YonnyBoii Feat Azlan Typewriter (Easy Guitar Chords)


(Intro)

Am G F E

Ooh-ooh-ooh-hmm


Am 

Ku tidak mahu hanya

G

kata-kata di buku

F

kutakut akan janji

E

jadi lidahku kelu

Am

ku hanya mahu rasai

G

diriku diperlu

F

kusediakan payung

E

untuk engkau berteduh

Jumaat, 27 November 2020

Jualan Black Friday & Cyber Monday di E-Sentral

 Assalamualaikum. Hai semua! 👋

Kalian gemar membaca? Ingin dapatkan e-book menarik dengan harga terbaik? Kunjungi portal e-book E-Sentral segera. Bermula hari ini, Jumaat, 27 November sehinggalah Isnin, 30 November 2020, E-Sentral mengadakan Jualan Black Friday & Cyber Monday. Banyak buku yang ditawarkan dengan potongan harga antara 10% sehingga 30%.

Bersempena dengan jualan ini, ada potongan 10% untuk pembelian ‘Lelaki Langit Bumi’ saya di E-Sentral. Bagi penggemar novel romantik, bolehlah cuba baca LLB. Di sini saya sertakan sedikit cuplikan khusus buat kalian.



Tunggu apa lagi? Selain ‘Lelaki Langit Bumi', ada banyak buku pelbagai genre dengan potongan harga hebat di sana. Inilah masanya untuk tambah koleksi peribadi dan dapatkan karya penulis kegemaran kalian.

Jika tidak beli untuk diri sendiri, kalian boleh juga hadiahkan e-book ini kepada yang tersayang atau teman-teman ulat buku. Mudah sahaja. Di bawah ini saya tunjukkan caranya.

Khamis, 26 November 2020

Resepi Sandwic Kacang Kuda

Assalamualaikum. 

Tercari-cari menu menarik untuk dicuba? Apa kata kalian pertimbangkan sandwic kacang kuda saya ini. 

Sebut tentang kacang kuda (turut dikenali dengan nama chickpeas dan garbanzo beans), ini merupakan antara bahan yang tidak putus bekalannya dalam pantri saya. Macam-macam resepi yang boleh diolah dengan kacang ini. Hidangan India, Timur Tengah, Mexico, bergantung pada selera.

Selain itu, kacang kuda sangat sesuai untuk yang sedang berdiet atau jaga pemakanan. Terutama sekali bagi yang amalkan diet suku suku separuh atau clean eating. Kandungan indeks glisemiknya rendah, jadi tidak akan spike kandungan gula dalam darah malah buat kita rasa lebih kenyang. 

Saya selalu rebus kacang kuda untuk dijadikan snek antara waktu makan. Daripada kita makan chips dan jajan yang bukan-bukan, baiklah nikmati kacang kuda rebus. Craving satisfied, pengambilan kalori harian pun tidak terbabas 😆.

Resepi sandwic kacang kuda di bawah ini lazimnya jadi menu sarapan saya. Saya buat yang simple sahaja. Cuma sesekali jika inginkan kelainan, barulah ditambah rempah dan ramuan tertentu untuk imitate rasa ala ala mexican food.


Rabu, 25 November 2020

Buat Roti Canai Tanpa Perlu Tebar

Assalamu'alaikum. Hai semua! 

Hari ini bersiaran dari dapur. Kita buat roti canai. Saya tidak pandai bab tebar-tebar roti ini. Jika kalian seperti saya, usah bimbang. Kita buat versi roti canai tanpa perlu tebar. Mudah dan hasilnya tetap umphh! Melalui entri ini, saya kongsikan secara ringkas ya bahan dan cara pembuatannya. 

Resepi Roti Canai

Bahan-bahan yang diperlukan:

300g tepung gandum

1 biji telur gred A

50ml minyak masak

150ml air suam

1 sudu teh gula

1/2 sudu teh garam

mentega/marjerin/mentega bawang putih secukupnya

parutan keju secukupnya


1 sudu besar tepung gandum (untuk digunakan ketika menguli doh)

minyak masak secukupnya (untuk rendam dan rehatkan doh)




Langkah-langkah penyediaan:
  1. Satukan tepung gandum, gula dan garam di dalam sebuah mangkuk sederhana besar. Gaul rata.
  2. Pukul telur bersama air suam dan minyak. Tuangkan ke dalam tepung.
  3. Gaul dengan spatula atau tangan sehingga menjadi doh. 
  4. Pindahkan doh ke atas permukaan rata yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum. Uli doh menggunakan bahagian bawah telapak tangan hingga tekstur doh tidak lagi melekat di tangan.
  5. Bahagikan doh kepada bahagian-bahagian kecil.
  6. Masukkan minyak masak ke dalam mangkuk, agak-agak sahaja biar cukup untuk saluti doh.
  7. Rendam doh di dalam minyak dan rehatkan selama satu jam.
Saya suka roti canai yang nipis. Jadi, satu adunan ini saya bahagikan kepada dua belas bahagian. Jika kalian ingin portion yang lebih besar dan tebal, bahagikan doh kepada 8 bahagian. 

Isnin, 23 November 2020

Nasi Goreng Sardin Cili Api

Nasi Goreng Sardin Cili Api ini merupakan hidangan yang saya buat menggunakan leftover meal malam sebelumnya. Ada dua ketul ikan sardin lebihan sambal yang dimakan dengan nasi lemak. Nasi lemak dan sambal dah habis, jadi ikannya kita proses jadi juadah lain.

Kebetulan ada nasi dingin kelmarin. Tiba-tiba terlintas di kepala nak makan nasi goreng sardin. Di rumah ni, jarang masak sardin. Buat apabila teringin sahaja. Jadi, alang-alang bahan-bahan dah ada tu, mari kita goreng!


Nasi goreng ikan sardin saya. Nampak tak cebisan-cebisan ikan sardin yang meriah ‘berdakap mesra’ dengan nasi tu? 😂 Lebih terangkat apabila suapan tu ada hirisan cili api sekali.

Jumaat, 20 November 2020

Apa Itu Puisi Padam | Blackout Poetry

Pernah dengar puisi padam? Blackout poetry? Well, puisi padam atau blackout poetry ini satu seni puisi yang terhasil daripada tindakan kita memilih perkataan-perkataan tertentu daripada satu halaman buku dan menyisih atau memadamkan perkataan yang selebihnya. Perkataan-perkataan yang tinggal (tidak dipadamkan) akan membentuk sebuah puisi.


Contoh seperti di bawah:


A flawless sky
sunk in the sand
a mind clouded with 
shooting flames.

Khamis, 19 November 2020

Kad Tahniah untuk Orang Kahwin Bahagian 1

Assalamu'alaikum,

Bilakah kali terakhir kalian hadiri majlis perkahwinan? Maklumlah, musim PKPB ini majlis yang dibuat untuk meraikan mempelai tidak boleh semeriah dahulu. Kita kena terus beringat dan berjaga-jaga.

Sebut pasal majlis dan kenduri kahwin, hari ini entri kraf kertas tentang kad tahniah. Bukan kad tahniah biasa, tapi kad tahniah untuk orang kahwin.

Di bawah ini merupakan sebahagian daripada kad-kad tahniah untuk pengantin yang saya buat sepanjang tahun lepas. Tahun ni punya, cuma ada dua tiga tempahan je rasanya. Itu pun tak dan ambil gambar. 

Jom tengok! Mana tahu boleh jadi inspirasi 😊


Explosion box - Wedding dress & Tuxedo

Explosion box ini sejenis kad dalam bentuk empat segi sama. Apabila kita angkat penutup kotak, dinding kotak akan collapse. Bahagian dalaman kotak dihias dengan gambar-gambar dan pelbagai hiasan yang mengangkat tema perkahwinan. 

Selasa, 17 November 2020

E-book Budak Ipoh Selipar Putus - Syameen Khalili

Assalamu'alaikum.

Hari ini saya ingin kongsi tentang e-book yang saya baru baca. Ok, pembetulan ... yang telah saya baca pertengahan Oktober yang lalu. Tetapi, disebabkan sikap tangguh-tangguh saya, lambat kisah e-book ini jadi entri.

Jika kalian perasan, saya jarang tulis ulasan atau resensi mengenai buku-buku yang telah saya baca. Ini kelemahan saya. Saya tidak pandai tulis review. Kalau ada entri tentang buku pun, lebih berkisar tentang pengalaman seronok saya yang ingin saya kongsi bersama kalian. Benda baik kena kongsi sama-sama!

Sama juga seperti 'Budak Ipoh Selipar Putus' ini. Sebuah karya oleh Syameen Khalili, seorang penulis yang saya kira miliki magis dalam kebolehannya menyusun aksara.  

Saya mula membaca karya penulis ini (Jejaka Jelmaan Jemala, Gadis Penyelamat dan Kadir Kadariah) ketika mula berjinak-jinak dengan aplikasi Wattpad beberapa tahun yang lepas. Selepas tu saya ke mana, Wattpad ke mana. Sekarang inilah baru nak aktif membaca dan menulis semula.

OK, berbalik kepada e-book ini, apa kata kalian baca sinopsis terlebih dahulu?

ebook, 170 halaman

Diterbitkan 2020 oleh Siti Syameen Md Khalili

ISBN139789671802915

Isnin, 16 November 2020

Resepi Kuih Bom Mentega Kacang | Kuih Bijan

Assalamu'alaikum,

Kuih Bom Mentega Kacang. Kuih Bijan Mentega Kacang. Bebola Mentega Kacang. Sebenarnya tidak ada nama spesifik untuk kuih ini. Ini kuih musim PKP. Lama peram dalam draf. Baru hari ini sempat terbit entri. 

Waktu tu, saya teringin sangat hendak makan kuih bom. Tidak kiralah yang intinya kelapa parut manis atau inti kacang, janji kuih bom. Tetapi, manalah nak cari. Zaman PKP beberapa bulan dahulu kan gerai-gerai kecil ni tidak boleh berniaga.

Makanya, saya cuba buat sendiri. Dah nama pun kuih musim PKP, guna bahan apa yang ada dalam pantri sahajalah. Yang penting, dapat menikmati tektur kuih bom yang kenyal-kenyal dengan inti manis.

Tanpa bijan putih, inilah kuih bom togel saya. Berintikan lepa kacang. Kebetulan, mentega kacang saya ini dah nak tamat tempoh. Kita jadikan kuih supaya tidak membazir. OK, jom intai resepi.


Sabtu, 14 November 2020

Sandwic Cendawan Roti Parmesan Oregano

Assalamu'alaikum. Hari ini entri resipi mudah tetapi miliki keenakan berganda! Sandwic Cendawan. Apa yang istimewanya hidangan sandwic saya kali ini ialah bahan tambahan yang digunakan seperti hirisan ayam dan hirisan saderi. Selalu jika buat sandwic cendawan, saya hanya guna cendawan shitake, bawang besar dan lada benggala sahaja. Kemudian, tambah perasa seperti sos tiram dan lada hitam. Boleh intai resepi di sini.


Selain daripada itu, pilihan roti saya juga berbeza. Kebiasaannya, saya akan guna roti fibre atau baguette yang dipotong serong memanjang. Tetapi, kali ini saya guna roti parmesan oregano yang dibeli di La Boheme Bakery. Memang jatuh cinta dengan roti ini. Dahlah lembut, wangi je bau parmesan dan oregano menyapa hidung 😉


Resepi Sandwic Cendawan
Inti sandwic cendawan


Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat inti sandwic:
  • 2 labu bawang besar (dihiris)
  • 2 tangkai saderi (dihiris)
  • satu pek cendawan shitake (dihiris)
  • seketul dada ayam (direbus dan dicarik/dihiris supaya menjadi cebisan kecil)
  • 1 - 2 sudu sos tiram
  • serbuk lada hitam secukup rasa
  • serbuk lada sulah secukup rasa
  • garam jika perlu
  • sedikit minyak untuk menumis

Jumaat, 13 November 2020

Collywobbles

Sudah lama saya tidak buat entri 'Word Mania'. Banyak je perkataan menarik yang ingin saya kongsi dengan kalian. Tetapi, asyik perap dalam draft. Tidak sempat menulis entri penuh. OK, hari ini kita belajar satu lagi perkataan baharu.


Pernah dengar collywobbles? 'Collywobbles adalah antara perkataan yang secara peribadi saya anggap comel sebutannya selain daripada ragamuffin dan snollygoster. Tahu tak apa maksud collywobbles? Boleh agak tak? Yelah, kadang-kadang sesetengah perkataan kita dapat jangka makna melalui sebutan perkataan itu sendiri.  

Baiklah, ini erti collywobbles.


Secara ringkasnya, collywobbles ialah keadaan yang dialami oleh seseorang apabila berhadapan dengan sesuatu - perut tak sedap, rasa queasy atau gemuruh dan berdebar-debar. Senang cerita ibarat having butterflies in your stomach. Jika 'ada kupu-kupu dalam perut' merupakan salah satu daripada english expression yang biasa digunakan, collywobbles ini pula lebih kepada perkataan slanga atau something informal untuk menggambarkan keadaan tersebut.

Khamis, 12 November 2020

Hiasan untuk Junk Journal

Sepanjang PKPB ini kebanyakan masa saya memang banyak dihabiskan dalam bilik kraf. Ada masa terluang sahaja masuk bilik kraf, buat embellishments, buat kad, tulis jurnal. Baiklah mengurung diri buat something crafty daripada dok menambah langkah ke dapur, buka almari, buka peti sejuk!

Sekarang ini saya sibuk buat hiasan untuk junk journal.  Jika kurang jelas apa itu junk journal, boleh lihat entri-entri saya sebelum ini. Selain untuk koleksi sendiri, adalah saya buat lebih sedikit untuk dijual di Carousell. Tetapi, sekarang ini sebab pergerakan terbatas hendak ke pejabat pos buat urusan pengeposan, semua transaksi saya di sana saya tangguhkan buat sementara waktu.

Kita buat je dulu, kemudian barulah masuk listing

Ini lebih kurang set junk journal untuk pemula. Terdapat hiasan-hiasan untuk ditampal pada halaman junk journal, tag, tali dan adhesive diamentes untuk menambahkan seri layout atau spread kita. Guna untuk scrapbooking pun cantik!


Selasa, 10 November 2020

Resepi Sambal Matah Bali

Assalamualaikum. 

Pernah dengar tentang sambal matah? Ini salah satu daripada variasi hidangan sambal yang terdapat di Bali. Sambal ini sangat mudah disediakan kerana pada dasarnya kita hanya perlu hiris bahan-bahan yang diperlukan sebelum dicurahkan dengan minyak kelapa. 

Lebih kurang beginilah rupanya. Tolong abaikan hirisan saya yang kasar-kasar boleh buat tampal seluar koyak tu heheheh. Waktu saya buat sambal ni, tengah nak kejar masa. Kebetulan, orang yang rajin hiris halus-halus dan cantik berseni (Bott) tiada. Tangkap muat sahajalah jawabnya asal sambal siap.


Isnin, 9 November 2020

Berbaloi di DAISO - Toilet Deoderizer

Assalamu'alaikum,

Siapa suka pergi DAISO? Kalau masuk DAISO bahagian mana yang kalian tuju dahulu? Kalau saya semestinya bahagian alat tulis. Tak pernah jemu untuk belek-belek alat tulis, buku nota dan sticky notes yang cantik-cantik. Jika bernasib baik, ada juga seleksi barang peralatan kraf seperti ink pad, stamps, butang dan reben yang menarik, berbaloi dibeli.

Selesai cuci mata di bahagian ini, saya memang akan pergi bahagian keperluan bilik air dan tandas pula. Saya sudah jarang berkunjung ke DAISO sebab tiada lokasi kedai yang berhampiran dengan saya. Jadi, apabila sesekali berpeluang singgah DAISO saya pastikan yang saya beli beberapa botol toilet deoderizer sebagai stok untuk bilik air di rumah.

Inilah rupanya botol toilet deoderizer DAISO. Selain daripada toilet deoderizer, ada juga room deoderizer dan fabric deoderizer. Botolnya berwarna hijau dan merah jambu jika tidak silap. Dua tu saya jarang beli kerana bilik dah ada letak pewangi manakala fabric deoderizer saya buat sendiri menggunakan pelembut pakaian. Boleh baca - DIY Mudah Homemade Febreze

Jumaat, 6 November 2020

Cincau Ayraa Super Lembut

Assalamu'alaikum. Salam Jumaat!

Hari ini kita borak pasal cincau ya.

Saya sebenarnya seorang penggemar cincau. Cincau dalam ABC, cincau dalam sirap bandung atau soda gembira, cincau dalam air soya, semua saya suka! Paling suka tentulah cincau dalam kopi saya! 

Tetapi, saya agak cerewet bab hendak memilih cincau sebab ragu-ragu akan kebersihan produk dan tempat produk itu dihasilkan. Maklum sahajalah, kerap sangat disogokkan dengan berita kilang tauhu, tempe, kilang itu, kilang ini yang ditutup kerana tahap kebersihan yang sangat teruk. Jadi loya dan kembang tekak dibuatnya.

Selalu kalau pergi kedai runcit, nampak cincau pun akan berkalau-kalau hendak beli. Makanya, hasrat nak menikmati minuman menyegarkan dengan cincau asyik tertangguh.

Rezeki saya, balik kampung ada dalam kalangan saudara saya, adinda Ann Izuani yang menjual cincau homemade. Cincau Ayraa nama produknya. Selama ini dah banyak kali lalu lalang di siaran Facebook saya tetapi saya tak sempat balik Kuang. 

Ada peluang balik sana, terus saya beli dua bekas. Puaslah saya ber-coffee moment dengan Cincau Ayraa ini. 

Satu bekas penuh ini cuma RM6. Beratnya lebih kurang 700g. Maaf, teruja lebih masa dapat cincau ni. Lupa nak ambil gambar penuh.

Rabu, 4 November 2020

Resepi Popcorn Tauhu

Hai semua! Hari ini saya ingin kongsi satu lagi hidangan mudah berasaskan tauhu. Popcorn tauhu. Boleh dijadikan lauk, makan bersama nasi atau sediakan sebagai makanan cekut untuk dihidangkan kepada keluarga atau tetamu. Hendak masak popcorn tauhu ini sangat mudah. Bahan utama yang kalian perlukan ialah tauhu dan Tepung Bestari. Ya, betul. Tepung Serbaguna Bestari yang orang selalu guna untuk buat goreng-gorengan tu. 

Beginilah rupa paras kejadiannya.


Terliur tak? Sudah rangup bersalut begini, orang yang kurang gemar makan tauhu pun akan suka tau! OK, waktu untuk intai resepi.

Selasa, 3 November 2020

Buat Tag Mini

Assalamualaikum. 

Hari ini saya ingin kongsi tag mini yang saya buat untuk projek-projek kraf saya menggunakan set dies yang saya beli di Lazada. Sudah namanya pun tag mini, maka kecil sahaja saiznya. Satu tag berukuran lebih kurang 6 x 4 cm sahaja. Tidak silap saya ketika saya beli harga untuk kesemua empat set dies di bawah dalam lebih kurang RM10. Tidak lebih daripada itu. Murah, kan?

Ini rupanya set dies saya. Ada empat bentuk potongan + 4 embossing patterns. Berbaloi sangat-sangat! Setiap die tajam dan potongan yang terhasil sangat kemas. Jika ingin tag kosong gunakan die sahaja (bingkai yang berlubang tu). Jika ingin ada corak timbul (embossed) pada tag yang kita buat, gunakan kedua-dua sekali termasuk plat bercorak yang disertakan.

Saya lebih gemar buat yang kosong tanpa embossed pattern. Lebih mudah hendak hias dan adalah juga ruang untuk menulis. Dahlah tagnya kecil, ada cetakan corak timbul pula. Nanti sukar nak tulis nota untuk penerima.

Isnin, 2 November 2020

Servis Baca Pruf, Sunting, Tulis, Terjemah

Assalamualaikum,

Ada di sini yang perlukan khidmat pembaca pruf, penyunting, penulis atau penterjemah untuk melunaskan kerja-kerja anda? Ingin semak, sunting atau terjemah dokumen penting tetapi kesuntukan masa?

Saya dahulu, semasa semasa sibuk menyunting manuskrip 'Lelaki Langit Bumi' sebelum diterbitkan, memang rasa terdera sangat! Hendak buat macam mana, projek LLB ni projek 4S saya - Suka-Suka-Syok-Sendiri. Jadi, tidak wajar andai saya sesuka hati incur expenses untuk servis editing pula. RM terhad. 😉

Sepanjang proses itu, setiap kali saya kepenatan, saya akan mengoceh alangkah baiknya kalau ada servis untuk baca pruf dan sunting dokumen dengan harga yang berpatutan! Kalau ada, memang saya akan gunakan khidmat mereka. (Masa ni memang rasa mata dah juling dan berpinar-pinar!)


Jangan ingat tidak ada ya. Jangan jadi macam saya!


Andai kalian perlukan servis yang saya nyatakan di atas - tidak kiralah untuk proofreading, editing, tulis atau terjemah dokumen-dokumen tertentu dengan kadar segera, hubungi PEWT Service Malaysia di bawah.


Proofreading, Editing, Writing & Translating Service Malaysia

Ilham Hafizah Group Enterprise (SSM NO: 003095481-T).