Jumaat, 30 Oktober 2020

Resepi Mudah Mi Hokkien

 Assalamu'alaikum. Hai!

Apa khabar semua? Ada di sini yang suka makan Mi Hokkien tak? Hari ini kita belajar buat Mi Hokkien versi saya. Ini memang antara hidangan Cina yang saya suka makan. Ketebalan tekstur mi, kuah kicap, harum minyak bijan, aroma daun bawang dan ramuan-ramuan lain yang bergabung dalam setiap suapan memang nikmat!

Mi Hokkien yang autentik memanglah tidak halal kerana mengandungi lard. Tetapi jangan bimbang, restoran-restoran Cina-Muslim kan ada :)

Saya dahulu suka order Mi Hokkien dekat satu restoran Cina-Muslim ni tau. Tak ingat nama restorannya. Mereka bungkus makanan dalam takeaway boxes yang berwarna putih tu. So, setiap kali sampai rumah, terus grab satu kotak, ambil chopsticks dan makan panas-panas depan televisyen. Ini one of my favourite 'Me Time'. Terpengaruh tengok cerita omputeh hahaha.

Semenjak kita dilanda pandemik ini memang tidaklah nak keluar cari makan di luar sangat-sangat. Jadi, Mi Hokkien merupakan antara menu yang sudah lama tidak dimakan.

Kebetulan semasa pergi beli barang dapur, saya jumpa mi untuk buat Mi Hokkien, terus cakap pada Bott - Projek Mi Hokkien is ON! Semasa cari bahan-bahan lain untuk dimasak bersama mi, terasa dah air liur meleleh-leleh. Jemput jamu mata tengok Mi Hokkien saya.


Rabu, 28 Oktober 2020

Resepi Apam Ambon

Assalamualaikum. 

Pernah makan apam ambon? Apam ambon ini merupakan salah satu kuih Kelantan yang saya suka. Dahulu semasa saya sibuk berulang-alik ke hospital untuk check up tyroid, saya akan pastikan saya singgah kantin terlebih dahulu untuk beli apam ini. Masa tu, apam ambon ni dijual kecil-kecil, letak dalam paper liner macam cupcake

Lama dah tak makan. Kalau ada orang jual kuih Kelantan dekat-dekat sini pun, tak jumpa yang jual apam ambon. Makanya, disebabkan teringin sangat nak makan, saya cubalah buat sendiri. Gigih tau cari resepi di internet. Kebanyakannya saya tak berani nak cuba sebab lihat kandungan gula yang digunakan. Macam banyak sangat pula jika dibandingkan dengan jumlah tepung.

Inilah apam ambon saya. Resepi godek-godek sendiri. Walaupun rupanya tak semenggah (sebab saya kejap-kejap bukak tutup penutup pengukus nak intai apam naik ke tidak hahaha) dan warna agak pucat, rasanya tetap sedap!


Tak menyempat. Terus potong makan masa apam masih suam. Yummeh!

Isnin, 26 Oktober 2020

Apa Itu Junk Journal | Bahagian 2

Ini merupakan entri sambungan kepada 'Apa Itu Junk Journal (Bahagian 1)'. Dalam entri terdahulu, saya sudah ceritakan sedikit sebanyak tentang junk journal dan bagaimana hendak kumpul material bagi menghasilkan junk journal.

Dalam bahagian ke-2 ini, saya ingin kongsi beberapa halaman junk journal lagi dan hiasan setiap halaman secara ringkas. 

Kebiasaannya, apabila saya buat junk journal from scratch, saya tidak akan terus hias setiap muka surat bahagian dalamnya. Jika ada pun, hias sikit-sikit sahaja untuk bagi junk journal tu nampak seakan miliki tema tersendiri. Selebihnya, saya akan lakukan ketika saya hendak menulis nanti. Masa tu, baru feel untuk hias betul-betul.


Gambar pertama - Page dari kamus lama itu saya tidak sentuh. Kelak, bahagian tersebut bolehlah digunakan untuk tampal gambar atau coretan. Tidak sesuai tulis secara terus di atas permukaan halaman sebab akan nampak semak. Bahagian kanan pula, kertas kosong. Banyak sedikit ruangan menulis. Saya guna clear stamp tulisan sambung pada bahagian bawah sebelah kanan. Bagi efek ala-ala surat cinta lama. Klip kertas itu pula kira macam page markers untuk tanda muka surat.

Ahad, 25 Oktober 2020

Lelaki Langit Bumi | Terima Kasih, Sha Mohamed

Assalamualaikum. 

Selamat berhujung minggu semua.

Bagi kalian yang ikuti blog saya dalam dua tahun belakangan ini pasti perasan yang sekali-sekala saya ada cerita tentang novel 'Lelaki Langit Bumi'.

Terlibat dengan sebuah kajian sosial yang gagal (ambil masa kami dalam dua tahun),  saya dan rakan-rakan sayang pula memikirkan perolehan kajian kami yang ibarat sia-sia. Jadi saya buat keputusan untuk masukkan semua itu ke dalam novel. Dari terbiar begitu sahaja, kita ubah jadi sebuah karya kreatif. 

Setiap kali ada masa terluang, saya akan tulis bab demi bab dan siarkan di Portal Ilham. Saja nak tengok reaksi pembaca di sana. Alhamdulillah, dapat sambutan. Rakan-rakan blogger pun ramai yang beri sokongan baca 'Lelaki Langit Bumi'. Saya siap import beberapa teman saya seperti Sha Mohamed dan Anies untuk buat penampilan istimewa bersama blog mereka di dalam novel itu.

Ada masalah dengan akaun saya di Portal Ilham, saya berpindah ke Wattpad pula. Di sini, sedikit demi sedikit saya mula kumpul pembaca yang setia tunggu kemas kini 'Lelaki Langit Bumi' saban minggu. 

Penghujung 2019, 'Lelaki Langit Bumi' berjaya disudahkan. Ambil masa bertahun! Siap sempat buat giveaway lagi. Ketika itulah ramai yang bertanya tidak mahu terbitkan ke? Saya memang tidak berniat untuk terbitkan sebagai naskhah fizikal kerana bagi saya novel ini sekadar percubaan saya asah bakat menulis. Banyak cacat-cela. Gabung pula tiga bahasa - Bahasa Malaysia, Bahasa Indonesia dan Bahasa Inggeris, dah macam rojak mamak dah! Saya tidak rasa naskhah ini akan diterima oleh mana-mana rumah penerbitan. Tidak lepas piawai. Belum campur sebahagian daripada LLB 'tersangkut' di Portal Ilham lagi, banyak pula isu lain akan timbul - isu hakcipta, karya basi/ second hand.

Tiada naskhah fizikal, ramai yang bertanya hendak beli e-book. Jujur, saya tidak tahu menahu tentang budaya jual beli e-book dalam pasaran pembaca di Malaysia. Jadi, saya diamkan sahaja sebab bagi saya dah siap LLB tu dah puas hati. 

Resepi Air Fryer - Tempe Goreng Garing dan Sos Harrah

Siapa suka makan tempe? Selain dibuat lauk, saya suka makan tempe goreng garing begitu sahaja. Sedap dikunyah sebagai snek waktu gatal gigi. 😆

Untuk resepi tempe ini, tempe dihiris nipis. Kalau tebal-tebal nanti tak garing pula. Kemudian, saya perasakan dengan sedikit serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. Banyak mana? Agak-agak je. Oh, jangan lupa letak garam secukup rasa. Gaul sekata semua rempah dan sedia untuk digoreng.

Sejak ada air fryer , memang apa hidangan yang boleh disediakan menggunakan airfryer, saya akan guna air fryer. Dapatlah sediakan juadah yang lebih sihat, kurang minyak. Letakkan ke dalam bekas air fryer (Jangan terlalu penuh, nanti susah udara panas nak circulate untuk masak hidangan kita) dan masak selama 15 minit.

Bersedia untuk dimasak manja dengan air fryer 😉

Rabu, 21 Oktober 2020

Buat Coffee Dyed Paper untuk Jurnal

Assalamu'alaikum. Hari ini entri kraf. Saya ingin kongsi cara saya buat coffee dyed paper. Dalam bahasa mudahnya kertas celup kopi hahahah. Kertas ini saya gunakan untuk buat junk journal. Tekstur  kertas yang dah berkedut sana sini dengan kesan kopi yang tidak seragam bersesuaian sangat dengan konsep junk journal.

Ingin tahu apa itu junk journal, boleh baca di sini.

Inilah antara kertas dengan kesan kopi yang saya dah buat. Selalunya saya akan guna kertas kosong tanpa garis. Kadang-kadang, saya celup juga kertas petak atau bergaris satu. Tengok apa yang adalah.

Ini pula contoh kertas yang sudah dimasukkan ke dalam jurnal. Nampak macam kitab kuning lama, kan? Hehehe itulah yang mahal.


Ada banyak cara untuk buat kertas dengan kesan kopi ini. Bergantung pada ruang yang kalian ada, masa dan bahan-bahan. Apa yang penting ialah serbuk kopi. Serbuk kopi yang saya maksudkan di sini ialah instant coffee powder. Yang mudah larut seperti Nescafe, IndoCafe ... apa-apalah. Janganlah pula guna kopi premium untuk celup kertas kalian. Sayangggggg. 

Cara pertama
Isikan air panas (tidak perlu terlalu panas, cukup untuk larutkan kopi sahaja) di dalam bekas yang boleh muatkan kertas. Masukkan serbuk kopi secukupnya, ikut tahap kepekatan yang kalian inginkan. Setelah itu, celup kertas ke dalam bancuhan kopi, biarkan seketika. Angkat dan keringkan. Kaedah ini agak makan ruang kerana kertas-kertas perlu dikeringkan di atas permukaan yang rata.


Cara Kedua
Buat bancuhan kopi seperti dalam cara pertama. Celupkan kertas dan bakar dalam oven sehingga sehingga kertas kering. Tidak perlu tinggi sangat suhunya. Ini kena bereksperimentasi. Berapa suhu berapa lama bergantung kepada oven masing-masing. Sesudah siap dibakar, anginkan seketika kertas sebelum disimpan. 


Saya lebih gemar guna cara yang kedua. Saya tidak perlu ruang yang banyak, kertas cepat kering dan saya boleh tindan semua sekaligus. Cuma kerja kita asyik ulang-alik ke oven sahajalah. Biasanya untuk sehelai kertas saya akan bakar sekitar 3 minit. Tersengih-sengih macam orang psiko intai oven sebab masa ini seluruh dapur saya akan dipenuhi aroma kopi. Kertas kopi dapat, bau kopi pun dapat! 


Isnin, 19 Oktober 2020

Buat Puding Roti Mini

Baru-baru ini, semasa mengemas peti dingin beku, saya jumpa roti. Di rumah ini, mood makan roti ada pasang surutnya. Kalau time suka makan roti rasa macam baru je beli tetapi tahu-tahu dah habis. Bila time tak hendak, elok je roti tu tersadai atas meja sampai tarikh luput.

Untuk atasi masalah ini, memang selalu saya akan masukkan roti ke dalam freezer tanpa fikir panjang. Sekurang-kurangnya tidak membazir. Rasa nak makan roti, boleh bakar balik dalam oven atau toaster. Tidak pun, kita gunalah untuk buat puding roti :)

Inilah puding roti mini saya. Kenapa cenonet-cenonet? Alkisahnya, saya sudah lama tidak baking. Kebetulan awal tahun dahulu saya banyak jual barang-barang saya yang saya rasa saya tak akan guna termasuklah beberapa peralatan membakar kek dan kuih. Habis semua loyang kek saya kecil dan besar saya jual. Dalam fikiran tak terfikir langsung pun nak simpan barang sebiji dua.

Alih-alih apabila hendak membakar puding, barulah perasan yang loyang empat segi saya tiada. Mulalah muka terkulat-kulat. Mujur ada loyang mufin 20 lubang dan cawan kertasnya sekali. Jika tidak, jenuh pula nak melengser setiap lubang mufin tu. Makanya, jadilah puding roti mini! 

Jumaat, 16 Oktober 2020

Apa Itu Junk Journal | Bahagian 1

Assalamualaikum. Selamat Hari Jumaat. Harap kalian semua sihat-sihat sahaja hari ini. 

Pernah dengar tentang junk journal? Bagi yang biasa tulis jurnal atau planner, rasa-rasanya berminat tak hendak cuba buat dan guna junk journal?

Sebelum itu, biar saya jelaskan apa itu junk journal terlebih dahulu. Jika dilihat di luar sana, ada pelbagai jenis jurnal yang boleh kita pilih ikut kesesuaian cara kita. Baik dari segi format mahupun fungsi jurnal itu sendiri. Misalnya kita ada, bullet journal (semua catatan kita dalam bentuk senarai), travel journal, workout and weight loss journal ... macam-macam termasuklah junk journal.

Junk journal seperti namanya, self-explanatory. Diperbuat daripada material lama dan terpakai yang ada di sekeliling kita misalnya buku akaun lama, music sheet, tiket, resit, fabrik, kertas dan buku lama. Senang cerita 'all the junks'. Apabila bahan-bahan ini dikompilasikan menjadi satu buku, kita hias pula, maka jadi cantiklah dan ada efek rustic + vintage gitu. Sekarang ini pun, disebabkan permintaan tinggi terhadap material untuk junk journal, banyak dah paper pads, reben, washi tapes dan hiasan-hiasan lain yang sesuai digunakan dalam junk journal.

Saya mula terjebak dengan junk journal apabila saya sibuk menyaring kertas-kertas terpakai yang ada dalam simpanan saya. Ingat lagi tak saya dengan misi selamatkan dan guna semula kertas terpakai? Boleh baca entrinya di sini - Cabaran Upcycle 1, Cabaran Upcycle 2.

Khamis, 15 Oktober 2020

Resepi Asam Pedas Mudah

Bayangkan, semasa perut tengah lapar kita disajikan dengan hidangan asam pedas berkuah pekat dengan nasi panas. Fuhhh, terliur tak? Tidak kiralah protein apa yang digunakan, daging, ikan atau ayam, janji ada bendi dan daun kesum secukupnya!


Sayalah orangnya yang suka masakan asam pedas, yang akan enjoy banjirkan nasi dengan kuah, ratah potongan bendi puas-puas. In fact, di rumah ini, jika buat lauk asam pedas, tidak perlu letak protein banyak pun. Yang penting kuah kena banyak, bendi dan daun kesum kena extra! Apabila bendi empuk tu dikunyah, kuah asam yang meresap dalam bendi meletus di mulut, nikmatnya!


Di bawah ini ialah panduan resepi asam pedas paling senang yang biasa digunakan di rumah. Walaupun saya ini asal dari Melaka, bab asam pedas saya pilih versi termudah. Ini kira resepi asas ya. Jangan pula dibandingkan dengan resepi asam pedas autentik dari Johor atau Melaka. Resepi ini menggunakan bahan-bahan asas sahaja, tidak pakai rempah tambahan lain seperti halba semua tu.



Hidangan asam pedas kegemaran. Tak perlu lauk lain dah! Hadap yang ini sahaja 😊

Selasa, 13 Oktober 2020

Penanda Buku Bermagnet Lagi....

Ini salah satu aktiviti kegemaran saya apabila saya tidak ada angin nak berbuat apa-apa. Masuk bilik kraf, cari sticker cantik-cantik, ambil magnet sheet dan kad atau kertas keras, buat penanda buku bermagnet.

Saya memang suka penanda buku bermagnet. Selain, dapat tandakan halaman pada buku yang kita baca, saya juga guna untuk tanda halaman-halaman penting pada journal dan planner saya. Kira macam hiasan dan aksesori journal-lah. Boleh pilih-pilih ikut tema layout/spread page. Makanya, bertambah berseri-serilah halaman jurnal kita nanti. Dapat juga beri pada kawan-kawan yang punya minat sama barang sekeping dua. 



Isnin, 12 Oktober 2020

Resepi Tempe Mendoan

Hari ini kita makan goreng-gorengan ya. Resepi yang ingin saya kongsi hari ini namanya Tempe Mendoan. Pada dasarnya, lebih kurang seperti tempe goreng biasa cuma salutan tepung tu yang buatkan hidangan ini lebih enak dan berbeza. 'Mendoan' berasal dari perkataan ‘mendo’ yang bermaksud setengah matang atau setengah masak. 

Kepingan tempe akan digoreng dalam minyak yang banyak dan panas dengan cepat, jadi tempe tidak masak sepenuhnya. Macam potongan tempe dalam hidangan ayam penyet tu, lembut-lembut ja. Tetapi, versi ini saya derhaka sedikit. Saya buat bahagian luarnya garing dan rangup manakala dalamnya kita biarkan lembut empuk.

Ahad, 11 Oktober 2020

Tips Pilih Semangka

Entri ini sebenarnya lebih kepada untuk diri sendiri. Sudah banyak kali saya jumpa tips memilih tembikai. (Di seberang mereka panggil semangka 😊) Banyak kalilah lalu-lalang di timeline Facebook dan Instagram. Rasanya dah puas saya screen shot,  konon-konon sebagai panduan bila nak membeli tembikai. Faham-faham sahajalah, tiada apa yang lebih mengecewakan (apabila membeli tembikai) dari dapat tembikai tawar! 😂

Masalahnya, apabila tiba masa nak memilih tembikai, mulalah saya kelam-kabut tak jumpa pula gambar yang diperlukan. Aishhh, mana nak jumpa, gambar-gambar di galeri foto telefon saya ada ribu-riban! Semua benda nak save, semua nak screen shot.

Makanya, kita simpan di blog. Untuk rujukan saya, pada masa yang sama dapat kongsi dengan kalian sekali. Inilah dia ciri-ciri pada tembikai untuk kita scrutinize supaya dapat pilih  yang masak, manis dan juicy. Kita perhatikan bentuk buah dan perbezaan warna pada kulit.

Jumaat, 9 Oktober 2020

Kad Birthday Tema Hitam Putih

Assalamu’alaikum. Hai! Selamat Hari Jumaat! Hari ini entri berkenaan card making. Sekitar bulan Ogos yang lalu saya terima tempahan kad hari lahir bertemakan hitam putih. Kebetulan, bakal penerimanya seorang wanita, jadi terus saya pilih tema bunga. Klise memang klise tetapi saya hendak ambil peluang ini untuk guna background stamp yang saya baru beli ketika itu.

Inginkan kelainan, bahagian hadapan panel kad saya potong sedikit dan cantum semula dengan menggunakan plastik jernih. Kemudian, barulah diletakkan dengan sentimen 'Happy Birthday' secara melintang. Sekali pandang, nampak seolah-olah tulisan 'Happy Birthday' tu yang 'memegang' bahagian hadapan kad.

Sentimen 'Happy Birthday' saya guna rub-on sticker yang dibeli di Mr. DIY. Ingin tahu lebih lanjut tentang rub-on sticker, boleh baca mengenainya di sini

Gembira betul saya melihat cetakan yang terhasil menggunakan background stamp baharu saya. Tidak smudge. Kadang-kadang, sesetengah stamp tidak cantik dan jelas imejnya. Siap bersememeh lagi! Saya cuma menggunakan dakwat hitam biasa untuk stamping. Jelas nampak setiap garis dan titik dengan jelas. Untuk stamp yang berharga RM5.++, saya rasa dah cukup berbaloi!

Khamis, 8 Oktober 2020

Bahulu Sandwich Maker

Dahulu, setiap kali pergi beli barang basah dan keperluan dapur di Tesco Kepong, saya pasti akan singgah beli bahulu depan KFC. Bahulu dekat situ best. Gebu. Harganya cuma RM4 untuk sepuluh biji. Sekarang ini, tidak silap saya dah naik harga sedikit. RM5 untuk 12. Ada dua bentuk - bahulu cermai dan bahulu ikan. Saya sanggup bersidailah tepi kiosk tu untuk tunggu trip bahulu yang baru dibakar. Syok makan panas-panas!

Sebenarnya sejak awal tahun 2020 lagi, saya berhenti sekejap makan bahulu. Konon-konon ketika itu saya on gluten free diet. Tak makan tepung. Jika lalu di hadapan kiosk bahulu, gigih toleh tempat lain, sekadar ambil bau je untuk lepas rasa teringin.

Hendak dijadikan cerita, selepas itu kita mula PKP pula. Lagilah tidak jejak langsung ke sana. Mana nak dapat bahulu! Hari demi hari keinginan pada bahulu makin menggunung. Kerja saya asyik mengomel pada Bott nak bahulu nak bahulu. Bayangkanlah, jika dahulu seminggu sekali memang akan beli bahulu. Masuk bulan Mac dan April tu dah lebih setengah tahun saya tak makan! Bagi saya dah cukup tragis dah!

Memang hendak tidak hendak kena buat sendirilah jawabnya. Nasib baiklah Bott ada mentol menyala dekat kepala dan suruh saya buat bahulu guna sandwich maker. Mujur juga sandwich maker saya di rumah masih boleh digunakan. Maka, terhasillah bahulu sandwich maker dengan jayanya.


Sedia untuk dinikmati!

Kuasa Cintamu - Dato' Siti Nurhaliza (Easy Guitar Chords)

Pertama kali saya dengar lagu TokTi 'Kuasa Cintamu' ini sewaktu dipersembahkan dalam Konsert Manifestival Siti Nurhaliza x HotKool sekitar bulan September yang lalu. Sekali dengar terus jatuh cinta pada gubahan melodinya. Saya suka. Mendayu-dayu!

Lagu ini ditulis oleh Tok Ti sendiri dan Melly Goeslow. Didekasikan buat puteri sulongnya, si comel cheeky Aafiyah. Bagi yang belum dengar, carilah di Youtube atau strim di platform digital kegemaran kalian ya.

Petang tadi saya tukar tali gitar. Kebetulan hujan lebat, tercari-cari aktiviti yang boleh dilakukan selain meruyupkan mata. Hahaha takkan setiap kali hujan nak bobok dan berselimut je kan? Makanya, Bott bancuh kopi panas, kami berdua lepak di ruang depan. Dia baca buku, saya pula buat pencemaran bunyi, petik gitar hasilkan easy chords lagu ‘Kuasa Cintamu’.

Chords di bawah ini ikut sedap telinga saya je tau. Saya ikut lenggok nyanyian Tok Ti. Saya tak sempat nak jenguk Chordify atau pergi transpose chord. Jadi, kalau ada yang tidak kena atau mungkin ada kord yang missing, maafkan saya ya. Nanti, ada kesempatan saya semak balik.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Kuasa Cintamu - Siti Nurhaliza (Easy Guitar Chords)

OST Seandainya Kau Ada


(Intro)

Em Em


Em B7

Ku mengkhabarkan pada awan

E Am 

Jangan terus jadikan mendung

B7 Em

Kerna alam ingin cahaya

Am D

Untuk terus hidupkan terang


Em B7

Semenjak aku menatapmu

E Am 

Hilang padam hatiku galau

B7 Em

Tak pernah lagi lelap tidurku

Am D

Tanpamu mengiring pejamku

Rabu, 7 Oktober 2020

Itik Berenang Pulang pada Senja

Assalamu'alaikum. Saya sedang kemas kini folder gambar di telefon dan komputer riba. Terjumpa kembali gambar ini. Tidak silap saya, ini gambar lebih kurang tiga tahun lepas. Tahun itu, saya masih ambil students sekolah menengah di kelas tuisyen saya. 

Kes itik berenang pulang pada senja ini berlaku semasa sesi ulang kaji menjelang peperiksaan dengan para pelajar. Kami buat latihan peribahasa bergambar. Sebenarnya, soalan peribahasa bentuk ini sangat mudah. Kita akan diberi bayangan melalui gambar. Bukan tanya maksud, bukan suruh buat ayat. Tetapi, hendak tidak hendak kenalah tahu peribahasa yang asas. Jika tidak, jenuh hendak meneka. Waktu-waktu beginilah akan ada sebahagian daripada anak didik saya yang mula mengarang tajuk novel atau drama Akasia dan Samarinda.

Saya letakkan syarat, fikir betul-betul sebelum jawab! Jangan serampangan sahaja main teka-teka. Try recall peribahasa yang telah dipelajari sebelum ini. Cuba jawab semua. Tengok gambar dan relate dengan peribahasa yang bersesuaian.

... dan ini yang saya dapat.


 ðŸ˜†ðŸ˜ðŸ˜

Jawaban yang tepat ialah bagai/ibarat itik pulang petang. Maksudnya, seseorang yang berjalan lambat.

Hahahah ini kira dapat markah untuk mencubalah. Mungkin disebabkan gambar tu agak gelap, daripada ‘petang’ terus diletaknya ‘senja’.

Susah payah itik tu berenang pulang pada waktu senja! Lepas ni cikgu kena lebih gigih lagi 'implan' peribahasa-peribahasa dalam fikiran kalian.

Selasa, 6 Oktober 2020

Buat Popia Goreng Frozen

Popia goreng antara kuih kegemaran saya. Sekali duduk, boleh makan beberapa ketul! In fact, di rumah ini, semua suka popia goreng. Dahulu, kalau tiba-tiba teringin nak makan popia goreng, sanggup pergi Restoran Rasamas di Sungai Buloh semata-mata nak beli popia goreng. Di sana popia gorengnya sedap. Kuih udang pun ada. Yang pentingnya, sos atau kuah cuka untuk dimakan dengan popia pun sedap. Sekali beli sampai 15 - 20 biji sebab nak elak rebut-rebut di rumah. Biar setiap seorang dapat makan puas-puas.

Sebab dah suka sangat makan popia goreng, maka tercetuslah idea untuk laksanakan projek buat popia frozen. Buat sendiri lebih puas hati. Dapat buat dalam kuantiti yang banyak. Kemudian, boleh pelbagaikan penggunaan bahan yang ada untuk intinya. 

Untuk batch yang ini saya guna sengkuang, lobak merah dan jagung manis. Kadangkala saya masukkan hirisan kobis. Banyak mana nak letak? Ikut suka sahaja tetapi yang pasti sengkuangnya kena banyaklah. Bahan-bahan lain dikira sebagai sampingan sahaja.

Semua bahan yang perlu disagat halus. Kemudian, untuk bahan tumis saya hanya tumis bawang putih yang dicincang halus dengan sedikit minyak masak. Ada orang guna udang kering, serbuk pati ayam ... saya buat yang mudah sahaja. Masak semua bahan yang disagat sehingga lembut. Letak dalam satu ke dua sudu besar sos tiram. Gaul sekata dan tambah serbuk lada putih secukup rasa.

Beginilah rupa inti popia saya. Dalam proses keringkan air sengkuang.

Isnin, 5 Oktober 2020

Beli Avokado Murah

Ini kisah lebih kurang dua minggu yang lepas. Saya pergi buat urusan pos, hantar barang untuk pelanggan di Carousell. Alang-alang dah keluar tu, saya singgahlah ke Econsave untuk beli bahan basah dan keperluan dapur.

Semasa saya sampai, masih awal lagi. Sekitar pukul sepuluh pagi. Tengah teruja belek sayur yang segar-segar, ternampak satu bahagian kat tepi kaunter untuk mark down fruits. Kiranya, ruangan ini khusus untuk reduced to clear items lah. Dengan gembira saya memilih pisang, buah pir dan mangga. Semuanya berharga RM2 sebungkus. Tengah pilih-pilih tu, ada satu bungkus buah avokado juga. Punyalah saya excited. Jika diikutkan kondisi buahnya dah lembut, tak boleh simpan lama tetapi macam-macam boleh buat kot! Especially jus alpukat dan smoothie.


Tengoklah ni, dalam satu plastik ada dalam tujuh biji tidak silap saya. RM2 sahaja! Berbaloi-baloi!