Selasa, 29 Disember 2020

Countdown 2021 - Book Challenge

Bagi kalian yang gemar membaca, apa kata untuk 2021, kita buat Book Challenge? Saya suka juga buat Book Challenge atau turut dikenali sebagai Reading Challenge ini. Tetapi, disebabkan sibuk yang entah apa-apa, sudah beberapa kali cabaran ini terkandas di tengah jalan. Tahun lepas tak buat langsung! Tahun sebelumnya, saya cuba buat Goodreads Reading Challenge, konon-konon hendak ikut jejak dinda Sha Mohamed. Baca buku tu baca. Masalahnya, satu buku pun saya tak log dekat Goodreads. Akaun Goodreads saya pun dah berkurun saya tak masuk. Maka, sampai ke sudah saya masih di titik mula.

Jadi, tahun ini pasang tekad untuk melaksanakan Book Challenge dengan jayanya. Saya akan cuba baca sebanyak buku yang boleh mengikut senarai cabaran yang ditetapkan. Senarai mana? Terpulang. Ada banyak book challenge dan reading challenge yang kalian boleh ikut. Seperti beberapa tahun dahulu, saya selesa memilih cabaran yang dianjurkan oleh POPSUGAR. 

2021 POPSUGAR Reading Challenge.


Di bawah ini senarai buku yang perlu dibaca untuk melengkapkan cabaran ini. In case gambar di atas kurang jelas.

Isnin, 28 Disember 2020

Countdown 2021 - Jadual Qadha Solat

2021 tinggal beberapa hari sahaja lagi. Tik tok tik tok. Dari kelmarin saya sibuk hias planner untuk digunakan. Memandangkan saya lebih gemar guna planner yang kosong  (berbanding yang ada banyak ciri-ciri tambahan seperti monthly cashflow, goals, inspiring quotes and etc), sekaranglah masanya untuk set up planner supaya boleh digunakan ikut kesesuaian saya. 

Selain ruang To Do List, saya juga ada cetak beberapa lembaran sebagai inserts tambahan seperti Fitness Journal, Gifts Tracker, To Blog List dan yang paling penting, satu ni - Jadual Qadha Solat.

Ini Jadual Qadha Solat bulanan. Saya tidak pasti siapa/pihak mana yang hasilkan jadual ini tetapi saya peroleh jadual ini melalui perkongsian di Facebook beberapa tahun lepas. Credit goes to the original owner. Moga Allah memberikan ganjaran yang berlipat ganda atas perkongsiannya ini.


Gift Ideas - Memo Board Frames

Assalamu'alaikum,

Hari ini saya nak kongsi gift ideas menggunakan bingkai gambar. Bingkai gambar sebegini, yang ada banyak bingkai yang dicantum sekali, boleh didapati di Ikea dan Mr. DIY. Harga agak berpatutan bergantung kepada jenis dan design. Tidak silap saya, Bott beli bingkai ini bawah RM30.00 di Ikea.



Buat apa dengan bingkai gambar ini? OK, bingkai gambar di atas sebenarnya bukan saya yang buat. Ini hasil kerja tangan Bott. Bersungguh-sungguh dia menyelongkar barang-barang saya dalam bilik kraf untuk siapkan benda ni. Dia nak hadiahkan kepada seseorang sebagai hadiah hari lahir. Jadi, dia beli bingkai, hias dengan Japanese theme untuk dijadikan sebagai memo board. Kiranya ini hadiah 2-in-1. Birthday card a.k.a birthday frame dan memo board sekali untuk tulis peringatan, to do list atau to buy list. Oh, jika nak tengok DIY Birthday Frame - Bingkai Hari Lahir, klik di sini.

Rabu, 23 Disember 2020

Countdown 2021 - Balang Kegembiraan

Balang kegembiraan? Sebenarnya ini memang aktiviti saya saban tahun sejak 2018 lagi. Pada permulaan tahun, saya akan sediakan satu balang atau bekas bertutup dan jadikan sebagai 'Happiness Jar'. Selain itu, sediakan juga kertas catatan kecil dan pen untuk memudahkan kita mencoret. 

Sebuah balang kegembiraan yang dibuat pada bulan Januari adalah untuk  catat semua memori manis, kenangan bermakna atau perkara baik yang dialami sepanjang 12 bulan berikutnya. Saya peroleh inspirasi balang kegembiraan ini melalui Pinterest. Boleh baca entri 'Happiness Jardi sini

Apa yang penting dan lebih menyeronokkan ialah penglibatan seluruh ahli keluarga atau isi rumah. Sesuatu yang indah berlaku dalam hari kalian; sesuatu yang kalian rasa berbaloi untuk dikenang atau disyukuri ... catatkan momen tersebut dan masukkan ke dalam balang kegembiraan.

Nanti, malam tahun baharu duduk ramai-ramai dan buka balik setiap catatan satu per satu. Kadang-kadang kita terlalu sibuk sehingga lupa hendak hargai detik-detik gembira yang pernah kita lalui. Inilah masanya untuk kenang balik semua itu bersama-sama.

Isnin, 21 Disember 2020

Countdown 2021 - Planner dan Jurnal 2021

Tinggal kurang lebih sepuluh hari lagi kita akan sambut ketibaan tahun baharu. Teruja tak nak melangkah ke 2021? Yelah, 2020 banyak perkara yang tidak terduga berlaku, banyak aspek kehidupan kita berubah dan perancangan-perancangan yang tertunda atau terpaksa dibatalkan. Tentulah tahun baharu ini kita harapkan sinar yang lebih baik dan menjanjikan sesuatu yang positif. 

Secara peribadi, saya memang tidak sabar nak tutup 2020 dan mulakan 2021 dengan lebih tenang, lebih bersedia. Seperti biasa, apabila sebut pasal tahun baharu, tentu akan terfikir  tentang planner, buku catatan, jurnal atau diari.

Siapa yang sudah miliki planner untuk 2021? Tidak kiralah jenis apa, berjenama atau tidak. Ada segelintir teman-teman saya yang kononnya hendak mogok. Tahun ini tak mahu ada planner sebab selagi ada wabak Covid-19 di sekeliling kita, keadaan tetap tidak terduga. Jadi, tiada gunanya merancang apa-apa. Buat bazir ada planner kata mereka 😁

Di pihak saya, keterujaannya tetap sama seperti tahun-tahun terdahulu. Tetapi saya tidak beli planner baharu, sebaliknya saya akan gunakan buku catatan yang ada dalam simpanan untuk dijadikan jurnal dan planner 2021.

Jumaat, 18 Disember 2020

Resepi Mudah Daging Lada Hitam

Siapa penggemar hidangan daging lada hitam? Hari ini saya ada resepi mudah untuk menyediakan hidangan ini. Saya kalau buat daging lada hitam, memang akan letak hirisan cili api. Pedas pijar lada hitam lawan pula dengan hirisan cili api, memang berasap hidung dan telinga dibuatnya. Cili api ini sekadar pilihan ya. Jika tidak tahan pedas, tidak perlu letak.

Biasanya jika masak hidangan daging lada hitam ini, saya akan padankan dengan menu pak choy celur sahaja. Sedap berganda!

OK, mari intai resepinya di bawah.


Resepi Daging Lada Hitam

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1/2 kilogram daging, dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar atau 3-5 biji bawang merah dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris
  • 2.5 cm halia dihiris atau diparut (Saya biasanya parut kerana saya simpan halia di dalam peti dingin beku untuk elakkan cepat rosak. Baca mengenainya di sini.)
  • 1/2 batang lobak merah dihiris bulat
  • 1 - 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 1/2 - 2 sudu besar serbuk lada hitam
  • sedikit air untuk kuah 
  • 1 sudu besar tepung jagung yang dilarutkan dengan sedikit air
  • minyak masak secukupnya untuk menumis
  • garam jika perlu

Rabu, 16 Disember 2020

Roti Bakar Gulai Lemak Cili Api Daging Salai

Dalam pada sekarang ini sibuk tular, sana sini orang bercakap tentang Daging Harimau Menangis Aunty Tini Kitchen, produk keluaran ibu kepada Neelofa, saya tiba-tiba teringin hendak makan daging salai. Ada antara kalian yang sudah cuba produk daging harimau menangis tu? Disebabkan saya dalam fasa mengidam daging salai, saya tak pandang dah harimau menangis ke singa menangis ke... hahaha. 

Adalah beberapa teman yang sudah cuba. Cekengah dan Cekebon pun dah merasa. Tempoh hari sewaktu berbual dengan mereka di telefon, bukan main lagi Cekengah bercerita mengenai menu daging harimau menangis yang disediakan. Baca review di internet, ramai yang berpendapat daging harimau menangis tu biasa-biasa saja. Selera orang lain-lain. Lagi pun, itu dikira produk frozen yang dihasilkan dalam skala besar. Mana hendak sama autentiknya dengan hidangan segar yang disediakan from the scratch, kan?

Eh, panjang pula membebel tentang daging harimau menangis! Balik kepada cerita daging salai saya. Dalam pada teringin daging salai, saya tak berusaha pun pergi cari. Jauh lagi nak pergi menyalai daging. Huhuhu... Kali terakhir menyalai daging adalah dalam lima tahun dahulu, sewaktu saya belajar buat acar buah daging salai. Cara mudah membuat daging salai (non-traditional ways) saya kongsi di bawah.

Alhamdulillah, ada seorang kenalan menelefon dan tanya saya makan daging salai tak. Dia nak bagi. Pucuk dicita ulam mendatang. Rezeki saya dapat satu bekas besar. Buka je bekas tu, semerbak aroma daging salai terjah deria bau. Yum yumms! Hidangan pertama yang dibuat tentunya gulai lemak cili api daging salai. Puas saya dan Bott makan. Siap ada lebih lagi.

Lebihan gulai lemak daging salai saya dimanfaatkan sebaiknya. Buat hidangan minum petang. Bakar roti, kemudian cicah dengan kuah gulai. Sedap! Tekstur garing roti yang soggy sedikit selepas kena rendam dalam kuah memang mengancam! 


Isnin, 14 Disember 2020

Kad Tahniah untuk Orang Kahwin Bahagian 2

Dalam entri sebelum ini (Kad Tahniah untuk Orang Kahwin Bahagian 1), saya telah tunjukkan beberapa kad ucapan tahniah yang saya buat untuk mempelai yang diraikan. Ada yang berbentuk kotak (explosion box); ada yang bertema damask, hitam putih, reben-reben ... flamingo in love pun ada. Kad-kad berkenaan, jika hendak dibuat sendiri memang kena ada material dan peralatan asas untuk kraf kertas seperti border punch, adhesive diamentes, fonts stickers, reben dan macam-macam lagi. 

Untuk bahagian 2 ini, saya ingin kongsikan dua contoh kad tahniah yang boleh dihasilkan sendiri hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang minimal. Jadi, sekiranya kalian hendak buat kad DIY, lebih mudah dan praktik kerana tidak perlu membazir beli bahan-bahan tambahan semata-mata untuk hasilkan sekeping kad.


#1

Kad yang pertama ini saya siapkan tidak sampai lima minit. Dua benda penting yang diperlukan ialah kertas keras/kad untuk dijadikan base kad kita dan kertas bercorak. Saya pilih kertas corak berbunga merah jambu dengan latar biru dan potong menjadi bentuk hati. Kemudian, tampal pada bahagian hadapan kad.

Rabu, 9 Disember 2020

Resepi Berasaskan Pasta Bahagian 1

Assalamu'alaikum. Salam sejahtera.

Selamat hari Rabu! Saya masih ber-PKPB. Siapa yang sama seperti saya? Apa pun, semoga kita semua terus tenang, terus kuat dan tidak leka untuk jaga diri dan keluarga masing-masing.

Hari ini saya luangkan lebih masa kemas blog. Update entri baharu, gali-gali entri lama, blasa komen dan blogwalking perlahan-lahan. Sudah alang-alang meluangkan masa di tower ini, saya buat entri kompilasi resepilah ye. Resepi-resepi pasta dalam Bahagian 1 ini kebanyakannya merupakan entri-entri awal saya ketika mula aktif berbloging.

Baiklah, di bawah ada beberapa resepi berasaskan pasta yang pernah diterbitkan di blog ini. Jom intai-intai. Mana tahu kalian bisa peroleh inspirasi.


Penne Bakar Berempah

Penne Bakar Berempah

Asalnya hidangan ini ialah Makaroni Bakar Berempah. Satu-satunya hidangan pasta yang Cekebon suka. Cekebon tekak orang Minang. Manalah masuk pasta-pasta ini semua dengan seleranya. Tetapi, Makaroni Bakar Berempah is an exception. Masa Cekebon requested hendak makan makaroni bakar, stok pasta yang ada di rumah hanya penne. Makanya, jadilah Penne Bakar Berempah. Resepi ni kira balance. Not too cheesy and not too spicyJust nice untuk orang yang tekak macam Cekebon. Pada masa yang sama penggemar pasta dan keju tetap boleh enjoy this dish :) Resepi? Klik sini.

Isnin, 7 Disember 2020

Lembaran Juzuk Cinta - Halim Ahmad & Furqan Fawwaz Zayne

Lagu ini merupakan antara lagu yang berada dalam tangga teratas playlist saya. Lama dah tak dengar nasyid best yang kena dengan selera. 'Lembaran Juzuk Cinta' didendangkan oleh Halim Ahmad yang berkolaborasi dengan Furqan Fawwaz, salah seorang anggota kumpulan Zayne. 

Apa yang saya suka tentang lagu ini? Semua. Gubahan melodinya, liriknya. Sedap je masuk telinga. Saya ingat lagi, pertama kali dengar lagu ini saya sedang tidur dalam keadaan radio terpasang. Dalam kemamar tu, sempat cakap pada diri sendiri bestnya lagu ni. Siap gigih hafal dua tiga baris liriknya supaya keesokan hari boleh google. 😆

Untuk makluman, Lagu dan lirik  'Lembaran Juzuk Cinta' dihasilkan oleh Halim Ahmad sendiri. Belum pernah dengar? Nanti cuba tonton di Youtube ya. Saya kongsikan kord gitar lagu ini. Seperti biasa, easy guitar chords.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Lembaran Juzuk Cinta - Halim Ahmad & Furqan Fawwaz Zayne (Easy Chords)

(Intro)

Am 


Am Dm

Tuhan aku tak punya kudrat

E Am

Bila dia mendatangiku

Am Dm

Hanya pada-Mu 'kan kutambat

E Am

Pelihara hatiku



Am Dm

Bisikannya terus ke jantung

E Am

Seolah mengalir dalam darah

Am Dm

Kadang membuatku termenung

E F

Kerana memikirkannya

Sabtu, 5 Disember 2020

Snickers White Limited Edition

Assalamu'alaikum. Salam hujung minggu!

Penggemar coklat putih dan coklat perasa kelapa mari merapat! Ada benda baik mahu dikongsi ni. Kalian sudah berpeluang rasa Snickers White Limited Edition? Pertama kali tahu tentang coklat ini adalah melalui blog Siti Humairah. Kes terpengaruh dengan entri Siti Yang Menaip lah kiranya.

Bila baca Snickers keluarkan coklat putih baharu, pada mulanya saya tidaklah terpancing sangat. Saya kurang gemar coklat putih. Tetapi, bab perasa kelapa tu yang buat saya tertarik. Terus kecur air liur sebab dah terbayang coklat ala-ala Bounty sedang berfiesta di dalam mulut. Tak boleh jadi ni. Kena beli.

Lagi-lagi baca review Siti yang tidak suka perasa kelapa pun boleh approved coklat ini. Oh my, I want my Snickers White!

Makanya, baru-baru ini sewaktu pergi beli barang basah dan keperluan rumah dengan Bott, Snickers White menjadi item pertama dalam senarai barang yang hendak dibeli. Masuk je pasar raya, si Bott pergi bahagian barang basah, saya tak menyempat tanpa lengah pergi serbu aisle coklat. 


Nampak je Snickers White ini, terus rasa nak grab dua tiga ketul. Konon nak lepas gian sebab lama dah tak makan BountyMujurlah saya cepat insaf. Tak ikutkan sangat rasa tamak haloba tu. Nanti terlebih makan, terlebih calorie intake, diri sendiri yang bising nak kena tambah daily steps. 

Rabu, 2 Disember 2020

Tukar Baju 11 Saat Depan Kamera

Haa hari ini kita cerita tentang video muzik terbaharu penyanyi tersohor Malaysia, Dato' Sri Siti Nurhaliza untuk lagu 'Kuasa Cintamu'. Saya memang suka lagu ini. Sebelum ini dah buat kord gitarnya di sini.

Apabila dapat tahu video muziknya akan disiarkan di Youtube pada 1 Disember, saya punyalah teruja. Yelah, hendak tengok apa kelainan yang akan ditonjolkan. Sementelahan lagu ini didedikasikan buat puteri sulungnya, Aafiyah. Mana tahu si comel tu buat special appearance.

Apakah yang menarik tentang video muzik 'Kuasa Cintamu' ini? 


Well, selain kemunculan si cheeky Aafiyah sebagai penyeri video muzik ini, 'Kuasa Cintamu' menggunakan teknik one shot one take. Bermaksud, keseluruhan klip video ini dirakam sekali harung dari mula sampai habis. Tiada istilah cut, tukar baju, rehat sekejap, tukar babak dan sambung balik. Mula lagu, terus shoot sampailah ke akhirnya.

Kord Gitar Purnama - Naim Daniel

Sebenarnya saya tidak perasan pun bila lagu terbaharu Naim Daniel ni released. Sedikit masa dahulu, adalah kerap melintas di paparan media sosial klip pendek Naim ni nyanyi lagu Purnama bahagian reff. Terdetik juga kat hati, best lagu ni. 

Sebelum ini dalam banyak-banyak lagu Naim, saya tetap suka Sumpah. Sembah, walaupun ada sentuhan magis Man Kidal, bagi saya so-so je. Tak cukup kick-lah konon-kononnya. Lagu rancak dia, lagilah tak kena dengan selera tua saya. 🤣

Semalam, semasa sedang siapkan kerja, saya perasan Bott dok ulang-ulang lagu Purnama. Baru tahu dah keluar full version. Pelik pula, si Bott ni mana dengar lagu-lagu jiwang. Dah tu dia tak berkenan dengan Naim, lagi-lagi dengan potongan rambut sekarang. Dia kata sakit mata tengok. Dah kenapa dia dok galur lagu tu?

Rupa-rupanya, dia layan video muzik Purnama. Sudah boleh ditonton di Youtube. Ralit si Bott tengok sebab dia kata Naim berlakon dalam klip video tu real. Dah memang budak tu pelakon, kan? Hahaha dah alang-alang telinga ni kena dengar Bott ulang tonton lagu Sumpah, saya pun cari chords mudah untuk Purnama. As usual, the transposed version.

Siapa yang sudah dengar Purnama? Sudah tonton klip videonya? Jangan lupa kongsi pandangan kalian di ruangan komen di bawah.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Purnama - Naim Daniel (Easy Chords)

(Intro)

Am F Dm E 

Am

Tak terungkap kata

F

menyedari masa

G                         

ke mana perginya dia

Selasa, 1 Disember 2020

Disember Dua Kosong Dua Kosong


Assalamu'alaikum.

Salam 1 Disember. Sedar tidak sedar kita dah betul-betul berada di hujung tahun. Ini bab terakhir kita untuk 2020. Bagaimana? Semangat atau lemau?

Saya seawal pagi dah semangat hias planner. Berkobar-kobar semangat tulis perkataan 'December'. Meskipun kita masih disuguhkan dengan angka melebihi satu ribu saban hari, kena pandai-pandailah hiburkan dan sejukkan hati. Hendak buat macam mana, kan? Saya rasa by this time, kita kena terima hakikat yang semua 'norma baharu' - pakai pelitup muka, pakai sanitizer, scan suhu, scan My Sejahtera, jaga jarak, kerja dari rumah, sudah menjadi sebahagian daripada aspek kehidupan biasa. Jangan asyik in denial anggap benda ni sekejap je ... sementara je ....

Maklumlah, kita dah berdepan dengan ancaman wabak ini dah nak dekat setahun! Mustahil masih tak boleh nak adapt. Saya sedikit kecewa dengan sikap segelintir manusia yang masih ambil mudah perkara-perkara ini. Masih tidak pakai mask apabila keluar ke tempat awam. Masih bawa satu keluarga, anak kecil, warga tua berduyun-duyun pergi makan di luar. Masih hendak berhimpit-himpit di tempat sesak. Kesedaran tu kurang. Frustrating, kan?

Apa pun, tolonglah jaga diri baik-baik ya. Moga Allah terus lindungi kita semua.


Apa perancangan kalian Disember ini? December is going to be a busy month for me. Banyak perkara yang perlu diselesaikan sebelum melangkah ke 2021. Tak boleh relaks sangat dah. Dah puas berpoya-poya dua tiga bulan ni, Disember kena kerja hahaha.